Demokratët kanë nevojë për antidot ndaj nacionalizmit

Demokratët kanë nevojë për antidot ndaj nacionalizmit
Demokratët kanë nevojë për antidot ndaj nacionalizmit

Fareed Zakaria

  • 13 prill 2019 - 08:27

Nacionalistët populistë e kuptojnë apelin kryesor të ideologjisë së tyre

Ka shumë shpjegime për fitoren e Benjamin Netanjahut në zgjedhjet e kësaj jave që kanë të bëjnë me situatën e veçantë të Izraelit - bumin e saj ekonomik, klimën e qëndrueshme të sigurisë dhe talentin politik të kryeministrit.

Por ai është gjithashtu pjesë e një dukurie shumë më të madhe: forca e vazhdueshme e nacionalizmit populist anembanë botës dhe paaftësia e vazhdueshme e partive të majta për t'iu përgjigjur atij. Rrëfimi për nacionalizmin populist shkon diçka kështu. Është një botë e keqe kjo e tashmja. Njerëzit po përpiqen të marrin punën tonë, të minojnë sigurinë tonë, të hyjnë në vendin tonë.

Elitat urbane kozmopolit nuk kujdesen; ata përfitojnë nga këto forca. Pra, ne kemi nevojë për një udhëheqës të ashpër që do të qëndrojë për kombin dhe kundër liberalëve në mesin tonë. Në një variant apo në një tjetër, ky është argumenti i Netanyahut, Vladimir Putinit, Recep Tayyip Erdoganit, Narendra Modit, Viktor Orbanit, Jaroslaw Kaczynskit, Jair Bolsonaros, brexitersave - dhe, sigurisht, presidentit Trump. Siguria e Izraelit është rritur Në vitin 1972, filozofi Isaiah Berlin shkruante se nacionalizmi "shpreh dëshirën e ndezur të personave pamjaftueshëm të vlerësuar për diçka në mesin e kulturave të botës". Ai i vendosi rrënjët e nacionalizmit modern në Gjermani, një vend i fiksuar me gjetjen e vendit të tij në botë. Por ndjenja - një lloj mentaliteti i viktimës - mund të gjendet në pothuajse të gjitha variacionet moderne, madje edhe midis kombeve të pasura dhe të fuqishme.

Shikoni thënien e Putinit se Rusia është shtypur nga Perëndimi që nga Lufta e Ftohtë, obsesioni kinez me poshtërimin e tyre që nga luftërat e opiumit, ankesa e së drejtës izraelite se bota është e njëanshme ndaj Izraelit dhe deklaratat e vazhdueshme të Trumpit që të gjithë të huajt - nga meksikanët deri te kinezët dhe evropianët - përfitojnë nga Shtetet e Bashkuara. Këta udhëheqës premtojnë të korrigjojnë situatën dhe të rivendosin gjendjen e duhur të vendeve të tyre në botë. Përqafimi i fjalës "nacionalizëm" i Trump-it ilustron sulmet e njëkohshme në elitat e brendshme (me gjuhën e tyre politikisht korrekte) dhe mbi të huajt e ndershëm. "Ne kinse nuk duhet të përdorim atë fjalë", tha Trump në tetor. "Ti e di atë që jam? Unë jam nacionalist, në rregull? Unë jam nacionalist. Nacionalist. Asgjë e keqe. Përdoreni këtë fjalë. Përdoreni këtë fjalë. " Kur u pyet të nesërmen se çfarë donte të thoshte me këtë shprehje, Trump u përgjigj: "E dua vendin tonë. Dhe vendi ynë ka marrë një pozitë të nënshtruar...

Jemi duke e dhënë të gjithë pasurinë tonë, të gjitha paratë tona, në vende të tjera. Dhe pastaj ata nuk na trajtojnë siç duhet". Netanyahu, nga ana e tij, ka argumentuar gjatë se Izraeli meriton një vend shumë më të mirë midis kombeve, një frazë që ishte titulli i librit të tij të vitit 1993, i cili argumentoi për një nacionalizëm të fuqishëm izraelit që është agresiv dhe jo-ideologjik. Megjithëse forca dhe siguria e Izraelit janë rritur në mënyrë të pafund, pasi armiqtë e saj historikë - Arabia Saudite dhe Siria, ndër të tjera - ose janë bërë miq ose e kanë humbur rëndësinë, argumenti se bota është kundër, në një farë mënyre ka vazhduar. Rreziku për liberalët Në fakt, përkundër paraqitjes së viktimizimit të adoptuar nga shumica e këtyre populistëve, nacionalizmi është ndoshta ideologjia më gjerësisht e mbështetur në botë sot. Cili politikan amerikan sot nuk flet për Shtetet e Bashkuara? Debati i vërtetë është nëse nacionalizmi duhet të informohet dhe influencohet nga vlera të tjera të tilla si liria dhe barazia, dhe nëse këto dy grupe vlerash vunë në konflikt, cila duhet të preferohet. Kjo është arsyeja pse kapitalistët më të zjarrtë - nga Friedrich Hayek deri te Milton Friedman - kanë qenë gjithmonë në favor të globalizimit dhe lirisë ekonomike mbi mbrojtjen dhe kontrollet nacionaliste. Rreziku për liberalët është se ata nënvlerësojnë fuqinë e këtyre apeleve të papërpunuara, emocionale.

Për shekuj me radhë, liberalët kanë supozuar se nacionalizmi ishte një lloj lidhjeje irracionale që do të bëhej më e dobët kur njerëzit të bëheshin më racionalë, më të lidhur dhe më realistë. Në fakt, shkruante Berlin, si një degëz që është vendosur në një drejtim dhe duhet të kthehet prapa, me rritjen e globalizimit, nacionalizmi do të ishte reagimi i parashikueshëm. Nacionalistët populistë e kuptojnë apelin kryesor të ideologjisë së tyre. Kohët e fundit kam kërkuar nga një mbështetës i Bolsonaros nëse politikat ekonomike të presidentit brazilian (që janë të orientuara drejt tregut dhe reformiste) ose nacionalizmi i tij kulturor ishte çelësi i apelit të tij. Përgjigja e mbështetësit: Nacionalizmi është thelbi i partisë; ekonomia është thjesht në lidhje me efikasitetin dhe rritjen. Ndërkohë, liberalët në Shtetet e Bashkuara ende nuk duket se e kuptojnë atë. Partia Demokratike vazhdon të mendojë se zgjidhja e vështirësive të saj është të vazhdojë të lëvizë ekonomikisht majtas. Këtë javë, senatori Bernie Sanders zbuloi planin e tij të ri Medicare për të gjithë, i cili menjëherë u sponsorizua nga katër kandidatë të tjerë presidencialë.

Plani ndoshta do të kërkojë një shtesë prej 2 deri 3 trilionë dollarë në të ardhurat vjetore tatimore. Në të njëjtën kohë, Trump poston rreth dashurisë së demokratëve për "kufijtë e hapur" dhe këmbëngul se ai do të mbrojë vendin dhe do të zbatojë ligjet e tij. Çka nëse Trump e kupton disponimin e kohës sonë më të mirë se Sanders?

(Kosova Sot)