E ardhmja e rritjes ekonomike

E ardhmja e rritjes ekonomike

Jim o'Neill

  • 14 prill 2019 - 08:20

Eurozona, Brazili dhe Rusia, kanë probleme themelore që duhet të adresohen

Sot, shumica e parashikuesve vënë potencialin e rritjes së rajonit në rreth 1%. Nëse Gjermania nuk mund të zhvendoset drejt një modeli rritës më të shtyrë nga kërkesa e brendshme, ky projeksion ndoshta do të jetë i saktë

Muajin e kaluar kam shkruar për ndarjen në rritje midis teorisë ekonomike dhe kushteve ekonomike të botës reale dhe u kujtoja lexuesve se ekonomia është ende një shkencë shoqërore, pavarësisht nga çfarëdo ambicie më të lartë që mund të kenë praktikuesit e saj. Megjithatë, kur bëhet fjalë për çështjen specifike të asaj që çon rritjen ekonomike në një periudhë afatgjatë, mund të ofrohen parashikime rigoroze duke u fokusuar vetëm në dy forca.

Në mënyrë të veçantë, nëse dihet sa do të rritet (ose tkurret) popullsia në moshë pune dhe sa do të rritet produktiviteti, mund të parashikohet rritja e saj e ardhshme me saktësi të konsiderueshme. Variabëli i parë është i parashikueshëm në mënyrë të arsyeshme nga normat e pensionit dhe vdekjes së një vendi; e dyta është më e paqartë. Në të vërtetë, ngadalësimi i raportuar në produktivitetin në ekonomitë e zhvilluara që nga viti 2008 konsiderohet gjerësisht si një mister ekonomik. A është me të vërtetë një mister, megjithatë?

Në zhvillimin e Kinës, rritja më e shpejtë do të ishte mjaft e jashtëzakonshme

Kjo tregon rritjen e GDP-së që prej viteve 1980 për ekonomitë më të mëdha, BRIC (Brazil, Rusi, Indi dhe Kinë) dhe vendet në zhvillim më të populluara "Njëmbëdhjetë vendet e ardhshme" (N-11).

Me kolonën e katërt (2011-2020) duke treguar atë që kolegët e mi dhe unë kisha parashikuar në vitin 2001, kur ne krijuam akronimin BRIC, mund të vëzhgojmë dallimet midis asaj që ishte parashikuar dhe asaj që ndodhi këtë dekadë (2011-2017 *). Për botën si një e tërë, ne parashikuam rritje prej pak më shumë se 4% në dekadën e tanishme, për shkak të rritjes së Kinës dhe vendeve të tjera nga grupi BRIC.

Dhe pikërisht për këtë arsye rritja në periudhën 2001-2010 ishte më e fortë se në dekadat e mëparshme, kur vazhdimi i rritjes vjetore prej 3.3%, bëri që disa ekonomistë të përfundojnë se ekonomia globale ka arritur potencialin e saj të plotë. Tani shqyrto se çfarë ka ndodhur në të vërtetë. Rritja në Shtetet e Bashkuara, Mbretëria e Bashkuar, Japonia, Kina dhe (padyshim) India ka ardhur afër asaj që kemi parashikuar. Por e njëjta gjë nuk mund të thuhet për eurozonën, Brazilin dhe Rusinë, performanca e dobët e të cilave duhet të pasqyrojë produktivitetin e dobët, duke qenë se parashikimet tona tashmë i kishin llogaritur prirjet demografike. Vlen të përmendet se asnjë vend apo rajon i madh nuk ka performuar më mirë sesa që kishim parashikuar në vitin 2001. Tabela tregon se mund të ketë një asimetri midis rritjes reale dhe asaj potenciale dhe se këto divergjenca nuk janë të rastësishme.

Përkundrazi, eurozona, Brazili dhe Rusia kanë qartë probleme themelore që duhet të adresohen. Natyrisht, ne mund të kemi qenë tepër optimistë për potencialin afatgjatë të këtyre ekonomive në radhë të parë. E tillë është natyra e një shkence shoqërore. Nëse ndonjë prej tyre mund të arrijë një rritje të fortë të produktivitetit do të varet nga një shumëllojshmëri faktorësh, jo më pak politikat që ato kanë në vend. Në këtë pikë, do të ishte një surprizë e këndshme nëse ndonjëri prej tyre do të arrinte nivelin e rritjes që parashikuam për 2021-30.

Vlen gjithashtu të theksohet se SHBA-ja dhe Britania e Madhe regjistruan rritje pranë nivelit që ne parashikuam, pavarësisht fitimeve të dobëta të produktivitetit, për shkak të rritjes së shpejtë të punësimit në të dy vendet. Por me normën e papunësisë që ka arritur vlerat e ulëta të afërta historike, dhe me politikën publike të kthyer kundër emigracionit, do të jetë matematikisht e pamundur për të arritur të njëjtin nivel të rritjes së punësimit në dekadën e ardhshme.

Për të vazhduar rritjen e përgjithshme, produktiviteti duhet të përmirësohet. Kur është fjala për dekadën e ardhshme, pjesa më e madhe e fokusit ka qenë kohët e fundit në Kinë, ngadalësimi i tanishëm i të cilit duket se i ka zënë tregjet në befasi. Nuk do të duhej të ndodhte kështu.

Siç kemi parashikuar gati 20 vjet më parë, Kina do të luftojë për të arritur rritje mbi 5% në periudhën 2021-2030, për arsye të thjeshtë se rritja e fuqisë punëtore do të ketë arritur kulmin. Ndërsa pesimistët pa dyshim do të gjejnë vlefshmëri në zhgënjimet e mëtejshme kineze të rritjes që do të vijnë, optimistët mund të tregojnë faktin se rritja vjetore prej 5% në Kinë është ekuivalente me rritjen prej 15-20% në Gjermani. Në këtë fazë në zhvillimin e Kinës, rritja më e shpejtë do të ishte mjaft e jashtëzakonshme.

Nigeria ka potencial të jashtëzakonshëm

Është po aq e parashikueshme që India të fillojë të rritet me një ritëm shumë më të shpejtë se Kina, thjesht sepse fuqia punëtore e saj ende ka shumë të ardhura në rritje për të bërë. Pyetja e vërtetë është nëse India mund të zbatojë reforma të fuqishme për rritjen e produktivitetit.

Nëse mundet, kjo mund të jetë ekonomia e madhe që tejkalon pritjet në dekadën e ardhshme. Por edhe duke dështuar, India së shpejti do të arrijë Mbretërinë e Bashkuar dhe Francën për t'u bërë ekonomia e pestë më e madhe në botë; do të arrijë Gjermaninë në një moment në dekadën e ardhshme, ndoshta deri në vitin 2025.

Ndërkohë, nëse Brazili dhe Rusia nuk zvogëlojnë varësinë e tyre nga cikli i çmimeve të mallrave, ata do të përjetojnë rritje të fuqishme vetëm gjatë rritjes së çmimeve. Me ose pa reforma, Rusia tashmë po shkon për një dekadë zhgënjyese si rezultat i demografisë së saj. Brazili, nga ana tjetër, mund të regjistrojë rritje pranë asaj që parashikuam fillimisht, nëse mund të zbatonte reforma të vështira sociale dhe shëndetësore. Por kjo është një "nëse" e madhe.

Sa i përket eurozonës, ne duket se kemi qenë shumë optimistë, edhe pse parashikuam një rënie në rritjen potenciale në 1.5%. Sot, shumica e parashikuesve vënë potencialin e rritjes së rajonit në rreth 1%. Nëse Gjermania nuk mund të zhvendoset drejt një modeli rritës më të shtyrë nga kërkesa e brendshme, ky projeksion ndoshta do të jetë i saktë. Megjithatë, ndërsa shumica e mbulimit të shtypit janë fokusuar në eksportet në rënie të Gjermanisë dhe në prodhimin prodhues, sektori i shërbimeve të vendit mbetet i fortë.

Për hir të saj dhe për Evropën, Gjermania duhet ta pranojë këtë forcë përgjithmonë. Mes shumëllojshmërisë së vendeve të N-11 - shumica e tyre në Azi dhe Afrikë - janë disa prodhues të shpejtë si Vietnami. Të tjerët, veçanërisht Nigeria, kanë potencial të jashtëzakonshëm duke pasur parasysh demografinë e tyre, por kurrë nuk do ta arrijnë atë nëse nuk ndërmarrin reforma të rëndësishme. Në këtë aspekt, ata kanë diçka të përbashkët me shumë nga ekonomitë e përparuara.

(Kosova Sot)