Izraeli përforcon demokracinë joliberale

Izraeli përforcon demokracinë joliberale
Izraeli përforcon demokracinë joliberale

Shlomo Ben-Ami

  • 16 prill 2019 - 08:54

 Përgjatë tërë kampanjës, Netanyahu keqpërdori të arriturat e tij në politikën e jashtme

Nëse ka ndonjë ngushëllim, është që e majta dhe qendra e Izraelit - nga Meretz dhe Partia e punës deri te partitë arabe dhe Aleanca Blu dhe Bardhë - ende përfaqësojnë pothuajse gjysmën e elektoratit. Një udhëheqës i guximshëm, i cili është i gatshëm të luftojë për shpirtin e Izraelit, mund të mbizotërojë, por vetëm duke u lidhur në mënyrë jo të favorshme me arabët izraelitë

Përsëri Bibi. Duke pasur aleancë jo të favorshme me një parti raciste, hebreje-supremaciste, Binyamin Netanjahu ka siguruar një mandat të katërt radhazi si kryeministër i Izraelit. Bashkimi i partive të krahut të djathtë thotë se Netanyahu ua premtoi ministrinë e arsimit dhe ministrinë e drejtësisë, dhe te kush duhet të dyshojmë ne? Së bashku me aleatët e tjerë të krahut të djathtë të Netanjahut, URWP tashmë ka mbështetur një ligj të ri që do të mbronte kryeministrin nga akuzat e pazgjidhura për korrupsion. Zgjedhjet e fundit parlamentare të Izraelit kanë konsoliduar pozicionin e vendit brenda një blloku në rritje të demokracive jo-liberale në mbarë botën. Edhe një herë, Netanyahu ka fituar duke mobilizuar njerëzit kundër institucioneve shumë shtetërore që ai duhet të mbajë dhe të mbrojë. Në këtë cikël zgjedhor, ai paturpësisht ngacmoi sistemin gjyqësor dhe policinë për të bërë punët e tyre. Ai sulmoi mediat për zbulimin e sjelljeve të pahijshme nga familja dhe shokët e tij. Ai i kuptoi intelektualët publikë për refuzimin e njohjes së madhështisë së tij. Dhe ai përshkroi “të majtën” e vjetër sioniste si tradhtarë.

Abstenimi i votuesve arabë

Sa për partitë arabe, ata humbën rreth 25% të vendeve të tyre, për shkak të abstenimit të votuesve. Me Netanjahun, që ka shtyrë një "ligj të shtetit komb" që deklaron ndjekjen e "vetëvendosjes kombëtare" në Izrael si "unike për popullin hebre", qytetarët arabë të Izraelit duket se janë duke kredituar besueshmërinë e një demokracie të egër. Gjatë fushatës, ata u trajtuan si lebrozë politik nga praktikisht çdo segment i politikës izraelite. E majta e Izraelit, në veçanti, është ekspozuar si një projekt politik i falimentuar. Në fakt, Izraeli i Netanjahut ka nxitur deri tani të djathtën që termi "i majtë" është një shpifje. Të dy kandidatët kryesorë të partisë së tij, Aleanca Qendrore e Bardhë dhe e Kaltër dhe Partia e Punës kanë ikur nga kjo etiketë. Dhe të dyja, jo vetëm që nuk kishin guximin të kundërshtonin sulmet e Netanyahut ndaj arabëve izraelitë, si armiq të shtetit, por edhe refuzuan të konsideronin formimin e një aleance parlamentare me partitë arabe. Në çështjen arabe, sionistët liberalë janë pajtuar me projektin e Netanyahut për ta bërë Izraelin një shtet njëpartiak, një racor.

Thënë këtë, zgjedhjet përbëjnë një aktakuzë monumentale ndaj demokracisë së Izraelit. Në një fushatë të dominuar nga përplasjet personale dhe dezinformimi, asnjë çështje thelbësore nuk u debatua seriozisht. Ishte sikur pasojat e politikës mizore neoliberale të Netanjahut - një shtet i dobësuar i mirëqenies dhe shtrëngimi i klasave të mesme - nuk kishin rëndësi fare. As nuk kishte ndonjë diskutim për varësinë e komunitetit ortodoks joproduktiv nga subvencionet shtetërore, të cilat janë rritur ndjeshëm nën Netanjahun.

Dhe pastaj vjen çështja më e ndjeshme: çështja palestineze. Duke u frikësuar nga humbja e votave konservatore, partitë e majta dhe të qendrës nuk kanë bërë një deklaratë të vetme bindëse - e lëre më të ofrojë një program politik - për të adresuar sfidën më të madhe ekzistenciale dhe morale me të cilën ballafaqohet vendi. Po, kandidatët majtistë e përmendën këtë problem dhe Benny Gantz, udhëheqësi i pangjyrë i Të kaltrës dhe Të bardhës, mërmëriti diçka rreth nevojës për një "veprim diplomatik" në lidhje me territoret e pushtuara, por kjo ishte kjo.

Ndërkohë, Gantz dhe ata në të majtë nuk thanë pothuajse asgjë kur Netanyahu mburrej që ai mund të ndikonte që presidenti i SHBA-së Donald Trump ta miratonte një aneksim të pjesshëm izraelit të Bregut Perëndimor. Dhe ata ishin po aq të pakënaqur kur Netanjahu mori përsipër meritat për njohjen e Jerusalemit nga administrata e Trump si kryeqyteti i Izraelit dhe sovraniteti izraelit mbi lartësitë e Golanit. Në të vërtetë, marrëdhëniet SHBA-Izrael ishin një tjetër çështje kyçe që mbeti pothuajse e papërmendur në fushatën zgjedhore. Nuk ka rëndësi që aleanca e Netanjahut me Trumpin dhe evangjelistët amerikanë i ka kushtuar Izraelit mbështetjen e një pjesë në rritje të establishmentit të Partisë Demokratike të SHBA-së, ose se kontrolli i tij bosh në komunitetin ortodoks izraelit ka tjetërsuar komunitetin dominant hebraik të Amerikës. Pasi Beto O'Rourke, një kandidat për zgjedhjen presidenciale demokratike në vitin 2020, paralajmëroi se Netanjahu është një "racist", i cili po dëmton aleancën e veçantë të Amerikës me Izraelin, izraelitët u përgjigjën duke e zgjatur atë pushtet racist.

Një kabinet i lakenjve të Netanjahut

Përgjatë tërë kampanjës, Netanyahu keqpërdori të arriturat e tij në politikën e jashtme. Përpos afrimit me qeveritë joliberale të Evropës lindore dhe me presidentin e ri brazilian të krahut të djathtë, Jair Bolsonaro, ai thotë ta ketë forcuar aspektin ekonomik të Izraelit në Azi, ka bërë përparime diplomatike në Afrikë dhe ka arritur partneritete me vendet fqinje arabe, në rend të parë me Arabinë saudite. Edhe në këtë aspekt kundërshtarët e Netanyahu’t janë dorëzuar. Ata mund ta kishin vënë në pah faktin se qëllimi i tij në arritjen e partneriteteve, është largimi i kundërshtimit ndërkombëtar ndaj aneksimit të planifikuar të tij të territoreve palestineze. Në vend të përdorjes së raporteve diplomatike të Izraelit për të punuar në arritjen e një zgjidhjeje të pranueshme të sfidës primare ekzistenciale, ai ka keqpërdorë ato për agjendën e vet shoviniste.

Mjerisht, zgjedhjet nuk lënë asnjë dyshim se çfarë pret Izraeli në vitet e ardhshme. Një kabinet i lakenjve të Netanjahut dhe anëtarëve të familjes, kolonizatorëve racistë mesianikë dhe partive ortodokse me dizajne oportune mbi buxhetin e shtetit do ta tërheqin Izraelin drejt një realiteti të ri të një shteti që do t'i ngjante aparteidit në Afrikën e Jugut.

Nëse ka ndonjë ngushëllim, është që e majta dhe qendra e Izraelit - nga Meretz dhe Partia e punës deri te partitë arabe dhe Aleanca Blu dhe Bardhë - ende përfaqësojnë pothuajse gjysmën e elektoratit. Një udhëheqës i guximshëm, i cili është i gatshëm të luftojë për shpirtin e Izraelit, mund të mbizotërojë, por vetëm duke u lidhur në mënyrë jo të favorshme me arabët izraelitë. Kjo nuk është vetëm strategjia më e mirë zgjedhore. Është gjithashtu gjëja e duhur për ta bërë.

(Shlomo Ben-Ami, ish-ministër i mbrojtjes i Izraelit, është zëvendëspresident i Qendrës ndërkombëtare për paqe “Toledo”)

Ky shkrim është shkruar ekskluzivisht për PROJECT SYNDICATE, pjesë e së cilës është gazeta “Kosova Sot”

(Kosova Sot)