Realizmi do ta godasë BE-në rreth Brexit-it

Realizmi do ta godasë BE-në rreth Brexit-it
Realizmi do ta godasë BE-në rreth Brexit-it

Wolfgang Munchau

  • 24 prill 2019 - 08:32

Gjermania është duke arritur një konsensus të gjerë rreth një afati të caktuar. Macron po e fiton argumentin

Nëse partia e z. Farage do të vinte së pari në zgjedhjet evropiane në Mbretërinë e Bashkuar, krerët e BE-së mund të fillojnë të shohin referendumin e dytë në një dritë tjetër. Dyshimet do të zvarriten. Ata do të duhet të përballen me pyetjen që kanë evituar deri më tani: çka nëse vendi do të votonte në favor të Brexitit për herë të dytë?

Rreziku më i madh i shtyrjes të Brexitit është një mashtrim rreth kohës. Mbretëria e Bashkuar nuk ka më shumë se pesë muaj për të marrë një vendim. Në realitet, afati efektiv është vetëm disa javë. Pasi kjo të kalojë përtej zgjedhjeve të planifikuara të Parlamentit Evropian në fund të majit, ne hyjmë në një botë skenarësh të pasigurta. Ndarjet që u shfaqën midis vendeve anëtare të BE gjatë takimit të Këshillit Evropian më 10 prill janë serioze. Por do të ishte gabim të karakterizohej debati si një midis Francës dhe pjesës tjetër. Disa udhëheqës mbështetën Emmanuel Macronin. Në tetor, kërcënimi nuk është një veto nga presidenti francez, por një konsensus i zhvendosur. Ministri i Jashtëm gjerman, Heiko Maas, tha në një intervistë për FT se besonte se afati i tetorit ishte i vështirë. Kjo po bëhet një këndvështrim më i gjerë i konsensusit në Gjermani. Macron nuk është i izoluar. Ai po fiton argumentin. Pika qendrore e presidentit francez gjatë darkës më 10 prill ishte se Britania e Madhe nuk do të mendonte nëse nuk përballej me një afat të vështirë.

Referendumi i dytë

Aktivizimi i nenit 50 të traktatit të Lisbonës ishte një vendim i rëndë. Ai e vendosi Britaninë nën një detyrim për të bërë një zgjedhje midis ratifikimit të traktatit të marrëveshjes së tërheqjes së dakorduar, duke lënë pa marrëveshje, ose duke anuluar Brexit. Nëse bisedimet midis kryeministrit britanik Theresa May dhe Jeremy Corbyn, udhëheqësit të partisë opozitare të Punës, nuk vijnë asgjë, dhe asgjë tjetër nuk është dakord, Britania do të duhet të marrë pjesë në zgjedhjet evropiane. Fushata ka filluar tashmë. Partia e re e Brexitit e Nigel Farage-s ka pasur një fillim të jashtëzakonshëm me një temë të fushatës të tradhtisë. Ndryshimi i Mbretërisë së Bashkuar, partia e themeluar kohët e fundit nga deputetët pro-mbetjes të Grupit të Pavarur në parlamentin e Britanisë së Madhe, është pothuajse i padukshëm nga ana tjetër. Shpresa ime është që partia e Brexit do të fshijë katin në këto zgjedhje. Një rezultat i tillë do të kishte dy pasoja të rëndësishme. E para është se do të prezantojë një dozë realizmi në pritjet midis udhëheqësve të BE-së se çfarë mund të arrijë një vonesë e mëtejshme, dhe posaçërisht një referendum i dytë. Disa prej tyre, ndoshta në mënyrë naive, barazojnë një votim të ri me një zhbërje të Brexitit.

Nëse partia e z. Farage do të vinte së pari në zgjedhjet evropiane në Mbretërinë e Bashkuar, krerët e BE-së mund të fillojnë të shohin referendumin e dytë në një dritë tjetër. Dyshimet do të zvarriten. Ata do të duhet të përballen me pyetjen që kanë evituar deri më tani: çka nëse vendi do të votonte në favor të Brexitit për herë të dytë? Dhe çfarë ndodh nëse parlamenti britanik ende nuk mund të pajtohet me traktatin e tërheqjes? Pasoja e dytë është më e drejtpërdrejtë. Partia Brexit do të mbushë radhët e populistëve në Parlamentin Evropian. Deputetët e sapozgjedhur të Britanisë së Madhe do të mbajnë mandatin e tyre për sa kohë që vendi të mbetet anëtar i BE, deri në tetor ose më herët nëse Britania e Madhe ratifikon traktatin e tërheqjes. Këto do të jenë muaj shumë të zënë për Parlamentin Evropian, me seanca të komisionerëve të rinj. Gjatë asaj kohe Farage do të mbante vendin e tij të parë në politikën evropiane. Ndërsa zgjedhja e deputetëve të Partisë Brexit është krejtësisht e parashikueshme, ajo megjithatë do të vijë si një goditje ndaj BE-së kur ajo të ndodhë.

Një anëtar i BE-së është anëtar i BE-së

Kur ky realitet të vijë, unë do të pres që konsensusi në Këshillin Evropian të zhvendoset më tej drejt një linje më të vështirë të Brexitit. Nëse udhëheqësit e BE-së do të shtriheshin përtej tetorit, ata do të shkojnë përtej përfundimit të parashikueshëm të kryeministrisë së zonjës May. Nëse ka një gjë që anëtarët e këshillit kanë më shumë frikë nga pamja e Farages në Parlamentin Evropian, ai është një udhëheqës dhe ish-sekretar i jashtëm Boris Johnson si anëtar i klubit të tyre. Harrojeni fjalimin e papërshtatshëm për kufizimet në të drejtat e votimit në Mbretërinë e Bashkuar. Kjo nuk qëndron ligjërisht: një anëtar i BE-së është anëtar i BE-së. Në një postim famëkeq, Jacob Rees-Mogg, deputeti euroskeptik konservator, kërcënoi se Britania e Madhe do të pengonte biznesin e BE-së nëse do të ishte dhënë një shtyrje e mëtejshme.

Disa udhëheqës të BE-së besuan atë. Gjëja më e mirë që liderët evropianë mund të bëjnë tani është ehoja e fjalëve të z. Maas - për të vendosur tetorin si afat i fortë. Duke bërë shtyrje për gjashtë muaj, BE-ja ka bërë atë që mundet. Nëse Mbretëria e Bashkuar dëshironte të mbante një referendum të dytë, ka ende kohë për ta bërë këtë. Por nuk ka shumicë për të, sepse deputetët e punës që e refuzojnë këtë ide janë më të shumta se deputetët konservatorë. Kenneth Clarke, ish kancelari i Mbretërisë së Bashkuar, ka të drejtë. Ai thotë se aktualisht nuk ka asnjë shans për një anëtarësim të qëndrueshëm të Mbretërisë së Bashkuar në BE. Edhe ata në BE që me të vërtetë duan që Mbretëria e Bashkuar të mbetet anëtare po fillojnë ta shohin këtë.

(Kosova Sot)