Victor Hugo i dha jetë Notre Dame-it

Victor Hugo i dha jetë Notre Dame-it
Victor Hugo i dha jetë Notre Dame-it

Bradley Stephens

  • 24 prill 2019 - 08:35

Notre Dame ka rëndësi të thellë, pa marrë parasysh se a flasim frëngjisht ose jo

 Ngritja e “Gungaçit të Notre Dame-it” në krye të listës së bestsellerëve të Francës tregon se sa vazhdon të ketë rëndësi shpirti i katedrales 
Victor Hugo nuk u dashurua me titullin e përkthimit në anglisht të Frederic Shoberl të romanit të tij të vitit 1831 “Notre-Dame de Paris”. Për "njeriun e madh" të së ardhmes të letërsisë franceze, tërheqja kryesore e librit ishte vetë katedralja gotike, jo gungaçi që i binte ziles së saj. Hugo mendoi se karakteristikat sublime të Notre Dame mund të na çojnë në lartësi të reja, si fizike dhe shpirtërore, nga të cilat ne mund të ndiejmë një lidhje të zjarrtë me botën tonë dhe me njëri-tjetrin. Pothuajse dy shekuj më vonë, fjalët e tij na detyrojnë ende ta konsiderojmë katedralen me frikë. Kjo nuk është për të zvogëluar rëndësinë e gungaçit të Notre Dame-it. Duke dëshmuar se një përbindësh mund të jetë ende një njeri, zgjimi i njerëzimit të Quasimodos është pjesë përbërëse e patosit së romanit dhe përshtatjeve të shumta në skenë dhe ekran, nga teatri dhe opera e shekullit XIX deri në filmin e animuar të vitit 1996 të “Disney”-t dhe filmi muzikor francez.

Hugo i krahason bëmat e njeriut me punën e mrekullueshme të bletëve
Performanca prekëse nga aktorë të tillë si Charles Laughton dhe Anthony Hopkins kanë ndihmuar forcimin e vendit të Quasimodos në qendrën e tregimit (edhe nëse ata ishin më shumë se dy herë më të vjetër se një personazh i cili mezi ishte në 20-at e tij) dhe jo më pak se tri versione të ndryshme Titulli "Hunchback" (Gungaçi) është shpallur nga Netflix, Disney dhe ITV vetëm gjatë vitit të kaluar. Por historia e Quasimodos duhet të jetë e përshtatur brenda asaj të katedrales që ai e quan shtëpi dhe dritarja e përparme pasqyron syrin e tij të vetëm. Ashtu si Gungaçi që sfidon idetë klasike të bukurisë dhe virtytit, ashtu edhe Notre Dame sfidon kategorizimin e lehtë. Të dy figurat përfshijnë një heterogjenitet që Hugo e pa si një reflektim i shkathtësisë themelore të natyrës. Ashtu si Quasimodo, katedralja është e gjallë. Ai frymëzoi një vizion poetik te Hugo-ja, i ngjashëm me fotografinë me kohë, duke e lejuar atë diku tjetër të imagjinonte malet si valë graniti dhe sipërfaqen hënore si një valë kodrinore. Kur shikohet në hapësirën e pafund të krijimit, një mënyrë natyrore e lirisë vjen në fokusin e Hugosë, në të cilën asgjë nuk mbetet e pandryshuar dhe gjithçka rrjedh me kalimin e kohës.
Notre Dame dëshmoi për këtë realitet të ndryshueshëm në përbërjen e tij të ndryshme. "Ndërtesa të mëdha, si male të mëdha, janë vepra e shekujve", thotë Hugo, ku "çdo valë kohe përcakton aluvionin e saj". "Historia universale e njerëzimit mund të jetë e shkruar nga këto saldime të njëpasnjëshme të stileve të ndryshme në nivele të ndryshme." Katedralja është pra një arritje e përbashkët dhe jo individuale: monumentale, por jo superiore dhe dinamike sesa e vendosur në gur. Hugo i krahason bëmat e njeriut me punën e mrekullueshme të bletëve, sepse për të, si shoqëria dhe natyra, janë drejtuar nga e njëjta forcë e jetës misterioze. Lajmi se bletët nga tre kosheret në majë të farkës së Notre Dame kanë mbijetuar shkatërrimin e javës së kaluar pa dyshim do të shihej nga ai si simbol i një solidariteti dhe qëndrueshmërie të tillë. Atje qëndron apeli i jashtëzakonshëm i Notre Dame-it. Si kisha më e gjerë, katedralja është një ikonë demokratike sesa thjeshtë fetare që iu takon njerëzve dhe jo priftërisë. Ajo është zonja jonë, duke ofruar strehim për Esmeraldën kur kjo cigane e pafajshme kishte mbetur e dëshpëruar nga zakonet dhe rendi i zakonshëm i shoqërisë.
Hugo ishte në fakt një kritik i vendosur i kishës, duke besuar se spiritualiteti i vërtetë ishte në kundërshtim me vetë-interesin e fesë së institucionalizuar. Nuk është rastësi që në romanin e tij, arki-xhakoni i Notre Dame-it, Claude Frollo, shkakton shumë trishtim që durojnë personazhet, përfshirë edhe vetë atë. Ashtu si edhe morali i ngulët i inspektorit Javert në Les Misérables të Hugo-s (1862), mentaliteti dogmatik i Frollos nuk mund të strehojë një botë me pasion natyral dhe shpirt krijues. Në të njëjtën mënyrë, kontrasti me dashamirësinë e këtij romani, Peshkopi Myriel, tregon se besimi fetar dhe mendja e hapur nuk duhet ta përjashtojnë njëra-tjetrën.

Reflektimet e gjalla

Në këto aspekte, nuk është thjesht imagjinata intensivisht e Hugo-s që e bën Notre Dame-in aq të gjallë. Ai e bëri Sir Walter Scottin model të suksesshëm të imagjinatës historike më lirik dhe më filozofik, në mënyrë që të zbusë dhe të rriste cilësitë dramatike të shkrimit të tij. Nëpërmjet reflektimeve të gjalla mbi mënyrën se si historia e saj është shkruar nga ndërtimtarët dhe përpunuesit e xhamave, Hugo paraqet Notre Dame-in si qendër të një qytetërimi në agim, në të cilën mëshira dhe komuniteti mund të triumfojnë mbi izolimin dhe pabarazinë.
Në qendër të Parisit, Notre Dame me të vërtetë qëndron si një prani unifikuese. Hugo fton lexuesin të ngjitet në kullat e katedrales dhe të harmonizojë harmoninë e shumë këmbanave të kryeqytetit "duke kënduar si një" në "këtë qytet që është shndërruar në një orkestër". Është një imazh i dalluar romantik që kanalizon vlerat progresive të Revolucionit Francez - liria, barazia, vëllazëria - si një etikë për të gjithë njerëzimin, pavarësisht nga kombësia. I tillë ishte popullariteti masiv i këtij portreti që Jules Michelet e ndiente këtë "katedrale të poezisë", i nevojshëm pak koment i mëtejshëm në vëllimin e tretë të historisë së tij të madhe të Francës. Hugo mundësoi hibriditetin e Notre Dame-it "për të prekur imagjinatën popullore në një mënyrë që kurrë nuk kishte parë", siç e kanë theksuar Oliver Wainwright dhe të tjerë këtë javë. Larg nga festimi i rënies së arkitekturës në distrakcionin e tij “This Will Kill That”, Hugo dëshironte për rilindjen e katedrales nëpërmjet fuqisë së fjalës së shkruar dhe hapi rrugën për rinovimet e Eugène Viollet-le-Duc në mesin e shekullit XIX. 


Kjo dëshirë është arsyeja pse romani ka kryesuar listën më të mirë të “Amazon”-it të Francës pas zjarrit dhe pse ekstraktet janë shpërndarë dhe recituar në të gjithë botën, duke përfshirë edhe ceremoninë e së enjtes në Paris për të nderuar ata zjarrfikës që shpëtuan katedralen. Gjithashtu ndihmon për të shpjeguar pse Notre Dame është vendi më i vizituar i qytetit dhe pse ka pasur kaq shumë debat për natyrën e rindërtimit të saj dhe donacioneve filantropike që ka marrë. Në një kohë të shqetësimit të përhapur drejt përshtatshmërisë politike dhe pabarazisë sociale, Notre Dame ka rëndësi të thellë, pa marrë parasysh se a flasim frëngjisht ose jo.

(Bradley Stephens është hulumtues dhe ligjërues i literaturës franceze në Universitetin e Bristolit) 

(Kosova Sot)