Letër publike Sami Lushtakut: Ti tani je një (patate e mërdhirë­) dhe nuk di çka flet....

Letër publike Sami Lushtakut: Ti tani je një (patate e mërdhirë­) dhe nuk di çka flet....

Ragip Guraziu

  • 27 qershor 2019 - 11:42

Letër publike figurës më të rëndësishme, sipas tij, të Partisë Demokratike të Kosovës, Sami Lushtakut

Republika e Kosovës është atdheu ynë, jo vetëm i pushtetarëve.Sepse Republika e Kosovës është atdheu ynë, nuk është produkt dhe as pronë e juaj,as e UÇK-së, as e Serbisë, për shkak se për 20 vjet rresht e trajtuan Kosovën si plaçkë lufte, ndërsa qytetarët si skllëvër të tyre?!  Kemi thënë në 2019 Kosova nuk ka nevojë me egoizma të subjekteve politike të udhëheqet, sepse nga ato subjekte egoiste po na formohen edhe Qeveria egoiste, Presidenca egoiste, Kuvendi egoist e kështu me radhë.Për të qenë kështu, na duhet së pari që Kosova ta ketë një Akademi të Shkencave siç gjithë bota dhe jo një Akademi si deri tani e tëra për këto vite si ariu në gjumin polar.

Po pra! Republika e Kosovës është atdheu ynë, jo vetëm i pushtetarëve

Sepse Republika e Kosovës është atdheu ynë, nuk është produkt dhe as pronë e tyre, për shkak se për 20 vjet rresht e trajtuan Kosovën si plaçkë lufte, ndërsa qytetarët si skllëvër të tyre?!  Kemi thënë në 2019 Kosova nuk ka nevojë me egoizma të subjekteve politike të udhëheqet, sepse nga ato subjekte egoiste po na formohen edhe Qeveria egoiste, Presidenca egoiste, Kuvendi egoist e kështu me radhë.Për të qenë kështu, na duhet së pari që Kosova ta ketë një Akademi të Shkencave siç gjithë bota dhe jo një Akademi si deri tani e tëra për këto vite si ariu në gjumin polar.

Pavarësia e Kosovës e ka gjenezën në sakrificën e popullit të Kosovës, brezave liridashës dhe në luftën e lavdishme të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovë. Nuk mungoi as mbështetja nga SHBA-të, shtetet e fuqishme të Bashkimit Evropian dhe e miqëve tjerë ndërkombëtare. Kjo sakrificë dhe gatishmëri jona u materializua përmes ndërhyrjes ushtarake të NATO-s, që solli lirinë. U finalizua si rezultat i rrethanave të favorshme politike dhe shoqërore në regjionin e Ballkanit dhe më gjerë, që kulmuan me shpalljen e pavarësisë.

Kosova arriti të ruajë marrëdhëniet e mira diplomatike me shtetet mike në krye me SHBA-në. U miratua Kushtetuta e vendit, u forcua baza ligjore dhe institucionale dhe u ngrit shërbimi diplomatik i Kosovës në shumë vende të botës.  U krijuan themelet e para të Ushtrisë së Kosovës, përmes transformimit të TMK-së në FSK dhe u arritën rezultate të mira në ngritjen dhe zhvillimin e Policisë së Kosovës, etj, etj....

Por ku jemi sot?!

Historinë nuk po mundemi të shkrujmë vetë,edhe pse u fitua lufta,tani dikush tjetër do e shkruaj historinë tonë,por pak më ndryshe dhe mos të na jetë hatri askujtë këtu në Kosovë ?!

''Kur një oficer i lartë i Rajhut të Tretë gjerman po i godiste, me një shufër metalike, skulpturat e përzgjedhura në Muzeun e Luvrit, në Francë, Ciceroni, zëmekur dhe i përlotur, i lutej oficerit gjerman: “Mos i dëmtoni kryeveprat e artit, zotëri, se do t´ju dënojë historia”. Oficeri, për një çast pushoi goditjen, kryqëzoi duart sipër shkopit metalik, duke u gjegjur, qetësisht: “Zotëri, nëse fitojmë luftën, historinë e shkruajmë vetë. Nëse e humbasim luftën, fituesi tjetër do ta shkruajë historinë”.

Me këso soj të paudhë udhëheqësish, të subjkëteve  politike pozitë e opozitë e zbehen dhe po e zbehin, e trkurrën dhe po e t'kurrin me të opostofuarit më lartë,Presidentin,Hashim Thaçin, Kryeministrin,Ramush Haradinaj,Kryeparlamentarin,Kadri Veselin,dhe deputetet e Kuvendit të Kosovës pa dallim,që me mish e shpirtë u munduan dhe po mundohen që Kosovë ta lënë si ''peshku pa ujë''?!

Dhe një ditë nuk duhet të çuditemi, kur të detyrohen ta pranojnë falimentimin, për shkak të oligarkëve që po rrënojnë gjithçka të ndërtuar me mund e djersë, me gjak e dhimbje, me sakrificë e përkushtim, nga njerëzit që ia duan të mirën Kosovës.....

Kemi thënë në 2019 Kosova nuk ka nevojë me egoizma të subjekteve politike të udhëheqet, sepse nga ato subjekte egoiste po na formohen edhe Qeveria egoiste, Presidenca egoiste, Kuvendi egoist e kështu me radhë.

Për të qenë kështu, na duhet së pari që Kosova ta ketë një Akademi të Shkencave siç gjithë bota dhe jo një Akademi si deri tani e tëra për këto vite si ariu në gjumin polar.

Në rast se nuk e ndërrojnë diskursin politik institucionet politike shtetërore, si ato qendrore e deri te ato lokale, ndryshe nuk do t’ju  jepet të rinjve të talentuar mundësia e barabartë për të pasur në vendin e tyre.

Qeveria asnjëherë nuk ka hezituar t’iu kërkojë llogari individëve dhe vendimmarrësve në të gjitha nivelet, duke filluar nga institucionet qendrore deri te ato lokale, që 2019 të zhduket fuqia politike dhe ndikimi i nëntokës kriminale, dhe të mos jetë më mbi ligjin sa i përket të rinjve tanë, që t'ua kthejnë prespektivën e dashurinë për të jetuar në vendlindjen e tyre dhe jo ta marrin botën në sy?!

Me këto parti politike egoiste aktuale, në zgjedhje, (edhe po qe se iu mundësohen kushtet), nuk do kenë kuptim.

Gjasat janë minimale me këto parti aktuale të shkohen në zgjedhje dhe nuk do kenë kuptim pasi që qytetarët shumë të zhgënjyer që 20 vite rresht, të gjitha kanë qenë, herë-herë në pushtet, gjithnjë me koalicione dhe zgjedhjet në këto situata nuk janë të proferueshme, mu në këto situata politike në Kosovë.

Ndryshe qytetarët të vetmen shpresë po e kanë që të gjejnë mënyra për të ikur sa me shpejtë, sa me larg Kosovës. Derisa krimi i organizuar dhe nëntoka të udheheqin shtetin nga nëntoka kriminale , nuk ka perspektivë për qytetarët dhe shpëtimin do ta kërkojnë duke ikur larg Kosovës që do të thotë se zgjedhjet e reja nuk do të sjellin kurrfarë perspektive për qytetarët.

Pak e hiq gjasa që të ketë zgjedhje në mes të vitit 2019, pasi që Hashim Thaçi ta perfundojë misionin e tij për t`i dhënë Serbisë gati 1/3 e territorit te Kosovës në pranverën e 2019-ës, po ashtu nuk janë të gatshme partitë politike që të shkojnë në zgjedhje.

Nuk janë zgjedhjet zgjidhje për situatën politike në Kosove, derisa është shndërruar politika vetëm në betejë për pushtet dhe secila parti që vjen në pushtet, ka qëlllimin e forcimit të klientelave, zhvatjen e popullit e shërbimin e plotë për mafio-oligarkët, e jo mirëqenien e qytetarëve. Kur kemi parasysh se  po luftojnë të gjitha partitë politike, pa dallim, që në çdo mënyrë ta marrin pushtetin në nivelin lokal apo edhe qendror dhe asgjë tjetër.

Qytetarët e kanë humbur besimin tek institucionet e Kosovës dhe në zgjedhjet e ardhshme nuk di se sa do të dalin në votime, pasi rresht për këto vite qytetarët kanë qenë të zhgënjyer dhe po mbesin të zhgënjyer edhe tani, kur kemi parasysh se ka humbur shpresat e tyre gjeneratat e reja ndaj shtetit të tyre dhe po e marrin botën në sy edhe pse shumica me diploma, mastera e doktoratura, por ç'po ju hynë në  punë në shtetin e tyre kur po mbesin rrugëve, e shumica po ia mësynë perendimit për të bijetuar.

Sepse Republika e Kosovës është atdheu ynë, nuk është produkt dhe as pronë e tyre, për shkak se për 20 vjet rresht e trajtuan Kosovën si plaçkë lufte, ndërsa qytetarët si skllëvër të tyre?! Kemi thënë në 2019 Kosova nuk ka nevojë me egoizma të subjekteve politike të udhëheqet, sepse nga ato subjekte egoiste po na formohen edhe Qeveria egoiste, Presidenca egoiste, Kuvendi egoist e kështu me radhë.Për të qenë kështu, na duhet së pari që Kosova ta ketë një Akademi të Shkencave siç gjithë bota dhe jo një Akademi si deri tani e tëra për këto vite si ariu në gjumin polar

Kosovën e kanë çoroditur ata që e kanë çoroditur edhe UÇK-në

Një fjalë e urtë popullore thotë; ''Livadhin e shkretë e kullosin kuajt e verbër''. Pastaj edhe një tjetër thënie populli; ''Kur macja mungon, mijtë hedhin valle. Runa Zot prej të dobëtëve tanë!

Kosovës po i duhet urgjentisht një ligj, çka nuk ka ndodhur deri më tani në këtë  rruzullin tokësor, që ndalon rreptësisht zhbërjen e UÇK-së nga ish-komandantët që përçanë edhe luftën e UÇK-së, të viteve  1998-99. Po tani, po ata komandant milioner-ordiner, sot po e çoroditin Kosovën.

Pse këtë letër drejtuar juve Z. Lushtaku?!

Sepse,porosia e juaj,e cila tani edhe e bëre vet publike,duke ju drejtuar kolegve tu ne pushtet,se  sipas teje,ku thuhet kshtu; Porosia e Lushtakut për kreun e partisë : S’ka bir nane që më largon nga PDK’ja... Ku e morre këtë guxim?! A je në dijeni se në cilin shekull po jetojmë?! Djali i juaj deputet në parlamentin e Kosovës,Mërgimi,po thonë se djali i mirë dhe deputet i mirë,por ik-ik nga politika se do ta shef sherrin më të madhë djali ytë dhe familja jote qind për qindë sepse nuk je askah në politik,sa i përket Luftës dhe si komandant i saj,puna e juaj është e shënuar në histori si e gjithë tjerëve.

Porosia e Lushtakut për kreun e partisë : S’ka bir nane që më largon nga PDK’ja

Një prej figurave më të rëndësishme të Partisë Demokratike të Kosovës i cili udhëheq edhe me degën e kësaj partie në Skenderaj, Sami Lushtaku, thotë se atë  nuk mund ta largojë askush nga partia. Duke iu përgjigjur një iniciative të Veselit për t’i larguar nga postet zyrtarët e PDK’së që kanë aktakuza, Lushtaku është kategorik. Ai thotë se një gjë e tillë mund të ndodh vetëm nëse atij i mbushet mendja vet për t’u larguar.

Këto deklarata Sami Lushtaku i ka bërë në një përgjigje dhënë Gazetës Express, i pyetur se a do të konsiderojë largimin nga PDK’ja, pas vendimit të fundit të kreut të PDK’së, Kadri Veselit, për të larguar nga partia dhe institucionet e Kosovës të gjithë zyrtarët e PDK’së të cilët kanë një aktakuzë të konfirmuar nga institucionet e drejtësisë së Republikës së Kosovës.

Ai bindshëm thotë se nga Partia Demokratike e Kosovës s’mund ta largojë askush.

“S’ka bir nane që mundet me më largu nga Partia Demokratike e Kosovës, veç nëse du me u largu vet. Nëse më mbushet menja, me u largu prej Partisë Demokratike atëherë vendosi unë, dikush tjetër nuk s’ka mundësi mem largu”, ka thënë Sami Lushtaku për media.

Sa i përket aktakuzës që është ngritur ndaj tij,  rreth rastit të ikjes nga QKUK-ja, të cilën e ka konfirmuar edhe Gjykata e Apelit, Lushtaku thotë se ajo nuk ndërlidhet me ndonjë vepër që ka të bëjë me korrupsion dhe se është një aktakuzë e shpifur e misionit të EULEX-it.

“Aktakuza të cilën e kam unë, nuk lidhet as me korrupsion, as me… është një aktakuzë e shpifur e EUELEX-it”, ka potencuar ndër të tjera Sami Lushtaku.

Veseli nismën e tij për të larguar nga partia zyrtarët të cilët kanë probleme me drejtësinë dhe ligjin e kishte bërë pak ditë pasi ishte rizgjedhur në krye të PDK’së, në një konferencë të jashtëzakonshme për media nga selia e partisë së tij.

‘Viktima’ e parë ka qenë këshilltari i tij, Nijazi Kryeziu, i cili është një prej të akuzuarve në rastin “Pronto”.

Pas Kryeziut dorëheqjen e kishte ofruar edhe Besim Beqaj, i cili ushtronte postin e ministrit të Inovacionit dhe Ndërmarrësisë.

Beqaj është i përfshirë në skandalin e aferës “Pronto” dhe akuzohet për veprën e  “Shkeljes së statusit të barabartë të shtetasve dhe banorëve të Republikës së Kosovës në tentativë nga neni 193 par.4 lidhur me par. l dhe lidhur me nenin 28 të Kodit Penal të Republikës së Kosovës”.

Nga posti i zëvendësministrit pritet që të largohet edhe Agim Çeku, i cili ka një aktakuzë të konfirmuar lidhur me rastin e njohur në publik si ‘Veteranët’.

Për shkarkimin e Çekut, kryeministri Haradinaj ka thënë se po e pret një shkresë zyrtare nga Kadri Veseli, pasi posti që mban ish-komandanti i UÇK’së është politik.

Ndarja e Kosovës kundërshtohet përsëri nga Manastiri i Deçanit, nga një çetnik fetar Sava Janjiq, politik moderne,që duhet t,ju hy në punë edhe juve komandantëve te UÇK-së...

Përfaqësuesi i Manastirit të Deçanit, Igumeni Sava Janjiq thotë se Kosova e Serbia duhet të rifillojnë bisedimet që do të mundësonin zgjidhjen e problemeve dhe jo për ndarje e shkëmbim territoresh.

Ai tha se formula për të ardhmen nuk mund të gjendet duke ndarë popujt dhe territoret por përmes një procesi të mirëbesimit dhe pajtimit.

Kleriku serb, në një intervistë për Zërin e Amerikës, tha se përkeqësimi i marrëdhënieve ndëretnike është rrjedhojë e veprimeve të strukturave politike në të dyja anët.

“Atë çfarë e shoh si rrugëdalje, nuk është një zgjidhje e shpejtë. Të gjithë po kërkojnë një zgjidhje të shpejtë. Unë nuk e përkrah një konflikt të ngrirë. Konflikti i ngrirë nënkupton probleme serioze”, tha ai.

“Ajo që na duhet është të rifillojmë dialogun, një dialog transparent, që do të ishte i hapur dhe që do të përcaktojë të gjitha gjërat me të cilat duhet të merremi”, tha kleriku serb.

Igumeni Janjiq ka thënë se përkrah një dialog, i cili do të duhej kishte vija të kuqe.

“Vijat e kuqe janë: jo ndarje të territoreve dhe jo krijimit të territoreve etnikisht të pastra”, tha ai.

Kleriku ortodoks në Manastirin e Deçanit tha se në dialog të hapur duhet të përfshihen të gjithë, shoqëria civile e mediat, e jo të arrihen marrëveshje sekrete.

“Formula për të ardhmen nuk mund të gjendet duke ndarë popuj… Nëse ne krijojmë fatkeqësisht  territore etnikisht të pastra, qoftë përmes shkëmbimit të territoreve… Kjo nuk është e mirë as për Kosovën dhe për askënd në Ballkan”, tha ai, duke potencuar se gjithmonë pretendon te jetë i arsyeshëm në deklarata.

Kolegët e tu të luftës në pushtet,UÇKja, ku e keni Veriun e Mitrovicës dhe mu në zemrën e Kosovës në Veri të Mitrovicës kriminelët dhe çetnikët serb,një grusht i vogël,që politikën e UÇK-së e kanë futur në birucë të miut,sië thotë një falë popullore.

 S’ka bir nane që më largon nga PDK’ja... në pushtet janë tani pikrishtë yndyra e UÇK-së,deri tani ke qenë nënë sjetullat e tyre deri dje,por me këto mend,më shumë kalove nëpër burgje se sa në dobi të vendit,dhe çka bëre ti vet,dhe çka je ka bënë edhe tani,ku te ka humbur busolla në oborr

Republika e Kosovës është atdheu ynë, jo vetëm i pushtetarëve.Sepse Republika e Kosovës është atdheu ynë, nuk është produkt dhe as pronë e juaj,as e UÇK-së, as e Serbisë, për shkak se për 20 vjet rresht e trajtuan Kosovën si plaçkë lufte, ndërsa qytetarët si skllëvër të tyre?!  Kemi thënë në 2019 Kosova nuk ka nevojë me egoizma të subjekteve politike të udhëheqet, sepse nga ato subjekte egoiste po na formohen edhe Qeveria egoiste, Presidenca egoiste, Kuvendi egoist e kështu me radhë.Për të qenë kështu, na duhet së pari që Kosova ta ketë një Akademi të Shkencave siç gjithë bota dhe jo një Akademi si deri tani e tëra për këto vite si ariu në gjumin polar.

Ose ndryshe do bëhemi gazi i Botës....

Autori është gazetar-analist i pavarur

(Kosova Sot Online)