180 vite përkrahje e Serbisë nga Franca kundër shqiptarëve

180 vite përkrahje e Serbisë nga Franca kundër shqiptarëve
180 vite përkrahje e Serbisë nga Franca kundër shqiptarëve

Muhamet Kelmendi

  • 15 korrik 2019 - 21:12

Rritja territoriale e shtetit sllavomadh serb ne Ballkan, kryesisht mbi tokat shqiptare, daton nga viti 1871, kur Serbia pushtoi territoret veriore te Kosoves , si dhe me 1878 ne Kongresin e Berlinit.
Ne kete Kongrese  me ndihmen e madhe te Frances dhe te Rusise, iu aneksuan shtetit serb territoret veriore te Kosoves, deri ne Nish.
Humbja e luftes se Perandorise Osmane kunder Rusise beri qe kjo perandori te i japi shtetit serb shume territore. Kete e bene ne Konferencen e Paqes ne Shen Stefa. Ketu iu dhane shume territore shteteve slkave si barazpesh per paqe dhe luften e humbur kunder Rusise.
Iu aneksua Kosova veriore shtetit serb, sikunder edhe Malit te Zi iu aneksua Plava e Gucina Hoti e Gruda, Tivari dhe Ulqinin.
Ky pushtim u sanksionua ne Kongresin e Berlinit te vitit 1878.
Tere ky pushtim kaloj me dhune e me terror, me masakra e me gjenocide. Kishte nena shtatezane te masakruara, sikunder dhe femije, pleqe e plaka, masa civile te pambrojtura shqiptare.
Mbi 30 mije shqiptare u madakruan nga Serbia ne vitet 1871-1878. Po keshtu u veprua edhe nga forcat malaziase. Madje Ulqini u pushtua nga Franca dhe iu dorezua ne abeksim Malit te Zi.
Kjo miqesi e Frances me Serbine ka vazhduar edhe ne Luften e Pare Ballkanike dhe ne Luften Dyte Ballkanikr. Shteti serb u perkrah ushtarakisht dhe me arme nga Franca. Ata bene maskra te paparashikuara. Tere kjo u perkrah nga Shtetret e Atlantes.


Ne kohen kur Shpallet Pavaresia Kombetare e Shqiperise, me 28.Nentori 1912, organizohet Konferenca e Ambasadoreve ne Londer te Anglise.
Konferenca me ndihmen e Frances dhe te Rusise ia aneksoje Serbise tere Maqedonin e sotme, Kosoven dhe me dhune e terror u vune  keto territore nen sundimin serb. Ndersa, janinen e Camerine ia aneksuan shtetit megalloman grek
Eshte i njohur deklarimi i Ministrit te Jashtem te Anglise pas Konferences se Ambasadoreve ne Londer. 
Eduard Grei tha:
"Kur te merret vesh se sa padrejtesi kemi bere ndaj shqiptareve te gjitheve do te na vije turp... Por, nuk kisha rruge tjeter... Ishte pretendimi i forte i Frances dhe i Rusise ne kete ndarje te shqiptareve".
Ne LPB ishte perseri Fanca qe ndihmoi Serbine ne pushtimin e Kosoves e te shume territoreve shqiptare. 
Ne Konferencen gjoja te Paqes ne Parise u shkua deru aty nga Franca nen ndikikin sllavomadh dhe greke qe edhe Shqiperia te humbi pavaresine dhe te vehet nen protektorat nderkombetsr apo te ndahet midis shteteve sllavo-greke ne Ballkan.
Fale SHBA-se kjo u ndalua.
Pas LDB vazhdoi miqesia France Jugosllavi. Qeveria e Beogradit zhdukte nje komb te tere dhe me te vjeter te Evropes, ndersaFranca, si barte e Kartes mbi Lirite dhe te Drejtat e Njeriut dhe te Qytetareve, e perkrahte kete shtet shovenosllav.
Dhuna fashiste u intensifikua. Nga viti 1918 e deri ne vitin 1999 humben apo u masakruan nga shtrti serbomadh dhe titisto- jugosllav mbi 1 milione shqiptare.
Ndrrsa po aq, mos edhe dyfishi, u debuan ne Turqi.
Ne shperberjen e Jugosllavise ishte Franca me z.Miterran, perndryshe President te ketij shteti, ishte faktori me themelir qe ne Londer  e vune Kosoven sundimin shtetit serb, duke e konsideruar Kosoven dhe shqiptaret ne territor serb.
Shqiptaret minoritet.
Per Francen ishte cedhtja shqiptsre e zgjjidhur nen sundimin serb.
Po keshtu vazhdoje gjendja deri ne vitin 1999, 2000 dhe 2001, atehere kur Veriu i Kosoves me ndihmen e Frances u serbizua dhe per ate i debuan mbi 12 mije familje shqiptare nga Kosova Veriore.
Edhe tadh po vaxhdon avazi i tille.
Miqesia 180 vjeqare e Frances  z. Makron nuk harrohet.
Ketu keni te drejte.
Priten veprime shume te rrezikshme.

(Kosova Sot Online)