Demokratizimi nënkupton rritjen e barazisë së shtetit

Demokratizimi nënkupton rritjen e barazisë së shtetit
Demokratizimi nënkupton rritjen e barazisë së shtetit

Ali Hertica

  • 20 tetor 2019 - 10:21

Në pamje të parë, duket logjike dhe e parashikueshme që demokratizimi i politikës dhe shoqërisë mbush një aristokrat me terror. Në fund të fundit, demokratizimi nënkupton rritjen e 'barazisë së shtetit' - një koncept kyç në ligjërimin e Tocqueville - dhe një aristokrat nuk përfiton menjëherë nga kjo.

Por nuk është aq e thjeshtë për të shpjeguar frikën e Tocqueville. Kushdo që portretizon Tocqueville si një mendimtar reaksionar që kishte frikë vetëm humbjen e privilegjeve të tij të privilegjuara, do t'i bënte atij padrejtësi. Një kthim në Aristocracia u duk as i dëshirueshëm, as i mundshëm.

Përkundrazi, ai e pranoi revolucionin demokratik "si një fakt të realizuar ose pothuajse të realizuar." Nuk kishte asnjë ide për të kërkuar mbrapa. Por ai kishte frikë se nëse demokracia nuk do të ishte e drejtuar në mënyrë të duhur ose jo, demokracia do të prodhonte vetëm një lloj të ri tiranie, një lloj të ri skllavërie që do t'i linte shumicën e njerëzve më të mjeruar sesa kishin qenë ndonjëherë në regjimet e mëparshme.

Demokracia duhej të drejtohej, sepse evolucioni drejt barazisë gjithnjë e më të madhe të statusit mund të ishte në kurriz të lirisë individuale, dhe se liria ishte e mira më e lartë për Tocqueville.

Për të, liria do të thoshte të jesh në gjendje të përcaktosh fatin tënd duke vepruar. Përkthimi politik i kësaj ishte i ngjashëm me atë që ne tani do ta quajmë demokraci themelore: qytetarë të lirë që bashkohen të qeverisin bashkërisht lagjen e tyre, bashkinë e tyre, qytetin e tyre. Liria politike nuk konsistonte në delegimin e pushtetit vendimmarrës politik në një kastë të autorizuar, por në pjesëmarrjen aktive të të gjithë qytetarëve të shqetësuar në politikë. Pjesëmarrja në politikë, vendosja e veprimeve të politikave në nivelin lokal, e bëri lirinë për qytetarët individualë me përvojë dhe forcoi ndjenjën e tyre të përgjegjësisë kolektive.

Në Francë ky ideal mori formë në Kushtetutën e vitit 1791, i cili e zhvendosi fuqinë e decentralizuar dhe politike në nivelin lokal dhe rajonal. Por siç e dini, do të kalonte ca kohë përpara se ideali i vetëqeverisjes demokratike në Francë të merrte rrënjë. Revolucioni nxori forcat reaksionare - Restaurimin dhe, në një masë më të vogël, Monarkinë e Korrikut - të cilat në fakt u betuan vetëm me rënien e Napoleonit III në 1870.

Tocqueville ka përjetuar konvulsione të regjimit të lashtë, që ishin në të njëjtën kohë dhimbjet e punës së demokracisë, afër. Babai i tij bëri një karrierë gjatë Rivendosjes, ai vetë u zgjodh në Chambre des Députés gjatë Monarkisë së Korrikut të Louis-Philippe.

Në 1848 ai bashkë-shkroi Kushtetutën e Republikës së Dytë, dhe një vit më vonë ai madje u bë Ministër i Jashtëm për një kohë. Por pas grushtit të shtetit të Louis Bonaparte në 1851, ai hoqi dorë nga jeta aktive politike. Ai u tërhoq dhe me të vërtetë dëshironte vetëm të shkruante një libër të madh për origjinën e Revolucionit Francez.

Pjesa e parë u shfaq në vitin 1856 me titullin L’Ancien Régime et la Révolution, pjesa e dytë nuk erdhi kurrë më. Tocqueville vdiq nga tuberkulozi më 16 prill 1859.Si shumë bashkëkohës evropian, Tocqueville pa në Shtetet e Bashkuara mishërimin e shoqërisë moderne, demokratike. Revolucioni Francez dhe Deklarata des droits de l’homme et du Citoyen (1789) i detyroheshin haraç për ato që kishin ndodhur kohët e fundit dhe të shkruara në SH.B.A.

Në atë kuptim, SH.B.A. ofroi - atëherë! - një vrojtim i poshtër i asaj që do të ndodhte në Evropë. Për shembull, Tocqueville shkruan në hyrje në lidhje me demokracinë në Amerikë: "Duket përtej dyshimit se herët a vonë, ashtu si amerikanët, ne do të arrijmë barazi gati të plotë." Ai dëshironte të vizitonte Shtetet për të parë se si demokracia u zhvillua atje dhe si Evropa, dhe veçanërisht Franca, mund të mësonin prej saj.

Në një pasazh të famshëm: Unë e pranoj që kam parë më shumë se Amerikë në Amerikë; Unë kam kërkuar një pamje të demokracisë në vetvete, të tendencave të saj, të karakterit të saj, të paragjykimeve të saj, të pasioneve të saj… Ky përshkrim tregon se demokracia i thoshte shumë më tepër Tocqueville sesa një strukturë politike. Demokracia ishte gjithashtu një realitet psikologjik dhe sociologjik për të.

Demokracia dhe aristokracia nuk janë vetëm sisteme shumë të ndryshme politike, një demokrat dhe një aristokrat janë gjithashtu lloje shumë të ndryshme njerëzish.

(Kosova Sot Online)