Pas viteve gjashtëdhjetë, çdo udhëheqje ishte e dyshimtë deri më tani…

Pas viteve gjashtëdhjetë, çdo udhëheqje ishte e dyshimtë deri më tani…
Pas viteve gjashtëdhjetë, çdo udhëheqje ishte e dyshimtë deri më tani…

Ali Hertica

  • 29 nëntor 2019 - 15:59

Pika fillestare  e epokës kërkon një lloj drejtuesi specifik, dhe kështu njeriu që ka kombinimin e duhur të karakteristikave të kërkuara bëhet politikani që simbolizon më së miri kohën e tij. Me këtë premisë, Te Velde kundërshton në mënyrë të shprehur mendimin se personi i politikanit nuk kishte rëndësi në të kaluarën, dhe se e kaluara ideale kishte të bënte vetëm me partinë dhe parimet.

Sipas Te Velde, politika ka qenë gjithmonë personale dhe votuesit gjithmonë kanë qenë të interesuar për jetën private të drejtuesve të tyre politikë. Politikanët simbolikë të zgjedhur nga Te Velde janë Thorbecke. Thorbecke, themeluesi i demokracisë parlamentare, ishte ende një politikan pa parti. Ai ishte një njeri i ftohtë, i largët, që nuk kishte asnjë lidhje me partitë politike dhe politikën e programeve. Thorbecke ishte i mendimit se politika dhe shoqëria duhet të ndahen.

 Pas Thorbecke erdhi ajo që Te Velde i quan 'profetët', themeluesit karizmatikë dhe drejtuesit e partive të para politike. Nga ata profetë, Kuyper ishte më i madhi dhe më dominuesi. Përmes ndjekësve të tij admirues, ai u përshkrua në mënyrë alternative si gjeneral, mesia, Moisiu dhe gjenerali. Kuyper nuk ishte një profesor i zoti i Leiden; ai ishte një populist dhe një aktor i shkëlqyeshëm. Shkurt, ai kishte saktësisht cilësitë e duhura për të mobilizuar përgjithmonë një popullatë të tërë.Për dallim nga Kuyper, Colijn nuk duhej të fillonte më një festë. Karriera e tij politike bazohej në mbështetjen e pakushtëzuar të partisë. Colijn ishte udhëheqësi me forcë, plaçkitësi mashkull, kapatori pranë Zotit që mund të përdorte Hollandinë në mënyrë të shkëlqyeshme gjatë viteve të krizës në ankth. Pas luftës ajo përfundoi menjëherë me reputacionin e madh të Colijn. Në këto vite të kthjellta dhe të zellshme kishte nevojë për një shofer të mërzitshëm, modest. Dhe presto: ishte këshilltari social-demokrat Willem Drees. Një holandez i mërzitshëm dhe më i zakonshëm, i cili ishte njëkohësisht një Kryeministër i informuar dhe vendimtar, nuk mund të gjendej.

Pas zhurmës së viteve gjashtëdhjetë, çdo udhëheqje ishte e dyshimtë; Kjo është arsyeja pse Den Uyl arriti një arritje të madhe duke udhëhequr  për njëzet vjet. Den Uyl ishte entuziast dhe, për nga natyra e kohërave, ishte gjithnjë i përgatitur për diskutime të pafundme, në mënyrë që mbledhjet e kabinetit që ai kryesonte zakonisht të përfundonin vonë natën në një mjegull alkooli. Pasi Van Agt i mrekullueshëm ishte vendosur me Den Uyl, Lubbers dhe Kok - mbërritën, teknokratët e rebeluar. Te Velde nuk i gjen aq simbolikë sa t'u jepte atyre një epokë të tyre.

Fakti që Te Velde ka shkruar një libër nxitës është i qartë nga fakti se lexuesi vazhdimisht pyes veten se si fenomeni Fortuyn do të përshtatej në skemën e tij. Që nga Thorbecke, Fortuyn ishte politikani i parë i rëndësishëm pa parti, por përndryshe Thorbecke dhe Fortuyn janë të kundërta në çdo gjë. A mundet që e gjithë zhvillimi i demokracisë parlamentare Hollandeze të bllokohet në kontrastin e mprehtë midis Thorbecke dhe Fortuyn: shiut dhe profetit, antikrijuesit dhe nxitësit?

Te Velde e mbaron librin e tij me një thirrje për të organizuar historinë politike tani e tutje në periudhat e përcaktuara nga ai. Pavarësisht se sa bukur e gjeta librin e tij, nuk mendoj se është një ide e mirë. Koncepti i tij është i përdorshëm, por në të njëjtën kohë shumë i kufizuar. Kjo thjesht sepse përmbajtja e politikës nuk luan ose vetëm një rol shumë të vogël në reflektimet e tij. Në këtë mënyrë ai interpreton ndryshimin thelbësor në drejtimin e politikës Hollandeze në fillim të viteve 1980 në drejtim të një konflikti personal midis Den Uyl dhe Van Agt, dy politikanë me stile krejt të ndryshme. Ai konflikt personal mund të ketë luajtur një rol, por kundërshtitë e politikës ishin shumë më të rëndësishme.

(Kosova Sot Online)