Oligarkia - Kuptimi dhe karakteristikat e konceptit të demokracisë

Oligarkia - Kuptimi dhe karakteristikat e konceptit të demokracisë
Oligarkia - Kuptimi dhe karakteristikat e konceptit të demokracisë

Ali Hertica

  • 27 dhjetor 2019 - 15:59

Koncepti i demokracisë është me origjinë Greke dhe ka origjinën në antikitet. Kjo fjalë për fjalë do të thotë "qeverisje popullore" ose "fuqi popullore",dhe a do të ketë Kosova një të tillë ku vjen termi demokraci dhe cilat janë disa përcaktime të rëndësishme nga historia e demokracisë?

Termi demokraci është një kombinim i dèmos (njerëzve dhe kratein (për të sunduar. Shtë një formë e qeverisjes në të cilën njerëzit kanë fuqi përmes pjesëmarrjes në politikë, përfshirë këtu duke u lejuar të votojnë.Grekët njihen si shpikësit e demokracisë. Clisthenes, një politikan që jetoi në shekullin e gjashtë para Krishtit, zakonisht quhet "babai i demokracisë". në Athinë.

Ai luajti një rol të rëndësishëm në dëbimin e hipiopit tiran në 510 pes. Ai pastaj zbatoi reformat që e bënë politikën Athinase një demokraci parësore. Reformat e Clisthenes nënkuptonin fundin e pushtetit që pati aristokracia athinase.

Demokracia athinase nuk ishte sigurisht një demokraci moderne siç e njohim në Hollandë. Nga afërsisht 250,000 njerëz që jetuan brenda dhe rreth Athinës, rreth 30,000 njerëz (rreth 12 përqind) kishin të drejtën e votës në ditët e para. Gratë, të huajt dhe skllevërit nuk kishin një të drejtë aktive për të votuar dhe ishte gjithashtu për të varfërit - deri sa burri i shtetit Perikles rreth 450 pes. lejimet financiare - fillimisht të paafta për të marrë pjesë në referendum; ata nuk mund të humbisnin dy ditë pune në muaj sepse ata fituan vetëm sa për të përmbushur fundin, lexo: blini ushqim dhe pije.

Demokracia së pari u shfaq në politikën e Athinës, dhe në disa pole të tjera në Greqi. Lloji i demokracisë në Athinë ishte një demokraci e drejtpërdrejtë: qytetarët mund të votonin drejtpërdrejt mbi vendimet.

Tashmë në Antikitet, duhej të mendohej se çfarë duhet të ishte demokracia dhe nëse kjo formë e qeverisjes ishte e dëshirueshme. Filozofi Platoni (rreth 427–347 para Krishtit), për shembull, u kthye kundër këtij sistemi politik, sepse sipas tij, ai sistem do të çonte në një diktaturë. Shekuj më vonë, filozofi liberal John Stuart Mill (1806-1873) paralajmëroi gjithashtu në shkrimet e tij për demokracinë, e cila mund të çojë në "tiraninë e mazhorancës".

Demokracia e ditëve moderne, siç e njohim sot në Perëndim, e ka zanafillën nga fundi i shekullit të tetëmbëdhjetë. Iluminizmi dhe Revolucioni Francez çuan në mendime të ndryshme rreth absolutizmit dhe iluministëve të ndriçuar. Të gjitha llojet e zgjerimit të të drejtave zgjedhore në shekullin XIX, veçanërisht në Evropën Perëndimore, siguruan që gjithnjë e më shumë qytetarë të ishin në gjendje të ushtronin ndikim në shoqëri, zakonisht përmes një sistemi të demokracisë indirekte me përfaqësuesit e zgjedhur.

Një pikë referimi i rëndësishëm në procesin e demokratizimit ishte prezantimi i votimit të grave. Në shumë vende evropiane grave iu dha kjo e drejtë pak para, gjatë ose menjëherë pas Luftës së Parë Botërore. Pas Luftës së Parë Botërore, demokracitë në Evropë në veçanti u përballën me një kohë të paqëndrueshme në të cilën lëvizja ekstreme e krahut të djathtë (siç është fashizmi dhe socializmi kombëtar) dhe lëvizja ekstreme e krahut të majtë (siç është komunizmi) sulmuan sistemin politik. Në shumë vende, demokracitë krijuan një përshtypje të dobët - siç është Republika Weimar në Gjermani - dhe diktaturat u shfaqën, veçanërisht në vitet '30. Pas Luftës së Dytë Botërore, demokracitë u rimëkëmbën. Të paktën në Evropën Perëndimore dhe vende të tilla si Shtetet e Bashkuara dhe Kanada, sepse Lufta e Ftohtë çoi në krijimin e regjimeve të shumta komuniste në Evropën Lindore, Azi dhe gjetkë.

(Kosova Sot Online)