A mund t’i besojmë aftësive dhe arritjeve të udhëheqësit potencial

A mund t’i besojmë aftësive dhe arritjeve të udhëheqësit potencial
A mund t’i besojmë aftësive dhe arritjeve të udhëheqësit potencial

Ali Hertica

  • 16 janar 2020 - 12:09

Një kalim në udhëheqje kërkon kompetenca të ndryshme. Njerëzit e suksesshëm të shitjeve, programuesit ose njerëzit e financave shpesh kanë aftësi të forta teknike, njohuri për fushën, disiplinën dhe vetë-menaxhimin. Këto cilësi dhe aftësi i sjellin ato në ballë kur lind kërkesa për një udhëheqës të ri.

Vetëm këto nuk janë cilësitë e nevojshme që çojnë në udhëheqje të mire, punonjësit promovohen vazhdimisht derisa të arrijnë një pozicion që tejkalon kompetencat e tyre. Kur ata kanë arritur këtë pozicion, ata dorëzojnë hapësirën e tyre për rritje. Për të parandaluar zgjedhjen e udhëheqjes, kryesisht bazuar në sukseset e kaluara, përgjigjet për të cilat ndihmojnë në përzgjedhjen.

Udhëheqja kërkon cilësi të tjera nga ato të një profesionisti, siç është integriteti. Aftësia e një drejtuesi për të lënë mënjanë interesin vetjak është thelbësore në administrimin efektiv të një ekipi.

Fleksibiliteti është gjithashtu thelbësor. Një udhëheqës potencial shpesh ka fituar pozicionin e tij ose të saj përmes aftësive fantastike. Sidoqoftë, këto aftësi janë të përqendruara në funksionin që u plotësua deri atëherë. Në momentin kur bëhet një kalim në udhëheqje, ndodhin shumë ndryshime dhe lideri duhet të ketë aftësinë t'i përgjigjet kësaj.

Shkathtësitë teknike madje mund të jenë pengesë në një rol udhëheqës. Kur një drejtues është shumë i specializuar në një kënd të caktuar të njohurive, mundësia e shikimit të tunelit është më e madhe. Përvoja dhe njohuritë bëhen bllok për kockat. E rëndësishme për një udhëheqës është fleksibiliteti për t’u përshtatur dhe një mendje e hapur. Këto cilësi do t'i mundësojnë udhëheqësit të mësojë më shpejt dhe në mënyrë më efikase, në mënyrë që të mund të udhëheqin me sukses një ekip ose kompani.

Shpesh matjet subjektive përdoren nga menaxherët në përzgjedhje. Në çfarë mase një kandidat i përshtatet kulturës së korporatës, popullaritetit të tij ose saj, dhe cetera. Kjo e bën një takim shumë të ndjeshëm për politikën, paragjykimet dhe një vlerësim të pasaktë të aftësive të kërkuara. Si rezultat, gratë kanë më pak të ngjarë të përcaktohen si udhëheqëse. Matjet bazohen në "përshtypjen e duhur". Si rezultat, matjet e përdorura të performancës nuk janë mjaft efektive në zgjedhjen e drejtuesve.

Kjo do të thotë që ata duhet të emërojnë njerëz që kanë perspektivë unike. Jepuni mbështetje dhe kohë për të provuar veten e tyre.

Gjithashtu duhet të shohim njerëz që "nuk janë të gatshëm", por që kanë ambiciet e duhura, reputacionin dhe pasionin për tregun. Shpesh të rinjtë janë më të nxiturit dhe mund të shndërrohen në udhëheqës të pabesueshëm edhe pse nuk kanë një të kaluar të lavdishme.

Isshtë koha për të ndryshuar konceptin e udhëheqjes. Koncepti i zgjedhjes së drejtuesve që kanë të kaluarën më të mirë përsa i përket performancës duhet të ndryshohet në liderë me më shumë potencial. Këta udhëheqës do të jenë në gjendje të realizojnë potencialin e tyre.

(Kosova Sot Online)