Si vlerësohet veprimtaria atdhetare dhe si ndahet titulli!?

Si vlerësohet veprimtaria atdhetare dhe si ndahet titulli!?
Si vlerësohet veprimtaria atdhetare dhe si ndahet titulli!?

Muhamet Kelmendi

  • 22 janar 2020 - 10:57

Ne Kosove eshte bere zakon qe vleresimet mbi njerezit e ndryshem, qofte politike, qofte nacional e atdhetare, te vleresohen apriori ne baze te subjektit dhe pozites qe e ka patur ose e ka.

Natyrisht se kjo nuk eshre e drejte.

Njerezit vleresohen duke i marr te gjitha punet e kryera dhe vyrtytet qe i ka ai apo ajo per te dhene vlrresimin adekuate dhe per te dhene titullin.

Eshte tradite qe pavaresisht ketyre  per veprimtaret e ndryshem apo per politikanet e koherave, sikunder edhe per atdhetaret e ceshtjes, te ipen vleresime qe aspak apo ndoshta nuk kane lidhje fare me te verteten.

Perkumdrazi, nese merren faktet, punet e kryera dhe ne te gjitha anet, shume dalin te pavlere.

Atdhetari a heroji i kombit karaktetizohet me:

1. Angazhim maksimal dhe te rrjedhjshem per ceshtje,
2. Pjesemarrje ne shume veprimtari atdhetare,
3. Mos ikja ne asnje rast nga pergjegjesit qe i ka dhe
4. Sakrifica e larte sublime me jete.

I thash vetem disa vyrtyte. Ketu nuk u futa me thelle ne problem,  perkatesisht ne te kaluaren e  tyre, e cila flete poashtu shume per poziten e heroit, te veprimtarit, te atdhetarit a te deshmorit.

Tash ne Kosove jane bere shume hero, teper deshmitar dhe pertej logjikes veprimtare dhe atdhetare. Ka mjaftuar ndonje lidhje me shtetin a partin dhe te fitohet nje titull apo te ipet nje mirenjohje pa vlere.

Kjo te vrete shume.

Njetezit qe ishin ne pozita te dyshimta apo qe i sherbeni armikut ne lufte, qe iken nga populli dhe nga lufts, si dhe kurre nuk e kryene nje pune, ndersa pas luftes bene nje mije e nje te keqe, te jene sot hero, deshmore a veprimtare te dalluar te ceshtjes kombetare shqiptare.

Ka efhe asi qe UCK -ne e kane vleresuar ne organizate "kriminale", ndersa luftetaret e lirise ne njerez te "flustruar",  ndersa tash jane jo me pak se hero "historik".

Kudo ipen titujt te ndryshem. Por, ato tituj ipen pas nje vleresimi te gjitheanshem per personin qe vleresohet.

Ate vleresim e bene komisioni i vecant i krijuar nga Kuvendi apo ipet propozimi nga organizatat e ndryshme dhe ne Kuvend vleresohen faktet dhe deshmit e paraqitura. Dhe, nese dalin faktet, atehere shpallet titulli i merituar.

Eshte dhimbeshmeri per ata qe kane rene, per ata qe e mbajten ceshtjen mbi supe gjate dhe para demonstratave te vitit 1981, pas asaj dhe qe e organizuan UCK-ne, bene pune dhe e quan vendin ne clirim, mos vleresimi adekuate dhe barazimi me elemente te ndryshem dhe te pavlere.

Lufta ne Kosove nuk eshte bere vetem ne vitin 1998/99, as pas vitit 1989, kur behet ripushtimi i ashper i vendit.

Perkundraxi. Ajo ishte ne zhvillim qe nga pushtimi ne vitet 1913-1918, pac LDB, ne kohen e Autonomise se Kosoves, sepse me dhjetera e mbajten ceshtjen mbi supe dhe vazhdoje deri ne clirin e vendit tone.

Mohimi a injorimi i kesaj periudhe, e sidomos te kohes para ,gjate dhe pas demonstratave tevitit 1981, eshte armiqesi e larte dhe papergjegjesi e madhe ndaj gjakut, mundit dhe aktivitetit te bere.

Keta kane merita te medha dhe kurre pa keta nuk do re kishim clirimin e vendit.

Nuk do te kishim UCK pa LPK,; nuk do te kishim intervenim te NATO-se,pa luften heroike te UCK-se dhe veprimtarise se madhe te LPK-se ne krijimin, mbrojtjen dhe furnizimin e UCK-se ma arme, ushqime e veshmbathje, nuk behej lufta clirimtate.

Keto shkojne se bashku.

Mos pranimi i kesaj gjendjeje eshte armiqesi ndaj vepeimtarise se madhe, te gjate dhe te lavdishme te kombit tone per liri dhe per pavaresi.

(Kosova Sot Online)