A ekziston një mosbesim i përgjithshëm në politikë

A ekziston një mosbesim i përgjithshëm në politikë
A ekziston një mosbesim i përgjithshëm në politikë

Ali Hertica

  • 16 shkurt 2020 - 08:27

Ne jetojmë në të ashtuquajturën shoqëri dijes, por në fakt duket se shoqëria e dijes sekreton edhe shumë injorancë, si një djersë e ftohtë. Mbi të gjitha, qytetari çdo ditë është i përmbytur me mesazhe, por edhe më shumë me thashetheme dhe gjysmë të vërteta ose lajme që duhet të deshifrohen. Në profesionin e tij, ai duhet të ndjekë rregullisht trajnime të mëtejshme dhe zakonisht të jetë në gjendje të flasë disa gjuhë. Njohuritë që ne dimë vërtet rriten nga brezi në brez dhe përshkruan një seri aritmetike dhe janë lineare, nëse dikush dëshiron ta përfaqësojë atë algjebrike. Por, njohja, të cilën duhet ose mund ta dimë, rritet shumë më shpejt dhe ndjek rritjen eksponenciale. Distanca midis dy kthesave rritet. Ky quhet "hendeku i njohurive", i cili tregon për një ulje të njohurive relative: ne dimë më pak për gjithnjë e më shumë.

Në "epokën para kompjuterit" (pes do të thotë "para kompjuterit" dhe jo më përpara ,votuesit nuk kuptonin shumë nga këqijat dhe opozitat politike, por ata kishin besim te një numër i politikanëve që ata kërkonin. Sot, falë inflacionit në media, votuesit shpesh mendojnë se ai e di më mirë dhe ai është veçanërisht i dyshimtë, sepse ka frikë se politikanët do t'i thonë diçka. Ekziston një mosbesim i përgjithshëm në politikë. Vetë politika, për shkak të kompleksitetit të saj dhe në një vend kompleks si Belgjika për shkak të thuajse të pashpjegueshmërisë së saj, pothuajse duket si një pikturë abstrakte. Politika duket jo figurative, nuk tërheq, nuk ka kuptim dhe nuk jep përgjigje për pyetjet e bëra. Ju kontrolloni, ju rregulloni, ju vendosni.

Shoqëria është në mëshirën e "Burrave", përemri më i papërcaktuar nga të gjithë përemrat. Dikur e quaja këtë fenomen - një tjetërsim të vërtetë në kuptimin marksist të fjalës - "zhgënjimin", një fenomen që tjetërson qytetarin nga politika. Politika - ndryshe nga politikanët - nuk ka fytyrë dhe fytyrë, edhe pse politikanët tregojnë fytyrat e tyre sa më shpesh që të jetë e mundur në televizion dhe media.

Mënyra e vetme për të tërhequr vëmendjen nganjëherë kërkon që politikani të apelojë ndaj deklaratave të forta, thjeshtësisë së ashpër ose sulme ndaj të ashtuquajturve kundërshtarë, ndaj të huajve ose njerëzve që i përkasin një komuniteti tjetër, gjithashtu në vendin e tyre. Për fat të mirë ka ndonjëherë reagime, të cilat tregojnë se politikani serioz, i ngjashëm me biznesin, disi i thatë, mielli flegmatik i miut, është më i suksesshëm se bluza e tryezës.

Sociologët shpjegojnë se i gjithë qytetari është bërë politikani më i rëndësishëm dhe se votuesi është perandori, për të cilin politikanët heqin kapelat e tyre. Por kjo nuk është përvoja e vetë votuesve. Përkundrazi, ata ndjehen shumë të pafuqishëm, të përfshirë si një rrotë të vogël në një veshje gjigande që kthehet çmendurisht mbi kokat e tyre.

Shumë varet sigurisht nga sistemi zgjedhor. Në një sistem zgjedhor shumicë, ekzistojnë vetëm dy parti kryesore politike që lehtësojnë njëra-tjetrën në regjim. Partia në pushtet i jep fletët, të cilat mund të çojnë në despotizëm të mazhorancës. Por kjo situatë nuk ka avantazhin që partia që fiton zgjedhjet mund të zbatojë programin e saj afërsisht 100%. Të paktën nëse kjo është mjaft realiste. Në vendet me një sistem zgjedhor proporcional siç është Belgjika, kartat shpërndahen shumë ndryshe. Minimumi minimal është një qeveri federale me katër parti. Kjo do të thotë, pasi që secila palë gjithashtu duhet të dëshmohet pjesërisht në një koalicion, që ju mund të realizoni rreth një të katërtën e programit tuaj të partisë. Dhe kjo është pikërisht ajo që e bën politikën kaq të pabesueshme për votuesit, sepse ata kanë përshtypjen se politikanët, për të cilët ata kanë zgjedhur, menjëherë hanë premtimet e tyre elektorale dhe tradhtojnë votuesit e tyre duke hyrë në një qeveri koalicioni.

Megjithatë, në sistemin tonë kompromiset janë absolutisht të domosdoshme dhe në një kuptim të caktuar edhe pozitive, sepse ato forcojnë bashkëpunimin dhe mirëkuptimin e ndërsjellë. Vetëm kërkimi i kompromiseve gjithashtu mund ta bëjë vendin jo të qeverisur ose të shalojë qeveritë që janë shumë joefektive dhe madje edhe kundërproduktive.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online"