Ligji për legalizimin e armëve sfidë e madhe për institucionet e shtetit të Kosovës

Ligji për legalizimin e armëve sfidë e madhe për institucionet e shtetit të Kosovës
Ligji për legalizimin e armëve sfidë e madhe për institucionet e shtetit të Kosovës

Ismail Muçiqi

  • 19 shkurt 2020 - 10:52

Në bazë të raporteve të instutitioneve të sigurisë së shtetit të Kosovës numri i madh i armëve më të cilat posedojnë qytetarët e Kosovës paraqet breng dhe rrezikë për gjdo njëri të vendit. Në raportet zyrtare thuhet-- konstatohet se akoma mbi 200mi armë gjinden në duart e qytetarve të cilat janë të pa legalizuara. Kjo gjendje shqetësuese e obligonë Ministrinë e Punve të Brendshme të Republikës së Kosovës dhe segmentet tjera të sigurisë e në rendë të parë Prokurorit dhe Gjykatat të Shtetit që sa më parë të vlersojnë arritjën dhe ngecjen e ligjit për legalizimin e armëve në Kosovë.

Rastet të cilat po ndodhinë nëpër fshatrata, qytete dhe vendbanime tjera shpeshëhere përmes përdorimit të armëve pa leje po humbin jetën njerzitë e pa fajshëm.Duhet theksuar se niveli i moshës edukimi dhe pjekuria e qytetarve të cilët posedojnë me armë paraqet rrezikë parmanentë për familjën, rrethinë dhe shoqorinë në përgjithësi. Ligji dhe normat për posedimin e armës janë të përcaktuara me standarte dhe ligje ndërkombëtare. Dihet mirfilli se personi i cili mundë të mabjë armë në rendë të parë duhet të konstatohet gjendja e tijë psiqike,shëndetësore, mosha e pjekurisë,afsimi apo trajnimi nga oraganet konpetente për të poseduar dhe përdorur armën, si dhe rrethanat tjera, të sjelljës dhe raportet me rrethinë ku jetonë dhe vepronë. Qe nga pas lufta qytetarët e Republikës së Kosovës nga nostalgjia e luftës për qlirmin e vendit si dhe nga sindromi i traumave të cilat i shkakëtojë lufta para dy dekadash, procesi i legalizimit dhe i konfiskimit të armeve kan mbetur në gjysëm rruge. Shpeshëhere na befasojnë rastet tragjike të cilat po ndodhinë në familjet e ndryshme të Kosovës kur për shkaqet më apsurde përdoret arma e zjarrit e kryesit të veprave ne shumicën e rasteve janë të rinjëtë të moshës adolishente, e në disa raste edhe të miturë.

Shteti i Kosovës sotë e ka Policinë e cila mandat ligjorë moral dhe njerzorë e ka sigurinë e qytetarit jetën dhe pronën e tijë. Janë të dhimshme rastet të cilat u ndodhin në momente të caktuara nga individët të cilët misionë të jetës duhet të kishinë librinë, edukatën,shkollën,shkencën duke e mishrue dijën dhe energjinë në zhvillimin e personalitetit të njeriut e jo të armës e cila sjellë vetëm kobë. Andaj është momenti dhe koha e funditë që instuticionet e Shtetit të Kosovës të vlersojnë gjendjen e këti fenomeni të armëmbajtjes pa leje duke i dhënë dinamikë ligjitë për legaliziminë e armëve në mënyrë që ngjarjet tragjike të eliminohën dhe siguria e qytetarve të jetë prioritet mbi prioritete. Kjo është e vetmja mënyrë që gjeneratën e re ta orjentojmë kahë edukata qytetare, humanizmi dhe progresi i cili i duhet Kosovës më shumë se kurë më parë.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online"