Politika dhe sfidat e sigurisë

Politika dhe sfidat e sigurisë
Politika dhe sfidat e sigurisë

Fadil Kajtazi

  • 27 shkurt 2020 - 17:48

Politika e sigurise se nje vendi perfaqson ne teresi aspiratat, besimet, deshirat dhe friken e nje kombi. Me sakt, permes saj sigurohet qenia biologjike e nje kombi, resurset e mbijeteses se tij, trashgemia kulturore etj. Kjo varet nga tre faktore qensor"

1. Politika e jashteme- mardhenjet me aleatet; 2. politika ekonomike; 3. politika e mbrojtjes.

Kombet e qytetruar jetojne, mbijetojne duke i balancuar keta tre faktor. Te pakta jane kombet qe i kane te gjitha me bollek, aty ku e kane deficitin e plotesojne me suficitin e tjetrit faktore.

Ne rastin e Kosoves, politika e sigurise bazen mbeshtetse, apo te ekzistences e ka ne Politiken e jashtme. Dy faktoret tjere i kami ne munges te madhe ne raport me rreziet qe i kanosen vendit. Ne mezi ja dalim te kemi nje buxhet rreth 2, 5 miliard, karshi nje sheti me predispozita armiqesore deri ne shfarosje ne raport me Kosoven, e qe ka nje buxhet deri 4 here me te madh

. Prishja e raporteve me ata qe sigurojne mbijetesen tende si shtet dhe komb behet nga ata qe nuk kane haber nga punet shteterore, ose nga ata qe jane te kurdisur me haret per ta bere kete. (nuk po dua te ju them tradhetare).

Ne vitin 2000, nese nuk gaboj vitij, por di qe kryeminister i Serbise ka qene Koshtunica. Ne nje seance te qeverise eshte diskutuar çka me Kosoven? Konkludimi ka qene: "ne Kosoven e humbem me lufte, dhe nuk do te mundemi ta kthejm me lufte. E vetmja menyre per ta kthyer eshte nese shqiptaret i fusim ne konflikt me bashkesine nderkombetare". Dhe per percjellsit e vemenshem te ngjarjeve ne Kosove nga viti 2000 e kendej, eshte mese evidente perpjekja e grupacioneve shqiptare per te na futur ne konflikt me perendimin.

Jane perdorur menyra me perfide duke filluar me ekstremizem fetar, me formimin e AKSH etj, ku ngjarjet e marsit 2004, jane kulminante. Per vrojtuesin e vemendshem nuk nevojitet die e madhe qe VV dhe grupe rreth te ashtuquajturit "krahu i luftes" kane qene te perfshira ne keto aktivitete, disa nga injoranca e disa nga kurdisja.

Krejt ne fund, nuk po mundem te bej vleresim se cili eshte demi me i madh per Kosoven: 1. dokumenti i Thaqit i nenshkruar me NATO, apo 2. Refuzimi i Kurtit per t'i degjuar amerikanet per tarifen. Sikur mos t'i degjonim amerikanet ne Rambuje, qe ka qene ide e Kurtit dhe e Demaqit, sot ne Kosove do te kishte prezence policore dhe ushtarake serbe, kurse ne do te mjaftoheshim me nje autonomi te zgjeruar.

Une do t'i kisha duartrokitur Kurtit nese ai dje do te kishte quar ne kushtetuese Presidentin per shkak se ai qe dy vite krijon opinion nderkombetar per ndarjen e vendit, nderko qe eshte autoriteti qe kushtetuta e autorizon per ruajtjen e unitetit te tij.Prandaj, ata qe kuptojne pak nga politika, nga siguria nacionale jo vetem Kurtit por askend nuk duhet ta lejojne qe te rrenon faktorin e pare te Sigurise Nacionale, e qe eshte Politika e jashtme apo perkthyer bukfalisht, mardheniet me aleat.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online"