Demokracia si një konflikt jocivvilizues në arsyetimin e vetë të sistemit

 Demokracia si një konflikt jocivvilizues në arsyetimin e vetë të sistemit
 Demokracia si një konflikt jocivvilizues në arsyetimin e vetë të sistemit

Ali Hertica

  • 07 prill 2020 - 13:42

Brenda kontekstit praktik të këtij teksti duhet të kufizohem në skicimin e skicës së gjerë dhe në minimumin e referencave dhe burimeve. Shpresoj se kjo do të hapë rrugën për diskutime të mëtejshme, dhe se toni mjaft i thatë dhe i drejtpërdrejtë i argumenteve të mia nuk interpretohet si një shenjë e një bindjeje të pakursyer të së drejtës. Siç kam vërejtur edhe në hyrje të kësaj serie, këto tekste janë shkruar si reflektime dhe si një ftesë për dialog. Dhe në fund të fundit: Unë jam natyrisht i vetëdijshëm për natyrën idealiste të kërkesës sime për demokracinë diskutuese dhe i njoh skeptikët që mendojnë se nuk kemi kohë për t'u përfshirë në këtë lloj filozofie joreale dhe 'naive', dhe kjo sepse ka probleme urgjente për tu adresuar dhe, në trajtimin e këtyre problemeve, duhet të pranojmë që nuk ka asnjë alternative për politikën si një lojë e pushtetit populist. Një kritikë tjetër është se fuqia globale e tregjeve financiare dhe kompanive mega nuk ka më rëndësi se cili model demokratik do të përdornim sepse politika tashmë përcaktohet nga tregu. Do të thotë që këto shqetësime janë të vlefshme dhe duhet të merren parasysh. Unë do të kthehem në këtë në tekstin e tretë.

Argumentimi për domosdoshmërinë e demokracisë diskutuese, natyrisht, nuk vjen nga të rralluarit, por nga një kritikë e mënyrës se si funksionon sot demokracia dhe nga një pasqyrim kritik në lidhje me pikëpamjen mbizotëruese të shoqërisë nga e cila mbrohet ky efekt. Sot demokracia operon përmes një sistemi të demokracisë përfaqësuese të organizuar si një "konflikt i qytetëruar" midis "përfaqësuesve" të popullatës që grupohen në mënyrë ideale dhe pozicionohen si parti politike. Konflikti i qytetëruar nuk është vetëm midis mazhorancës dhe opozitës, por edhe mes vetë atyre partive politike. Në zgjedhje, njerëzit tregojnë se cilat (anëtarë të atyre) partive politike që duan si përfaqësuesit e tyre në atë shumicë. Shtë e rëndësishme të theksohet se kandidatët e atyre partive nuk janë të interesuar për vizionin e zgjedhësve për problemet dhe zgjidhjet, por vetëm në mundësinë e zgjedhjes në bazë të vizionit të tyre.

Kritika ndaj këtij sistemi, pra, mund të përqendrohet në mënyrën në të cilën përdoret sistemi i demokracisë sot dhe në arsyetimin e vetë këtij sistemi. Pastaj do ta jap versionin tim për të dy dhe do t'i lidh ato me njëri-tjetrin.Kritikat për mënyrën e përdorimit të sistemit aktual janë arsyet e marrjes. Spektakli që ka ndodhur këtu me ne kohët e fundit është tashmë një shembull mjaft bindës për mua se si një komunë politike nuk bën më asnjë përpjekje për të futur besimin social 'përmes metodës së saj': pazare elitare me sektorin privat nuk mbahen më private, dispozitat ligjore të pjesëmarrjes së publikut interpretohen dhe manipulohen në mënyrë strategjike, premtimet zgjedhore shtyhen mënjanë pa skrupuj nëse qëndrojnë në rrugën e formimit të koalicionit, politikanët i kalojnë ndonjë partie tjetër nëse i përshtatet atyre më mirë, funksione të kryetari i partisë, kryetari i bashkisë, ministri, anëtar i parlamentit, sipërmarrësi, avokati, anëtar i bordit, anëtar i komisionit, etj, grumbullohen në mënyrë të rastësishme në të gjitha kombinimet e mundshme, derisa të bëhet degoutant, politikanët zgjidhen në pozicione për të cilat nuk interesohen dhe që nuk do të përfshijnë kurrë , politikanë që kurrë nuk janë në listat elektorale Duke qenë katapultuar nga askund në postet ministrore,… Që politikanët të mund ta shohin të pranueshëm këtë lloj sjelljeje të keq dhe madje normal mund të tregojnë vetëm ekzistencën e një lloj mirëkuptimi të ndërsjellë (përtej kufijve të partive), në të cilat këto manovra janë thjesht pjesë e lojë politike ’dhe aspak si sjellje imorale. Nëse ka ndonjë kritikë nga vetë politika, ajo (si pjesë e lojës) vjen nga opozita, e cila nuk përjashton mundësinë që do të bënte të njëjtën gjë me raste.

Kuptimi politik në të cilin tolerohet kjo lloj sjelljeje bazohet në një interpretim të përbashkët të 'si funksionon sistemi' dhe çfarë do të thotë të 'marrësh një mandat nga votuesi': personi i cili është i lirë të ndjekë çdo metodë matematikisht të mundshme pas zgjedhjeve. për të formuar një koalicion, duke negociuar në këtë mënyrë një marrëveshje koalicioni që nuk duhet të jetë më në përputhje me atë që u premtua dhe u premtua në fushatat zgjedhore, dhe 'të merrej me të' për disa vjet pa ndërhyrje të mëtejshme nga shoqëria.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online"