Inatet personale, vetëvrasje kolektive për shqiptarët!

Inatet personale, vetëvrasje kolektive për shqiptarët!
Inatet personale, vetëvrasje kolektive për shqiptarët!

Florim Zeqa

  • 18 maj 2020 - 09:38

Për dallim nga të gjithë popujt e botës, tek ne shqiptarët inatet personale barten në jetën shoqërore. Dëmet dhe pasojat e inateve personale më së keqi reflektojnë në jetën politike, duke u shndërruar nga inate personale të liderëve në urrejtje mes elektorateve politike.

Urrejtja e elektorateve partiake ka filluar të merrë permasat e një përçarje më të thellë kolektive shkaku i shprehjes së bindjeve politike në mënyrë primitive, e cila po kulmon me konflikte verbale dhe fizike.

Sikur bindjet politike të shpreheshin në mënyre civilizuese nga liderët partiak, nuk do të vinte deri tek përçarja dhe ndasitë e mëdha kolektive të shoqërisë sonë.

Mirëpo, për fatin e keq të qytetarëve, kur inatet personale të liderëve partiak e shtetëror manifestohen në mënyrën më vullgare dhe me një fjalorë rrugaçërie, reflektojnë përçarje të gjërë kolektive.

Gjuha e ashpër dhe fyese mes liderëve partiak, po përçohet negativisht tek elektoratet partiake, duke i kthyer inatet personale në një urrejtje kolektive mes kundërshtarësh politik, vetëm pse i takon një partie apo një mendimi tjetër politik.

Fyrjet e rënda mes liderëve partiak, me ose pa fakte, me ose pa arsye kanë ndikuar në polarizimin e skajshëm të shoqërisë sonë, të cilat jo rrallë kulmojnë me eskalim të situatave, me manifestim të dhunës fizike ndaj njëri-tjetrit.

Kontaminimi i skënës politike burimin e ka tek gjuha e ulët dhe denigruese e liderëve partiakë, duke i akuzuar partitë rivale si parti armike të këtij populli.

Pa depolitizimin e shoqërisë nuk hiqen polarizimet ndërpartiake!

Politizimi i shoqërisë i ardhur si produkt i polarizimeve partiake, ku si pasojë e kemi ndarjen dhe përçarjen e tmerrshme të popullatës në baza partiake dhe brenda partiake, ku secili e lufton secilin jo me idetë e veta, por sipas ideve të liderëve (liderit) partiak.

Shkaktar të këtij politizimi dhe përqarje të popullatës janë aktorët kryesor të skenës politike kosovare, të cilët kanë arritur ta shkatërrojnë bërthamën e shtetit-familjen.

Si pasojë e kësaj, sot në brendinë e së njëjtës familje, kush më pak e kush më shumë janë futur të gjitha partitë politike, duke i ndarë anëtarët e së njëjtës familje në disa parti politike.

Kësaj ndarje nuk i thuhet vlerë demokratike, por përqarje dhe katandisje deri në vetëshkatërrim të një shoqërie njerëzore.

Pra, bandat partiake kanë arritur aq thellë, ku popullatës kosovare përveq ndarjeve shoqërore, i shkaktuan edhe ndarje familjare, duke ia humbur kështu kuptimin edhe vetë jetës në Kosovë.

Politikanët pa etikë, pa integritet moral dhe njerëzor, e kanë rrënuar në themel  shtetin dhe të ardhmen e qytetarëve.

Distancimi qytetarë ndaj gjuhës së urrejtjes së liderëve partiak

Për ta shpëtuar shtetin nga katandisja e mëtutjeshme dhe evitimin e vetëvrasjes kolektive kërkohet një vetëdijësim i lartë qytetarë, për t'u distancuar nga gjuha e urrjetjes e liderëve partiak. 

Për këtë kërkohet ndihma e intelektualëve të pavarur nga politika, për shkak 

se jo të gjithë qytetarët e përceptojnë realitetin në mënyrë të njejtë, varësisht prej pozicionit dhe kapaciteteve intelektuale. Nuk është se njerëzit nuk e shohin realitetin e hidhur në të cilin po jetojmë, por shkaku që nuk ju pëlqen, mundohen ta largojnë nga mendja e tyre duke imagjinuar mrekullinë edhe në zhgënjimin më të madh. 

Duhet bërë çmos që arsyeja e shëndoshë ta mund urrejtjen e shkaktuar nga liderët partiak. Mendimin ndryshe të tjetrit mos ta kuptojmë ndryshe por vetëm si vlerë të demokracisë.

Secili ka të drejtë të thotë atë që e mendon pa e cenuar mendimin e tjetrit, duke i ruajtur gjithnjë raportet shoqërore, ndërfqinjësore dhe ndërvëllazërore, për shkak se partitë shkojnë e vijnë e ne duhet të mbetemi aty ku ishim para se t'na vinin këto parti dhe këta liderë partiakë, pra duhet të mbetemi një shoqëri e shëndoshë njerëzore, me dashuri dhe respekt ndaj njëri-tjetrit duke kultivuar traditat e bukura kulturore dhe zakonore të kombit tonë.

Vetëm kështu mund të dëshmohemi para botës se jemi njëri ndër popujt më të vjetër dhe më të civilizuar të gadishullit ballkanik.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online"