Kultura politike në demokraci

Kultura politike në demokraci
Kultura politike në demokraci

Ali Hertica

  • 23 maj 2020 - 14:10

Kjo mirëmbajtje e domosdoshme kryesisht ka karakterin e rregullimit të strukturës dhe rregullave të demokracisë dhe politikës sonë kombëtare. Bërja e votës preferenciale më e rëndësishme, prezantimi i një akti të ri mbi partitë politike dhe zgjedhjet një herë në 4 të vjet janë shembujt më të rëndësishëm.

Por siç e di çdo ekspert i ndryshimit, ndryshimi mund të jetë me të vërtetë efektiv dhe i qëndrueshëm vetëm nëse zgjidhjet strukturore shkojnë paralelisht me ndërhyrjet kulturore. Dhe më mungon kjo: propozime për të përmirësuar kulturën politike..'Kultura politike gjithëpërfshirëse politike.

Së bashku me disa shpirtra të llojllojshëm, të bashkuar në  si një fazë për një dialog midis njerëzve Kosovarë me shqetësime për demokracinë tonë. Kultura e sotme politike mund të karakterizohet si një kulturë mjaft mashkullore, e përqendruar në pushtet, vetë-profilizim dhe shtrirje të kontradikteve politike. Një kulturë politike më gjithëpërfshirëse ka më shumë hapësirë ëpër besim, bashkësi, tejkalim të kontradikteve politike dhe lejimin e gabimeve.

Politika është punë njerëzore dhe njerëzit bëjnë gabime, por në një kulturë të vështirë arka nuk ka vend për të bërë gabime. Prandaj  ka vend për të mësuar nga gabimet. Kjo kulturë gjithashtu pengon politikanët e mundshëm, është një kritikë e dëgjuar shpesh ndaj këshillave të përfaqësuesve.

Në një mjedis ideal politik, prandaj ka vend për cenueshmëri, butësi dhe falje. Vetë-profilizimi i jep rrugë vetë-reflektimit. Debati për dialog,mosbesim për besim. Polarizoni përpara se të lidheni.

Rrjedhje anonime për transparence,autoriteti pragmatik për udhëheqjen e nxitur nga vlera. Këto janë elementë thelbësorë të një kulture politike që kontribuojnë në një demokraci jetësore. Po, demokracia jonë sigurisht që meriton mirëmbajtje dhe është gjithçka, por e vetëkuptueshme dhe janë të pakuptimta. Sidoqoftë, ato nuk janë të mjaftueshme për të arritur ndryshimin aktual të dëshiruar. Sidoqoftë, krijimi i një kulture të ndryshme politike nuk ndodh vetvetiu dhe nuk mund të lindë përmes një ndryshimi në ligj.

Dhe të rimarrni vetë intuitën tuaj njerëzore dhe që andej afrohuni kolegut tuaj politik si një shoku tjetër, në vend se si politikan. Vlerësimi periodik i veprimeve të dikujt si një debati të konsiderueshëm, pyesni politikanin tanë. Jam tërësisht e ngopur nga ajo që disa e quajnë "brutalitet dhe ngurtësim" i politikës dhe sjelljeve politike. Unë mendoj se është koha e duhur për një lloj tjetër të kulturës politike si një mjet për rinovimin e demokracisë sonë në tërësi. Unë sinqerisht shpresoj se përfaqësusit epopullit  do të përfshijë këtë qasje në dialogun për rinovimin e demokracisë tonë.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online"