Rrethanat sociale kanë ndikim të rëndësishëm në ndjenjën e kënaqësisë

Rrethanat sociale kanë ndikim të rëndësishëm në ndjenjën e kënaqësisë
Rrethanat sociale kanë ndikim të rëndësishëm në ndjenjën e kënaqësisë

Ali Hertica

  • 05 qershor 2020 - 09:48

Shovinizmi mund të kontribuojë në ndjenjën e përgjithshme të lumturisë. Ky është përfundimi i një studimi ndërkombëtar nga shkencëtarët e Universitetit të Illinois. Udhëheqësi i hulumtimit, Mike Morrison zbuloi se njerëzit që ishin më të kënaqur me vendin e tyre ishin gjithashtu përgjithësisht më të kënaqur me jetën e tyre. Sipas Morrison, këto rezultate vlejnë kryesisht për njerëzit me të ardhura më të ulëta dhe për vendet më të varfra. Lidhja thuhet se është më pak e theksuar në vendet perëndimore.

"Në të gjithë botën, ka një mbështetje të gjerë për politikanët që thërrasin qytetarët e tyre të jetojnë në vendin më të mirë në botë", vëren Morrison. "Të gjithë mund ta idealizojnë vendin e tyre, por kjo rezulton të jetë një mundësi për njerëzit me pak para". Studiuesit shtojnë se popullsia në vendet jo-perëndimore gjithashtu ka më shumë të ngjarë të identifikohet fuqimisht me një grup. Në vendet perëndimore, më shumë rëndësi i kushtohet individualizmit.

Sipas Morrison, kjo e fundit mund të jetë arsyeja që kënaqësia individuale paralelizon kënaqësinë me vendin, veçanërisht në vendet jo-perëndimore. "Në vendet perëndimore dhe njerëzit me të ardhura më të larta, ndjenja e lumturisë është më e lidhur me faktorët personalë, siç janë shëndeti, kënaqësia në punë dhe standardi i jetesës," vëren ai. Studiuesit shtojnë se ekziston gjithashtu një mundësi që nacionalizmi, besnikëria klubit e tifozëve të sportit dhe feja janë më të fortë në periudha të vështira.

"Rrethanat sociale gjithashtu mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në ndjenjën e kënaqësisë," shpjegon bashkë-studiuesi Ed Diener. Për më tepër, duket se ata faktorë kanë një ndikim më të madh në rrethana më pak positive.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online"