Qerrja e gomarit?!

Qerrja e gomarit?!
Qerrja e gomarit?!

Skender Mulliqi

  • 06 gusht 2020 - 18:14

Nuk ka vend në botë që nuk  jetohet  midis kontrasteve, të botës së civilizuar dhe botës primitive. Madje mund të shohim  dhe përjetojmë dallime aq të mëdha shoqërore së njeriu mbetet pa tekst. Po shohim në këtë nënqiellin tonë së si po jetohet. Po shohim dallime  shumë kontraditore , dy shtëpi njera  pallat, e tjetra aty afër saj, më mure dhe pullaz gjysëm të prishur!Kjo botë është shumë e padrejtë,për dikënd është  botë idealiste, e për shumicën botë e varfër. Disa skena politike po funkcionojnë , punojnë dhe ekzistojnë jashta skenës së popullit. Populli sikur po jeton në një botë krejtë tjetër më shumë probleme, për dallim nga bota e të pasurëve të pasluftës  në Kosovë, të cilët i kan kaluar më jetë luksoze shumë herë  kufijtë e normalës.Skena jonë politike nuk po bënë asgjë që jetën e bënë më të mirë, nuk po na ofron asnjë model  të mirë. Jemi futur në krizë të thellë ekonomike , e cila po tërheqët zvarë bashkë më Kosovën, si gomari i ri që tërheqë qerrën , dhë pritët që  të rrëzohët shpejtë  në kokër të shpinës?!  Po bëhët gjithnjë më vështirë  të gjendet qelësi i daljës nga kjo krizë e përgjithshme , dhe nga kjo krizë e moralit.Shumë kujtë iu ka bërë jeta  e mërzitshme, jetë e poshtër  më plotë gojën?!Na është bërë jeta si ndonjë film ku skenaristi nuk jep gjatë gjithë kohës , e deri në përfundim asnjë zgjedhje fatlume. Na është mjegulluar e tashmja dhe e ardhmja jonë, nga këta njerëz të katapultuar në pushtet që 20 vite .Nese tentojmë të gjejmë formula , shumë nga to na kthejnë mbrapa në vitët e 90-ta ,të shekullit të kaluar , ku  hapësira  ballkanike vlonte nga problemet e përmasave shpërthyese. Sigurishtë së ky shekull është shekulli i kompjuterizmit  të përkryer, por që kemi mbetur mbrapa  më logjikën tonë të te menduarit. Nese e lëshojmë një sy në retrospektivë  shtetit  të ri të Kosovës, analiza jonë nuk është shumë shpresëdhënse.Kemi mbetur si në rrjetën e marimangës. Sikur këtë popull e ka lëshuar memoria , së qka ka përjetuar në të kaluarën kur ishim të okupuuar nga Serbia?!Sikur është humbur vullneti për ndryshimin e këtij kursi  të pareformuar, të tipit  autokratik. Nuk po hapim horizonte te reja shpresëdhënese për kapërcimin e krizës në të cilën na kan futur ata që e plaqkiten   pa mëshirshëm e rëndë popullin e vet! Këtë gjendje gadi kaotike   pak kush e ka paramenduar së do të ndodhë në kushte të lirisë! Nese bëjmë një anazilizë , mund të shohim së nuk na mungojnë njerëzit atraktivë , integjent, të shkolluar dhe përparimtar .

Vetëm këto forca të reja , do ta kishim margjinalizuar këtë kastë katastrofale politike, duke shkulur rrënjësh, shkëlmuar fuqishem, duke e margjinalizuar?! I kemi mundësit që të formojmë krejtë fotografi  tjetër për Kosovën.Ne  shumë shtete demokratike koha  e”gladiatorëve”  të politikës , ka kaluar.Ende në hapsirat shqiptare   nuk  po mbretëron logjika.e shëndosh .Nese na lejohet të zgjedhim të mirët, kualitetin dhe progresiven , thjeshtë duhet gjetur rrugët, e jo të marrim atë që në servohet. E mira nuk është ushqim , as pije, e mira është diqka për të cilën duhet luftuar , e cila duhet zgjedhur dhe ajo qka duhet mësuar.Rëndë janë duke na kushtuar deklarimet dhe stili i jetës:qka po më intereson , hiqu kësaj pune … Kjo është duke na kushtuar shumë në jëtë, është duke bërë që të shkatërrohet gjithakqa para nesh …Jemi duke jetuar në kohën e internetit , në kohën e rrjeteve sociale , ku po shohom dhe po ndëgjojmë së si bëhët jeta creative dhe interesante në botën demokratike.Sigurisht  së standardi jetësor përmirësohet vetem më punë .Kjo kastë politike është bërë modeli më i shëmtuar për rininë , së si duhet përfituar pa mund, së duhet pasuruar në mënyre marramendëse më djersën e pupullit.Për fat të keq një pjesë e rinisë gjithnjë e më shumë po e pëqafojnë këtë stil banditeskë të jetës dhe të punës . Kjo elitë nuk dëshiron , nuk ka vullnet dhe guxim  të tregon së qka është e drejtë , cila është e keqja dhe cila është e mira.Mos të flasim për autoritetin e ërrët të tyre, mos të flasim për keqpërdorimet e tyre ?!Janë duke e keqpërdor më të madhe politikën, artin dhe kulturën, shkencën duke krijuar kaos të përgjithshem.?! Na janë krijuar grupacione politike të rrezikshme tashmë për shoqërinë dhe shtetin?! Çka ka nga ajo shoqëri kur nuk promovohen vlerat ?Kësaj shoqeëie i duhen ndryshimet përmbajtësore , jo ndryshimet kozmetike, për të formuar  shtet të menqur më elitë të menqur dhe productive .Kosovës I duhen forcat përparimtare , që do të kishin krijaur një klimë të re politike, të shëndosh në pikëpamje morale e kombëtare. Natyrisht së është  lehtë më manipuluar më masën, më i servuar gjera jo reale, paranojake, retorikë e cila po e  shtyne  në baltë,  dhe  në turp iracional… 

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".