Dilemet e një shoqërie demokratike

Dilemet e një shoqërie demokratike
Dilemet e një shoqërie demokratike

Ali Hertica

  • 15 janar 2021 - 14:50

Unë kam qenë krenar që kam qenë pjesë e demokracisë së sotme. Tani kam bërë një studim të vjetër dhe ndoshta po aq pa kuptim, termi "demokraci" është bërë më shumë një nocion utopik, diçka e paarritshme.

Shumë , pak të dhëna për qytetarët, politikanët e korruptuar dhe vetja e tyre dhe prestigji është më e rëndësishme se mendja dhe vullneti i popullit.

Dilema, termi zakonisht tregon një zgjedhje ose më shumë alternativa që janë në mënyrë të barabartë (un) tërheqës. Zgjedhja nuk mund të jetë, pra, të bëhet vetëm baza logjike

Prandaj, ne si një popull do të jem përballë faktit të kryer që demokracia dhe qeveria na mban si një suxhuk yndyrë e shumë të ndryshme se sa demokracisë që ne mendojmë të bëjmë. Këtu ne jemi tani, që të vijë me siguri përsëri të një demokraci moderne. Ne vazhdojmë të kemi probleme dhe ide që janë vënë në shenjë të qeverisë ose ne fund duke zgjedhur për veten në mungesë të fizibilitetit të mjaftueshme nëpërmjet sistemit aktual demokratik parlamentar. Shtrohet pytja vallë a jemi të trajnuar në këtë çështje që të pajtohem më më ndryshe apo do të vazhdojmë besimin në demokraci të mirë apo të vjetër apo moderne.

Këtu në fund të paragrafit hyrës mund të jetë pak e shkurtër do të përpiqemi për të hedhur poshtë duke thënë se ata nuk kanë zgjidhje tjetër, ose votuesit gjithmonë qëndrojnë mënjanë kësaj demokracie.

Por, ka një dallim të qartë në mes të një thirrje dhe dikushi që nuk dëshiron këtë të indoktrinojnë.

Por, politikanët kosovarë mendojnë nga një pozicion dhe që sa më shumë t,i mbushin xhepat e tyre. Unë shkruaj në mënyrë të qartë "shumë" për shkak se ajo vlen për pothuajse të gjithë politikanët dhe liderët kosovarë. Koha për idealistët është e gjatë dhe ne tani i referohen vetes si pragmatik. Nuk është se unë dua për të mbajtur një argument anarkist por për të vendosur për demokracinë tonë parlamentare.

Ligji i hekurt i oligarkisë tregoi se çdo formë e qeverisjes përfundimisht është në njëoligarki . Krahaso, diqka për atë që është aktualisht duke u zhvilluar në Evropë.Struktura e BE-së, mënyra e qeverisjes dhe të zgjedhurit e tyre që përfaqësojinë vet në Senat dhe në Dhomën për t'u marrë me interesat e vendit dhe të popullit.

Udhëheqësit e zgjedhur në mënyrë demokratike do të me forcën e, kryesisht janë në një rreth të vogël të sundimtarëve të tjerë dhe duhet humbur kontakt me masën dhe ata qe ia dhanë besimin.

Ne si kosovarë jemi duke kaluar nëpër kohë të vështira së bashku dhe ka shumë pakënaqësi në mesin e popullatës. Kjo është, në mesin e njerëzëve të cilët nuk paguhen nga qeveria. Çdo

, gjë është shumë e shumëe sheshtë duke përfshirë fuqinë blerëse, për shkak se qeveria jonë mendon se e di se çfarë është e mirë për vendin por është e kundërta që as gjë nuk di. Jemi një situatë ideale në një ekonomi të konsumojnë zhvillim të hovëshëm por si….. me këta lider të interesave personale dhe të klaneve të tyre ….

Politikanët dhe liderët Kosovarë të paskrupullt mbështetësit tradhtar apo të gënjyer, gjoja në interes të partisë dhe të vendit. Unë pranoj se bota ime ka ndryshuar , unë kam marrë ndoshta ide të vjetëra, më shumë kritike dhe ndonjëherë të njëanshëm në disa raste. Por është përceptimi dhe besimi, ajo që ne japim për demokracinë tonë dhe se imazhi aktualisht nuk është i mirë për Kosovën dhe popullin e saj. Njerëzit tani mund të qeverisë të pretendojë që të bëjnë diq që nuk është berë deri me tanimë se funksionon në mënyrë optimale.

Demokracia vazhdon një evolucion të vazhdueshëm. Për shembull, më parë ishte e paimagjinueshme që gratë mund të bëjnë përdorimin e procesit demokratik, pjesë dhe të kërkoni tani. Përfaqësuesit që janë zgjedhur mund të votojnë dhe të jenë të barabartë në çdo gjë. Duket se në krye të këtij evolucioni është arritur në momentin e f nksionalizimit e gjithë prosperitetit tonë. Shumë më shumë mundësi demokratike nuk janë më aty ose nuk janë të lejuara, të tilla si referendumi detyrues. Ne tani gjithashtu kemi më shumë probleme me të njëjtën demokraci se në ndonjëherë që kishim konsideruar më parë të jetë e mundur.

A është kjo për shkak se politika është më afër njerëzve në duart e mediave? A është për shkak se ne kemi bërë çudira . A është mungesa e transparencës apo është për shkak se politikanët kanë humbur kontaktin me masat. Të gjitha pyetjet jo një, dy, tre përgjigje mund të jepet por kur e asëkurrë…..

Politikanët kanë ndërhyrë herë pas here disa herë në mes të popullit. Për shembull, do për të vizituar organizatat në një (me mbështetjen e subvencioneve të qeverisë). "Ju shikoni, ajo gjithashtu mund të jetë e mirë!"
Por kjo është mënyrë e marketingut vetëm politik, se si i mban votuesit qetë. Ndërsa elektorati janë me të vërtetë të shqetësuar për fatin e njerëzve të interesuar në mendimet e njerëzve se si do të jetojnë në keto kushte . "

Diçka negative kryesisht pozitive Transparenca është quajtur gjithashtu.

Qeveria është ngatërrestare, zgjerimi qeveria është me brirë dhe përdor publikun si mall. Të dy kombëtare dhe lokale. Këto janë klithmat dëgjojmë dhe lexojmë shumë.Qeveria po ashtu ka qenë një trup bimë shumëvjeçare burokratike të cilat thjeshtë nuk dëshiron reformën. Çdo gjë duhet të reformohet, dhe çdo gjë duhet të privatizohet, përveç qeverisë që pretendon të jetë progresive.

Për momentin kështu mjafton një qasje konservative nëse ju më pyesni mua. Duket se rritja e taksave dhe barra vetëm do të thotë për ti dhënë kësaj qeveri ende që të ekzistoj. Vizioni, ekspertizë dhe zgjidhjet që ata nuk duhet të kenë atë. Dhe në qoftë se ne si qytetarë, që njëri-tjetrin të merrni në politikë (lokale) është shpesh një margjinë .

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".