Filozofia sociale në Kosovë

Filozofia sociale në Kosovë
Filozofia sociale në Kosovë

Ali Hertica

  • 23 prill 2021 - 10:28

Shkruan: Mr.Ali Hertica

Çfarë do të thotë kjo për të jetuar mirë? Për t'iu përgjigjur kësaj pyetjeje në dritën e problemeve aktuale sociale, ne kemi konsultuar me filozofinë sociale të Levinas përsëri. Në etikën e Levinas është marrëdhënia ime me të tjera është përcaktuar si një marrëdhënie asimetrike. Kjo është një marrëdhënie në të cilën unë kam vetëm detyrime dhe jo të drejta.

Por, thotë Levinas, përmes kësaj marrëdhënie të dyfishtë asimetrike me tjetrin ne hyjmë në marrëdhënie me të gjitha simetrik, i cili në të gjitha - prandaj më takon mua të drejtësisë. Kjo është teoria Levinas 'i drejtësisë shoqërore me përgjegjësi të pafundme asimetrike për forma të tjera bazë për përgjegjësi simetrike të ndërsjellë brenda kontekstit të gjithë me të gjithë.

Ne mund të kuptojnë më mirë si vijon: rendi social nuk prodhon moralitetin, por rendi moral mban rendin shoqëror. Si kjo përgjegjësi asimetrike formon bazën për përgjegjësi simetrike mund të jetë mbi bazën e asaj që unë do të thërrasë atë. Modeli Tabela ilustruar

Një imagjinon një tabelë me tri këmbë për: Unë, tjetri, dhe i tretë (i dytitjera). Tryezë të lartë është organizatë morale të cilën jeta zhvillohet dhe e cila është kryer nga përgjegjësia këmbët simetrik. Kur fqinji këmbë, tjetrimbetet në default, ajo është e thirra për të marrë përgjegjësi. Itself barrën e tjetrit Si po kështu i treti është i dëmtuar, edhe unë do të marrë në atë barrë.Asimetria është I - në përgjegjësi të pafundme për tjetrin dhe të tretë - alternativ merr mbi barrën dhe kështu ruan rendin moral.

Në këtë moment ekzistencial, Levinas thotë, "unë - unë - një njeri universi mbi supet e tij dhe" të plotë të të gjitha gjërave "(...) dikush vetëm për shkak të pagabueshme e tij zë vendin e të gjitha .. ". (Humanizmi i njeriut tjetër, 126/7 p.). Kjo nuk është për t'u habitur se pozicioni Levinas etike nga të cilat gjithashtu kritikon kontratën sociale. Ai problematizes këtë teori kontratë duke i kërkuar pyetjen se si njerëz të cilët janë 'natyrshme' janë të lirë, një detyrim për të marrë që kufizon lirinë e njëjtë në vetvete.

A është e mundur që kontrata sociale krijon obligim shoqëror dhe përgjegjësinë qytetare, thotë Levinas nëse ajo është tjetër? Iluminizmi themelon Social Rousseau-së Kontratës detyrën qytetare dhe të përgjegjshme në përputhshmëri të bindjes ndaj ligjeve të shtetit. Levinas tani kritikon këtë ide në dy pika:

(1) nuk teoria e kontratës, detyrimi i qytetarisë së mirë të shpjeguar, sepse ajo supozon atë kohë, dhe

(2) Përgjegjësia e vërtetë nuk është diçka që vijon detyrimin për ta bërë këtë përmes një kontrate, por është terren vetes detyrën e një kontrate shoqërore të të gjithëve me të gjithë.

Veprim etik, është duke 'etike "definicion nga zgjedhja e bërë në lirinë që vjen nga një sens të përgjegjësisë për Good (live-). Sjellja e mirë, zbatuar nga ligjet dhe ndëshkimet, është i një rëndësie të madhe për qëllim minimale e asaj shoqërie, por në një kuptim strikt asnjë Rëndësia etike kur nuk vijnë në bindjen dhe zgjedhjen e lirë të bëjë kështu.

Kjo është ajo që Levinas na mëson në lidhje me shtetin, rrokje (e nevojshme) të tij totalitar mbi qytetarët nga ligjet dhe ndëshkimet - miratuar me një monopol mbi dhunën - dhe zvogëlimi i lirisë individuale të qytetarëve nga një 'kontratë' që të çon për të zbatuar përgjegjësi.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".