Problemi klasik i demokracisë ideale është një sistem politik 

Problemi klasik i demokracisë ideale është një sistem politik 
Problemi klasik i demokracisë ideale është një sistem politik 

Ali Hertica

  • 26 November 2021 - 14:46

Shkruan: Mr.Ali Hertica 

Demokracia lulëzon falë hirit të një shumice elitash, thotë Joop van den Berg në këtë kontribut të dytë të një triptiku rreth demokracisë. Megjithatë, është e rëndësishme që ato elita të përfaqësojnë realisht. 

Mbetet një problem klasik i demokracisë: ideali është një sistem politik 'nga populli, i popullit, për popullin', por realiteti tregon se demokracia nuk mund të bëjë as pa elitat. Nëse gjithçka është mirë, siç e ka theksuar tashmë Joseph Schumpeter, demokracia ndryshon nga sistemet e tjera në atë që ekziston një pluralitet elitash midis të cilave qytetarët mund të zgjedhin periodikisht.Demokracia përfaqësuese i organizon këto elita dhe nxit reagimin e tyre,duke e bërë demokracinë parlamentare, ju e dini pak se cilat elita janë në pushtet; ju gjithashtu e dini se kujt t'i drejtoheni me kritikat dhe dëshirat tuaja. Kjo duket më e garantuar në një demokraci të drejtpërdrejtë, por përvoja ka treguar prej kohësh se elitat drejtuese ekzistojnë edhe në një demokraci të drejtpërdrejtë; thjesht nuk e di kush dhe ku, sepse llogaridhënia dhe kontrolli nuk janë rregulluar askund. Pra, nuk ka demokraci pa elita; pyetja është vetëm se deri në çfarë mase ka të bëjë me elitat që përfaqësojnë në fakt mbështetësit e tyre.Përfaqësimi në demokraci është organizuar që nga fundi i shekullit të nëntëmbëdhjetë me ndihmën e partive politike që formulojnë formulimin e tyre të interesit të përgjithshëm dhe që deri vonë mund të mbështeteshin në një ndjekës të madh të përhershëm dhe një mbështetje më të vogël e të ndryshueshme. Në terma formalë, nuk kishte shumë rëndësi nëse elitat politike ishin gjithashtu elita sociale, për sa kohë që ata ndanin botën e tyre të ideve me një ndjekës të qëndrueshëm. Tani që nuk është më kështu dhe preferencat po ndryshojnë vazhdimisht, pyetja e elitës me sa duket bëhet shumë më interesante.Hulumtimi mbi sfondin social të elitave politike dikur ishte një hobi për shkencëtarët politikë. Megjithatë, ata zbuluan se politikanët gjithashtu i përkisnin klasës së lartë shoqërore në më shumë se një aspekt. Klasa, pasuria dhe arsimi luajtën një rol të madh dhe u dhanë të gjithë përfaqësuesve të popullit, para së gjithash ministrave, një epërsi relativisht të madhe. 

Ndërsa shekulli i njëzetë përparonte, përparësia e klasës ose e klasës dhe e të ardhurave ose e pasurisë u pakësuan gradualisht. Pra, trajnimi mbeti si kriter dallues. Edhe ky dukej se u bë një kriter më pak i rëndësishëm që nga viti 1918: numri i të diplomuarve universitarë në elitat politike u ul. Megjithatë, nga viti 1945, pjesa e njerëzve të arsimuar të lartë në politikë filloi të rritet përsëri. Zyrat publike u bënë më komplekse dhe kërkuese. Fillimisht me të u ngrit edhe mjedisi më i lartë shoqëror, por ajo kohë duket se ka kaluar. Për shkak të rritjes së jashtëzakonshme të numrit të akademikëve të gjeneratës së parë, klasa ndoshta ka humbur kuptimin e saj përgjithmonë. 

Pra, rekrutimi i elitave politike është demokratizuar fuqishëm që nga fillimi i shekullit të njëzetë, por tani duket sikur një pengesë e re për përfaqësimin – për pothuajse çdo funksion në shoqërinë demokratike – ka lindur: ajo e diplomës së Në këtë ata bëjnë të duket sikur në shoqëri ka lindur një hendek i ri, mes arsimit të lartë dhe atij të ulët, me mundësi jo vetëm shoqërore të ndryshme, por edhe me pikëpamje, interesa dhe kulturë shoqërore të ndryshme.Për sa i përket parlamentit, gjërat në libër janë ekzagjeruar shumë. Sigurisht, atje dominojnë deputetët me arsim të lartë, por këtë e bëjnë jo vetëm mes partive tradicionale, por edhe lëvizjeve populiste dhe ndonëse disi më pak të forta tek këto të fundit. Në opinionet politike, qytetarët me arsim të lartë dhe më të ulët ndryshojnë më pak sesa do të donin të besoni Bovens dhe Wille. Ato ndryshojnë shumë vetëm kur bëhet fjalë për Evropën, qëndrueshmërinë ose Botën e Tretë; jo kur bëhet fjalë për shëndetin apo sigurinë dhe as për migrimin dhe integrimin. Nuk ka asnjë të arsimuar më të lartë në politikë që sipas definicionit të jetë kozmopolit në krahasim me një të arsimuar më të ulët që mendon provincialisht.Përveç kësaj, arsimi mesatar në parlament ka qenë gjithmonë shumë më i lartë se jashtë tij. Përveç kësaj, Dhoma nuk është me arsim të lartë, por që kurset janë bërë më të larta në status: mësuesit tani vijnë më parë nga arsimi i mesëm, por materialisht me një trajnim përkatës. E njëjta gjë vlen edhe për kontabilistët, infermierët dhe punonjësit socialë. Prandaj, rritja e diplomave brenda dhe jashtë Dhomës është pjesërisht një iluzion. Në këtë kuptim, demokracia ka qenë gjithmonë një "demokraci diplome.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".