Çështjet filozofike dhe soktarizmi poltikë në Kosovë

Çështjet filozofike dhe soktarizmi poltikë në Kosovë
Çështjet filozofike dhe soktarizmi poltikë në Kosovë

Ali Hertica

  • 04 July 2022 - 10:36

Shkruan: Mr.Ali Hertica

Përpjekja qytetare nuk është luftë për pushtet, përpjekja është përpjekja e popullit kundër sundimtarit shkatërrues. Përpjekja është betejë mes të mirës dhe të keqes, është beteja mes njerëzve që duan drejtësinë dhe atyre që kanë kapur drejtësinë. Në këto 22 vite udhëtimi ynë politik ka qenë plot ulje-ngritje pasuri dhe varferinga poletik-bersit jo racional Sot qytatari kërkon thjesht ndryshimin e qeverisë, por ndarjen e politikës nga zhvatja , nga korrupsioni, .Qdo herë që një protestë paqesore protestohet nga kjo kauzë e fundit per rrezimiin e qeevris apo ndryshimin e situates ekonimike apo nga paknaqesit nga qeveria apo individet qeveritar qe keqperdorin qytaterin duke ju tjetersu e derjta per ni jet me te mir.

Tani qytatri nuk kemi më kohë për të humbur me retorikën politike që bie në veshët e shurdhët të qeverisjese cila ka ne petkun e vet milioneret qe u pasurun nga djeersa e qytatarit kete ka vrejtur edhe ishë kongresmeni amerikaon Die Gardi dhe as nuk do të presim paradën mediatike të fakteve të tjera tronditëse të skandaleve të rradhës të kësaj maxhorance të cilen ju dha besimi se do ndryshon qasjen e jetes se qytatarit per të jetuar … Ne duhet të shkundim apatinë kolektive et matrapazve poltik për hir të interesit të përbashkët kombëtar kundër t. krimit ekonimik , varfërisë, papunësisë dhe pabarazisë, dhe për t’ju dhënë atyre mbrapsht “timonin e jetës së tyre” sespe kjo kaste politike është marrë peng nga kjo klikë e te korruptuarve dhe te inkriminuar qeverisëse,ku jan duke u pasuruar dhe zhvatur milioan e miliona nga gjepi iqytatarit. Eshte nje Emergjencë kombëtare dhe shpëtim jetësor për qytetarët tanë largimi i kësaj qeverie të dalë boje në sytë e shqiptarëve dhe të botës, dhe krijmi i një qeverie të re anti-korrupsion që rikthen stabilitetin, fuqizon ekuilibrat e brendshëm ekonomiko-social për më shumë mirëqenie, si dhe rikthen dinjitetin e Kosoves si një vend ne BE-e që kontribon në sigurinë e rajonit dhe jo si një vend I korruptuar dhe inkriminuar qeverisëse….

Ky nuk është një luks i tepërt, sepse çdo drejtues apo menaxher i një organizate duhet të merret me çështje filozofike. “Më të dukshmet janë sigurisht çështjet etike”, thotë Kamphuis. “Pyetje morale për marrjen e vendimit të duhur, zgjedhjen e duhur. Për shembull, a po shkojmë për më shumë fitim, apo po zgjedhim një biznes më të qëndrueshëm? Çdo udhëheqës duhet të merret me pyetje të tilla. Përveç kësaj, bërja e zgjedhjeve në vetvete është një çështje filozofike. Sepse cilat janë supozimet dhe supozimet tona atëherë? Në vlerësimet e performancës, për shembull, si i trajtoni gjërat që nuk mund të maten ose të shprehen me numra, si p.sh.: sa besnik ose i vëmendshëm është dikush, ose sa humor sjell ai ose ajo në ekip, si e trajtoni të pamatshmen që ka rëndësi, kjo është një pyetje filozofike.

Gjatë shekujve, filozofët janë shprehur për atë që ata besojnë se është udhëheqje e mirë. Kamphuis e diskuton këtë në hyrjen e tij të shkurtër. “Filozofë të ndryshëm kanë ide të ndryshme për këtë. Disa i kushtojnë shumë vlerë shërbimit, ose njohurive dhe njohurive. Si udhëheqës, ju jeni në vendin e duhur nëse keni më shumë njohuri ose njohuri sesa punonjësit tuaj. Personalisht më duken interesante idetë e Makiavelit në këtë drejtim. Sipas tij, një lider duhet të jetë edhe pak dinak ose i rremë. Sigurisht, nuk do të hasni kurrë diçka të tillë në një libër menaxhimi, por është mirë të mendoni se sa llogaritës jeni në të vërtetë dhe çfarë do të thotë kjo për udhëheqjen tuaj.Van Kamphuis nuk kërkon domosdoshmërisht që udhëheqësit të kenë njohuri mbi filozofinë – edhe pse kjo njohuri mund të jetë shumë e rëndësishme për interpretimin e zhvillimeve. “Sepse zhvillimet që ndodhin në shoqëri prekin edhe organizatat. Mendoni për demokratizimin ose individualizimin. Është mbi të gjitha aftësia e të filozofuarit ajo që është e rëndësishme, madje më shumë se vetë njohuria.” Këmbët në tavolinë dhe duke parë nga dritarja, kështu? "Filozofia është punë e vështirë," qesh Kamphuis.Ai citon të ashtuquajturën bisedë Sokratike si një shembull të mirë të këtij filozofimi. “Nuk duhet ta bëni këtë në bazë të një plani specifik hap pas hapi. Baza e kësaj është që ju të kërkoni pyetjen që luan në organizatë. Le t'i formulojmë këto qartë së bashku dhe më pas të shqyrtojmë nëse të gjithë u japin të njëjtin kuptim koncepteve. Çfarë nënkuptojmë në të vërtetë me zhargonin tonë? Nëse jeni në gjendje të zbuloni pyetjen e duhur dhe të formuloni koncepte të paqarta, ju si udhëheqës përfitoni shumë nga kjo.Është gjithashtu interesante të vihet në dyshim e dukshme. Kamphuis: “Pse shumë organizata kanë të njëjtën kohë fillimi për të gjithë çdo ditë? Ndërsa ne e dimë prej kohësh nga biologjia se disa njerëz nuk shkojnë deri vonë gjatë ditës. Apo pse flemë vetëm në shtëpi dhe asnjëherë në punë, ndërkohë që është vërtetuar se dremitjet me fuqi mund të jenë jashtëzakonisht të dobishme. Pra, pse të mos e lehtësoni këtë me vendet ku punonjësit mund të pushojnë për një kohë.

Duke vënë në pikëpyetje këto vetë evidentime në zgjedhjet thelbësore që liderët duhet të bëjnë, fitimet më të mëdha bëhen kur bëhet fjalë për kreativitetin dhe inovacionin, thotë Kamphuis. “Çfarë është vërtet e qartë dhe çfarë mund të bëhet ndryshe? Ne të gjithë e duam demokracinë, megjithatë shumica e menaxherëve nuk janë të zgjedhur në mënyrë demokratike. Nëse luani me idetë dhe mendimet, automatikisht do të arrini në zgjidhje kreative. Ajnshtajni tha: "Kreativiteti është inteligjencë duke u argëtuar". Guxoni të eksperimentoni me të dukshmet, vini në dyshim ato dhe dilni me risi!”

Dhe po, një filozof i brendshëm sigurisht që mund të jetë një ndihmë e madhe në ngritjen e proceseve të tilla në organizata të ndryshme.Për Lammert Kamphuis, filozofia është një art i të jetuarit: ajo nuk duhet të na bëjë më të zgjuar, por njerëz më të mirë. Çdo rol dhe çdo situatë ka sfidat e veta dhe kriza aktuale e koronës është një kohë shumë e veçantë në këtë.Kamphuis e përdori këtë periudhë për të shkruar dy libra. E para është një përmbledhje tekstesh stoike të titulluar Drejt lirisë. Tekstet mund të lexohen si 'ilaçe' për problemet e përditshme. E dyta është një botim krize i bestsellerit të tij të vitit 2018: Filozofia për një jetë të pashembullt. Ky libër është një hyrje e lehtë për më shumë filozofi dhe ndërgjegjësim në jetën tuaj të përditshme. Nuk është e nevojshme të jesh lider për t'i shijuar këto libra.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".