Demokracia moderne dhe liberale në Kosovë

Demokracia moderne dhe liberale në Kosovë
Demokracia moderne dhe liberale në Kosovë

Ali Hertica

  • 29 March 2023 - 15:51

Mr.Ali Hertica

Në një demokraci moderne dhe liberale rreziku i vdekshëm i një karakteri të fshehur. Në një njohuri njohim konceptin e "lartësimit". E cila ka të bëjë me transferimin e një të lartë të pasionit dhe instinktit që mendohet të jetë më i ulët. Njeriu e ka aq të qartë naturalness saj në diçka shpirtërore. Ju duhet gjithashtu të pohojnë se njeriu duhet të zhvillojë "natyrën në kulturë." Pa një zhvillim të tillë i njeriut do të katandiset në asgjë. Irracionale dhe instiktive përndryshe do të mbeten dominuese dhe për këtë arsye të gjitha mundet për njerëzit për të ardhur nga një botë të mirë dhe të drejtë. Në të gjitha është duke u gjetur për të sjellë njeriun në vetvete. Por veprimet Krishterimi në këtë drejtim. Njëri është në proces: njerëzit duhet të "pendohen" dhe ideja se "mëkatet" dhe "borxhit" do të zhbëhen me një rol vendimtar. Megjithë, në të menduarit në realitet, projektet e njeriut kundër diçkaje më të lartë. Filozofët ende mund të vuaj për të parë se si ju mund të shoqërisë njerëzore. Ka edhe ata që shohin një zgjidhje në inxhinieri gjenetike. Një mund të bëjë duke bërë këtë teknikë trurin më të mira dhe të bëjnë të ndjejnë qenien e njerëzve si një "qenie shpirtërore" e vërtetë!

  Njeriu që imagjinon gjithmonë mirë me veten e tij, njeri shok i tij, dhe bota të ketë për njeriun me parimet dhe vlerat. Ajo është njeriu i vetë "civilizuar" dhe që bën në mënyrë që të jetë i lidhur me atë "kafshë", "pasion", "Dëshira", "instinkt" dhe "domethënie", kapërcyer. Ai e gjen vetë i mirë më i lartë, ai mendon se ai është i "arsyeshëm" duhet të jetë, ka paragjykime dhe kështu mund të ketë një tjetër shumë më shumë ... bukuritë Njëkohësisht me lart projektimit vlerësojnë këto të ulëta. të menduarit njeri çdo gjë nga lart. Ai beson se çdo gjë në dritën e hyjnores duhet të shikohet, ose në qoftë se ai nuk beson në zot, në dritën e arsyes, shkencës, ligjit dhe gjësend. Gjithmonë një abstraksion racional masa e kryer dhe, si rezultat i kësaj, praktika konkrete pa ndryshim rëndomtë! Në fakt, ajo nuk shkon më lart njeriun të ulët të menduarit me realitetin. Vetëm atë që është për të mirën mund të aplikojnë. Dhe më e shquar këtu është që njeriu joreale që e gjen veten se është një realist në të mirë të saj! Jashtëzakonisht praktike ai është! Ai qëndron me të dy këmbët në mënyrë të vendosur në tokë! Ai është shitur asnjë zhardhokët për limon! Ai është me siguri nuk e tradhtoj dhe besoj se ka për të që të mos, ai dëshiron të jetë i sigurt! Por ai imagjinon por ai është aq i shkëlqyer: kuptimi i jetës së tij varet nga niveli i lartë i pakapshëm në ajër.

  Një karakteristikë dhe e rëndësishme në një demokraci liberale se janë tolerante, të pakën në teori. Ashtu si qeveria gjithsesi. Edhe pse çdo njeri është i arsyeshëm pa më bërë që diçka që nuk është e drejtë. Koncepti i tolerancës përballon vetveten, sepse në qoftë se ju aplikoni tetë një shoqëri që, brenda kontekstit të një njeriu të fundit të papjekur, problemi i striving do të ishte me vlerë demokeacia liberale.Një shoqëri e tillë është, se sate me të pranueshme, por ende një lidhje një shumë të arsyeshme të njerëzve dhe të papjekur. Një nuk do të gjeni se sa më shpejt që dikush shkon "shumë larg", "kufijtë brenda syve", dhe do të marrin shumë para se të ndodhin ato jashtë dhe duan. është e qartë jo e vendosur në këtë mënyrë është se kufiri. Nuk mbetet ajo "diku" nuk mund të jetë dhe duhet të jetë. Kjo do të thotë se në bilancin kaende një kuptim të asaj që është dhe ajo që është moralisht nuk mund të miratohet. Pohimi i plotësuar është, megjithatë, është e lehtë, fleksibile, të bëhet. Tani pyetja është nëse ju mund të duartrokasit këtë. Tolerant dhe dashamirësi të kthehet në një njerëzim ende të papjekur në mënyrë të pakthyeshme kundër vetvetes. Njerëz papjekur nuk mund, nga traktatet dashamirësi përkufizim. Ata fitojnë relative abuzojnë me lirinë që vjen së bashku me atë dashamirësi dhe tolerancë. Kjo është për shkak se ata janë ende në për veten e tyre për të marrë pozimin e botës. Jo një kufi i mprehtë është parë në mënyrë të pashmangshme si një mundësi për territorin e tyre. nëse është një vendim për të bërë këtë: kjo ndodh natyrshëm për shkak se ajo është në shfaqjet kulturore. Rezultati është një përdorim i zakonshëm aq i qartë se nuk është njoftim madje. di papjekur me përkufizimin e tyre nuk e mbanë dhe për të mbajtur asnjë e papjekur nga ata që janë të vendosur për të gjithë ata që janë të detyruar.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".