- Planeti X - Kosova Sot
Kështu dukej një britanik i lashtë

Kështu dukej një britanik i lashtë

Britanikët e parë modernë, që jetonin rreth 10,000 vjet më parë, kishin lëkurë "të errët deri në të zezë", zbuloi një analizë novatore e ADN-së së skeletit më të vjetër të Britanisë së Madhe.

Fosili, i njohur si Cheddar Man, u zbulua më shumë se një shekull më parë në Shpellën e Gushit në Somerset. Spekulime të forta kanë ndërtuar rreth origjinës dhe pamjes së Cheddar Man, sepse ai jetoi pak pasi kolonitë e para kaluan nga Evropa kontinentale në Britani në fund të epokës së fundit të akullit. Njerëzit me prejardhje të bardhë britanike sot të gjallë janë pasardhës të kësaj popullsie.

Fillimisht supozohej se njeriu i Cheddar kishte lëkurë të zbehtë dhe flokë të drejtë, por ADN-ja e tij ngjyros një pamje të ndryshme, duke sugjeruar fort se kishte sy blu, një ngjyrë kafe të errët deri në të zeza dhe flokë kaçurrele të errët.

Tom Booth, një arkeolog në Muzeun e Historisë Natyrore, i cili ka punuar në projekt, tha: "Me të vërtetë vërehet se këto kategori imagjinare racore që kemi janë ndërtime shumë moderne, ose ndërtime shumë të fundit, të cilat vërtet nuk janë të zbatueshme për të kaluarën".

Yoan Diekmann, një biolog i kompjuterizuar në University College London dhe një anëtar tjetër i ekipit të projektit, u pajtua, duke thënë se lidhja shpesh e tërhequr midis britanikitetit dhe bardhësisë nuk ishte "një e vërtetë e pandryshueshme. Gjithmonë ka ndryshuar dhe do të ndryshojë ".

13 orë e 48 minuta më parë
22/02/19