Hulumtuesit identifikojnë 'ndjesinë e gjashtë " tek peshqit - Planeti X - Kosova Sot
Hulumtuesit identifikojnë

Hulumtuesit identifikojnë 'ndjesinë e gjashtë " tek peshqit

Një ekip shkencëtarësh ka identifikuar "ndjesinë e gjashtë" tek peshqit qw u lejon atyre për të zbuluar rrjedhën e ujit, e cila ndihmon për të zgjidhur misterin e gjatë për mënyrën se si këto krijesa ujore përgjigjen në mjedisin e tyre.

"Ne kemi identifikuar një strukture unike të sensorëve për rrjedhjen e ujit në sipërfaqen e peshkut që është gati universale për të gjitha llojet, dhe hulumtimet tona pyesin pse kjo është kështu," shpjegon Leif Ristroph, një profesor asistent në “New York University's Courant Institute of Mathematical Sciences” dhe një prej autorëve te studimit. "Rrjeti i këtyre sensorë është si një 'antenë hidrodinamike' që u lejon atyre të kapin sinjale në lidhje me rrjedhën e ujit dhe ta përdorin këtë informacion në mënyra të ndryshme. "

Është e mirënjohur se peshqit u përgjigjen ndryshimeve në mjedisin e tyre fluid. Këto përfshijnë mënjanimin e pengesave, duke zvogëluar përpjekjet për tw mos notuar nw grup drejt vorbullave ose dhe duke i shmangur ato, si dhe gjurmimi i ndryshimeve në rrjedhën e ujit të lënë nga preja - edhe pa ndihmën e vizionit.

Për të shqyrtuar se si peshqit shfrytëzonin informatat e rrjedhjeve te ujit, ekipi hulumtues u përqendrua në "vijën anësore" te peshqve - një sistem i organeve shqisore të njohura për të zbuluar lëvizjet dhe dridhjet në ujë, ne ambientin përreth tyre – veçanërisht tek kanalet përgjegjëse që hapen nw mjedis nëpërmjet një seri poresh.

Shkencëtaret në mënyrë specifike u fokusuan në vendosjen e këtyre kanaleve përgjatë trupit, duke vënë në dukje se vendi i tyre mund të ndihmojë të shpjegojë se si funksionon ‘ndjesia e gjashta’ tek peshqit. Për shembull, përqendrimi i këtyre kanaleve në kokat e peshqve te verbër te shpellave duket i përshtatshëm për zbulimin e pengesave.

Për të testuar teorinë e tyre, studiuesit krijuan një model plastik të një trofte te ylbertë duke kopjuar vendndodhjen e kanaleve te peshkut dhe përfshin shënjues qe ndriçonin për te zbuluar shpejtësinë e ujit përreth.

Rezultatet e tyre treguan se, siç parashikohej, sistemi i kanaleve është i përqendruar në vendet në trup ku ndodhin ndryshimet e forta në presionin e ujit.

(Kosova Sot)

6 orë e 47 minuta më parë
10/12/18