Disa njerëz nisen në Antarktidë, po përpiqen të na bindin se Toka nuk është e rrumbullakët

  • 03 prill 2019 - 17:35
Disa njerëz nisen në Antarktidë, po përpiqen të na bindin se Toka nuk është e rrumbullakët

Për shumicën e njerëzve, një udhëtim në Antarktidë do të ishte një përvojë që ndodh një herë në jetë, një shans për të parë një nga peizazhet më të mahnitshme në planet.

Por në fillim të vitit të ardhshëm, mund të ketë një udhëtim në fund të Tokës me një qëllim shumë të ndryshëm. Misioni nuk mund të jetë më befasues se kaq: për të dëshmuar se Toka është e sheshtë.

Ka me të vërtetë njerëz që mendojnë se bota ka formë më shumë si një disk sesa një top – i rrethuar nga një perimetër masiv i akullit.

Me udhëtimin e tyre drejt Jugut, banorët e “Tokës së sheshtë” shpresojnë t’i përgjigjen kësaj teorie.

Ajo që është e jashtëzakonshme në lidhje me teoricienët e tokës së sheshtë është se ata mbajnë besimin e tyre, pavarësisht dëshmisë së më shumë se 550 njerëzve që kanë shkuar në hapësirë.

Është e vështirë të përcaktohet saktësisht se sa njerëz konsiderohen teoricienë të sheshtë të tokës – edhe pse një sondazh i YouGov vitin e kaluar sugjeroi se vetëm dy të tretat e amerikanëve 18-24 vjeçarë kanë besuar gjithmonë se bota është e rrumbullakët.

Në Konferencën Ndërkombëtare “Flat Earth” të vitit të kaluar, rreth 650 njerëz morën pjesë në seanca.

 Ashtu si të gjithë teoricienët e konspiracionit, ata që besojnë se toka është e sheshtë vuajnë nga i ashtuquajturi ‘paragjykim konfirmues’ – procesi i mendimit që përfshin vetëm favorizimin e të dhënave dhe provave që mbështesin besimet tuaja. Shkencëtarët e duhur, natyrisht, bëjnë të kundërtën: duke sfiduar besimet e tyre ndaj shkatërrimit të mundshëm.

Ajo që bëhet e dukshme kur lexojmë faqet e internetit për tokën e sheshtë dhe videot në YouTube është se shumë prej tyre janë me të vërtetë, të motivuara nga Bibla, në të cilat ata pretendojnë ‘dëshmi’ për botën e sheshtë.

Por ‘prova’ për një tokë të sheshtë vjen gjithashtu nga vëzhgimet e mbledhura nga kryerja e eksperimenteve pseudo-shkencore, shkruan “Daily Mail”.

(Kosova Sot)