NASA po kërkon fonde shtesë që të udhëtojë përsëri në hënë

  • 15 maj 2019 - 09:13
NASA po kërkon fonde shtesë që të udhëtojë përsëri në hënë

NASA ka shpalosur plane për të rritur ekspolrimin e hënës nga njerëzit, duke bërë një kërkesë për 1.6 miliardë dollarë shtesë për vitin 2020. Fondet do përdoren për rritje të aftësive të fluturakeve hapësirore.

Në një konferencë për media të hënën, administrator i NASA’s, James Bridenstine ka lëshuar një deklaratë ku tregon për plane që njerëzit të dërgohen përsëri në hënë diku në vitin 2024. Gjithashtu do krijohen raketa të ripërdorshme, ateruese dhe makina të tjera që mbështesin misione afatgjata për ekuipazhin dhe misionet robotike.

Edhe pse planet kanë vënë në pah nevojën për inspirimin e gjeneratës së re 50 vjetë pas zbritjes në hënë të misioneve Apollo, shpenzimet tani duhet të përballen me një realitet të ri politik. Përveç kërkesës fillestare të pagesës, ai tha se Administrata Kombëtare e Hapësirës Aeronautike dhe Hapësirë nuk është e gatshme të paraqesë Kongresin me një paketë të detajuar, multibillion-dollarësh që shprehet nga etiketa e parashikuar e çmimit të iniciativës.

Ndërkohë, këshilltarët e Shtëpisë së Bardhë përfunduan duke drejtuar rreth 650 milionë dollarë kërkesa të rishikuara buxhetore përpjekjet.

“Çdokush është fitues këtu. Nuk ka një mënyrë të paraplanifikuar për të arritur atje”, thotë Bridestine.

Buxhetet e NASA-s do të qëndrojnë në thelb banesë në rreth 21 miliardë dollarë në vit, tha Bridenstine gjatë “pesë viteve ne do të kemi nevojë për më shumë para; ne të gjithë e kuptojmë këtë. “

Aty ku ato fonde shtesë parashikohen të vijnë nga një paketë gjithëpërfshirëse duke përfshirë ndryshimet e propozuara të shpenzimeve për agjencitë e tjera. Pritet që të zbulohet zyrtarisht nga Shtëpia e Bardhë të martën.

Njoftimi i së hënës nxjerr në pah një politikë të përsëritur dhe tërheqje financiare të NASA-s, sipas industrisë dhe zyrtarëve qeveritarë. Lufta ngre emërues politikë që shtyjnë opsione tregtare kundër menaxherëve të karrierës, të cilët në përgjithësi preferojnë kontratat tradicionale me furnizuesit e vjetër.

Duke kërkuar të kap dollarë shtesë jashtë buxhetit ekzistues të NASA-s, zoti Bridenstine tha se qëllimi ishte të shmangnin shumë ndërrime të programeve gjatë viteve.

(Kosova Sot Online)