A ekziston me të vërtet Zona 51?

  • 20 maj 2019 - 10:23
A ekziston me të vërtet Zona 51?

E vendosur në shkretëtirën e largët të Nevadës pranë shtratit të thatë të Liqenit Groom, Zona 51 mund të jetë instalimi më i famshëm ushtarak në botë që nuk ekziston zyrtarisht.

 Megjithëse ju mund të shihni ndërtesat e kompleksit në imazhet satelitore, ajo nuk pranohet nga asnjë qeveri që ka udhëhequr në SHBA. Për dekada, teoricienët e konspiracionit dhe UFOlogistët kanë spekuluar se qeveria përdor Zonën 51 për të eksperimentuar me jashtëtokësorët dhe anijet e tyre hapësinore.

 Disa e kanë lidhur vendin me mbulesën e supozuar të qeverisë për një incident të vitit 1947, në të cilin një anije kozmike e dyshuar u rrëzua pranë Rosëell, Neë Mexico; të tjerë kanë pohuar madje se ulja e hënës ishte vendosur aty në shkretëtirën e Nevadës. Skeptikët mund të gjejnë gjithçka të vështirë për të besuar – por nëse nuk është e vërtetë, atëherë çfarë ndodh vërtet në Zonën 51?

Gjatë viteve, CIA, Forcat Ajrore të SHBA dhe kompania e hapësirës ajrore Lockheed Martin kanë përdorur të gjithë zonën 51 si një terren për vendosjen e fluturimeve testuese të avionit eksperimental (a.k.a. “avioni i zi”).

Sipas dokumenteve të deklasifikuara në vitin 2007, në vitet 1950 dhe 1960 Zona 51 ishte shtëpia e një programi të fshehtë të epokës së Luftës së Ftohtë, i njohur si Oxcart, i cili kishte për qëllim zhvillimin e një avioni spiunash që do të ishte i padeklarueshëm në ajër dhe mund të përdoret për informacion mbledhjen e misioneve pas Perdes së Hekurt.

 Rezultati ishte Archangel-12, ose A-12, i cili mund të udhëtojë me shpejtësi më shumë se 2.000 milje në orë dhe të marrë pamje të qarta të objekteve në tokë nga një lartësi prej 90.000 këmbësh. Avionët e tjerë të njohur të testuar atje përfshijnë pasardhësin e A-12, SR-71 Blackbird, si dhe luftëtarin F-117 Nighthaëk vjedhje.

 Nga toka, një avion i tillë eksperimental që udhëtonte me shpejtësi Mach-3 padyshim i ngjante idesë së disa njerëzve për atë që do të dukej sikur anija e huaj do të dukej sikur po ndihmonte për të shpjeguar se përse kaq shumë njerëz kanë raportuar në UFO në qiell mbi Nevada gjatë viteve.

Vëzhgime të tilla, së bashku me sekretin që rrethonte Liqenin e Groom Lake, ushqyen thashethemet që qarkullonin rreth Zonës 51 dhe ndihmuan në krijimin e ajrit të misterit që ruan sot.

(Kosova Sot Online)