Misteri i lashtë, stuhia zbulon pyllin misterioze të varrosur nën rërë për 4,500 vjet

  • 28 maj 2019 - 08:33
Misteri i lashtë, stuhia zbulon pyllin misterioze të varrosur nën rërë për 4,500 vjet

Një pyll misterioz, parahistorik është rritur sërish në plazhin Ëels, në Britaninë e Madhe, falë stuhisë “Hannah” që goditi bregdetin.

Mbledhja e trungjeve të lashta të drunjve ishte “varrosur” nën rërë dhe ujë prej më shumë se 4500 vjet më parë, ndërsa njerëzit po e lidhin me një legjendë të lashtë për një “qytetërim të fundosur”.

Mendohet se pemët i përkisnin pyllit të lashtë të Borth, i cili dikur shtrihej për dy deri në tre milje përgjatë bregut midis Ynys-las dhe Borth në Uells.

Kjo zonë besohet të ketë qenë një qytet i rrethuar nga toka pjellore për blegtori dhe e mbrojtur nga kullat.

Një legjendë e lashtë thotë se toka ishte mbytur kur një priftëreshë e quajti Mererid, la pas dore detyrat e saj si zanë, duek e lënë detin të dilte dhe të “rrëmbente”, tokat.

Zona është përmendur shpesh si Atlantida e ëales-it, ku janë bërë edhe zbulime të ndryshme arkeologjike, duke përfshirë fosile gjurmëve të këmbëve të njeriut dhe kafshëve.

Disa banorë thonë se ende mund të dëgjojnë këmbanat e kishës së mbytur të Cantre’r Gëaelod, në një ditë të qetë.

Image

 

Erërat e forta nga Stuhia Hannah, arritën të zbulonin rrënjët e pemëve parahistorike që ishin ruajtur nën një shtresë të thellë të rërës. Kjo është hera e parë për mijëra vjet, që disa nga këto pemë po shihen.

(Kosova Sot Onlin)