Studiuesit gjejnë prova të jetës së hershme në Mars

  • 06 mars 2020 - 13:17
Studiuesit gjejnë prova të jetës së hershme në Mars

Shkencëtarët kanë zbuluar komponime organike në planetin e kuq. Ata mund të tregojnë jetën e hershme.

Përbërjet organike të quajtura thiophene gjenden në Tokë në qymyr, vaj të papërpunuar, dhe (çuditërisht) tartufa të bardhë. Thiophene të tillë tani janë zbuluar edhe në Mars. Ky është një tregues i një jete të hershme në Planetin e Kuq, siç shpjegojnë astrobiologët nga Universiteti Shtetëror i Uashingtonit dhe Universiteti Teknik i Berlinit.

Shkencëtarët e kanë botuar këtë studim në një artikull në revistën shkencore Astrobiology pas një gjenezë të mundshëm të komponimeve organike në Mars. Ata sugjerojnë që një proces biologjik në të cilin bakteret më së shumti u përfshinë është përgjegjës për ekzistencën e thiophene.

Procesi biologjik ose kimik

“Ne ishim në gjendje të identifikonim disa mënyra me të cilat u formuan thiophene në Mars. Proceset biologjike kanë më shumë të ngjarë se ato kimike”, thotë astrobiologu Dirk Schulze-Makuch.

Sidoqoftë, shkencëtarët nuk kanë arritur ende të përjashtojnë proceset jo biologjike për formimin e thiophene. Se komponimet organike vijnë nga një ndikim meteorit do të ishte një skenar i mundshëm.

Një shpjegim biologjik do të ishte që bakteret kanë shkatërruar thiophene. Dhe kjo ishte pak më shumë se tre miliardë vjet më parë kur Marsi ishte shumë më i ngrohtë dhe më i lagësht.

(Kosova Sot Online)