Për herë të parë shkencëtarët shikuan se si lindi një planet i ri

  • 22 maj 2020 - 11:04
Për herë të parë shkencëtarët shikuan se si lindi një planet i ri

Imazhet e reja tregojnë ‘kthesën’ e markës tregtare që sugjerojnë se po shfaqet një botë tjetër.

Shkencëtarët kanë marrë imazhe që mund të jetë evidenca e parë e një planeti të ri që sapo ka lindur.

Vrojtimi nga European Southern Observatory’s Very Large Telescope tregojnë pamjet e lëvizjes së diskut të dendur të pluhurit dhe gazit.

Brenda saj mund të shihet një strukturë spirale me një ‘kthesë’ që mund të jetë formimi i një bote të re, shkruan Independent.

Zbulimet mund të ndihmojnë të kuptojmë se si mijëra eksoplanete kanë ardhur për herë të parë, thanë shkencëtarët, duke i lejuar ata të shikojnë procesin se si lindin ato.

Imazhet e reja tregojnë një spirale të madhe si një disk i dendur i pluhurit dhe gazit që është formuar rreth AB Aurigae, një yll i gjetur 520 vite dritë më parë.

Këto spirale janë një ndikim që planenet lindin. Ashtu si planetet sillen rreth yllit të tyre, shkencëtarët kanë ndjekur formën e spirales.

(Kosova Sot Online)