Katër qytete mahnitëse nënujore,që janë lënë në harresë

  • E.K /
  • 06 korrik 2020 - 15:00
Katër qytete mahnitëse nënujore,që janë lënë në harresë

Port Rojal

Shumë kohë më parë, ky qytet antik ishtenjëri ndër vendet më të rëndësishme përpiratët, ku ata mund të kënaqeshin mealkool, prostituta dhe ndeja. Port Rojal për-shkruhej si qyteti më djallëzor dhe mëmëkatar në botë. Kjo vazhdoi kështu derinë vitin 1962, kur një tërmet masiv me 7.5shkallë të Richter-it dridhi ishullinXhamajka, duke shkaktuar fundosjen eqytetit Port Rojal, duke vrarë më shumë se200 banorë të tij.A thua ky ishte ndëshkim"nga lart" për të gjitha mëkatet e bëra këtu?Por, sido që të jetë, tani ky qytet është bërënjë atraksion i preferuar nënujor.

Qyteti Duarka, Gjiri Kambej

IndiKy qytet antik, i cili dikur i takonte mbretittë madh Krishna, deri vonë besohej se ishtevetëm mit. Por, jo fort moti, u zbuluanmbetjet e tij. Sipas legjendës, mbreti Krishna kishte njëqytet madhështor me 70,000 pallate të bëranga ari, argjendi dhe metalet e tjera tëçmueshme. Ky ishte një qytet tepër i pasurdhe i rëndësishëm, i cili u fundos pas vdek-jes së mbretit. Rrënojat e tij u gjetën afërqytetit bregdetar Duarka, i cili është njëringa shtatë qytetet më të vjetra në Indi.Arkeologët kanë gjetur shumë artefakte, kunjëri ndër ta daton nga viti 7.500 para erëssë re.Qyteti i luanëve, afër liqenitQiandao, Kinë Besohet se ky është njëri ndër qytetet mëspektakulare të fundosura në botë. Ky qyteti lashtë ishte ndërtuar gjatë dinastisë Han,me një sipërfaqe të përgjithshme sa 62fusha futbolli. Kjo zonë ishte përmbytur meqëllim në vitin 1960, me qëllim të krijimittë një pende. Skulpturat që e dekorojnë këtëqytet mund të maten me bukuritë eAleksandrisë në Egjipt. Ky është njëri ngaatraksionet më të mëdha turistike në Kinë.

Qyteti i fundosur HeraklionDerisa u zbuluan gërmadhat e tij, besohejse Heraklioni ishte qytet mitik. Janë tëshumtë ata që besojnë se, zbulimi i këtijqyteti të fundosur, e ndryshoi përjetë histor-inë sikur që e dinim deri atëherë. Me zbu-limin e këtij qyteti u zgjodhën shumë enig-ma. Sikur edhe shumë zbulime të mëdha,edhe ky zbulim u bë rastësisht, kur arkeo-logu Franck Goddio ishte në kërkim të ani-jeve luftarake që ishin fundosur gjatëBetejës së Nilit, në vitin 1798, të cilatpërndryshe i takonin Napoleonit. Besohej seHeraklioni ishte shumë i përparuar midisshekullit të shtatë para erës së re dhe tëshekullit të tetë të erës së re.

(Kosova Sot Online)