Rreziku që vjen nga rënia e mbeturinave hapësinore, a duhet të shqetësohemi?

  • G.G /
  • 27 September 2022 - 11:04
Rreziku që vjen nga rënia e mbeturinave hapësinore, a duhet të shqetësohemi?

Fundi i udhëtimit të një sateliti zakonisht rezulton në një zbritje të zjarrtë në Tokë. Me më shumë satelitë në hapësirë ​​se kurrë më parë, parashikimi se ku dhe kur do të zbresin do të bëhet një sfidë e ngutshme.

Në fillim të këtij viti, pati dy incidente të veçanta të mbeturinave hapësinore që u kthyen në Tokë papritur.

Rihyrja e pakontrolluar e një rakete kineze Long March 5B mbi Malajzi u pasua me shpejtësi nga raportet në korrik të disa pjesëve të anijes kozmike që u shfaqën në Uellsin e Ri Jugor rajonal, Australi, tani e konfirmuar se ishin nga një mision SpaceX Crew-1.

Ndërsa industria e hapësirës rritet, është e sigurt të thuhet se incidente të tilla do të bëhen më të shpeshta dhe ato mund të përbëjnë një rrezik.

Por sa rrezik, saktësisht?

Mbetjet hapësinore i referohen komponentëve të mbetur të një sistemi hapësinor që nuk kërkohen më.

Mund të jetë një satelit që ka arritur fundin e jetës së tij (siç është Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor kur të arrijë fundin e jetës së tij operacionale në vitin 2031), ose pjesë të një sistemi rakete që kanë përmbushur qëllimin e tyre dhe janë hedhur poshtë.

Deri më sot, Kina ka lëshuar tre raketa Long March 5B, dhe secila është lënë qëllimisht në një orbitë të pakontrolluar. Kjo do të thotë se nuk kishte asnjë mënyrë për të ditur se ku do të zbarkonin.

Sa i përket mbetjeve të SpaceX të gjetura në Malet Snowy, Australi, SpaceX de-orbiton pjesët e saj të raketës në një mënyrë të kontrolluar dhe dizajnon komponentë të tjerë për t’u djegur pas rihyrjes në atmosferën e Tokës. Por këto gjëra nuk shkojnë gjithmonë sipas planit.

Pra, sa të rrezikshme janë mbeturinat hapësinore në të vërtetë?

Epo, me sa dimë vetëm një person është goditur ndonjëherë nga ai. Lottie Williams, një banore në Tulsa në Oklahoma, SHBA, u godit në shpatull nga një copë në vitin 1997. Ishte sa madhësia e dorës së saj dhe mendohej se vinte nga një raketë Delta II. Ajo e mori atë në shtëpi dhe e raportoi tek autoritetet të nesërmen.

Megjithatë, me gjithnjë e më shumë objekte që shkojnë në hapësirë ​​dhe kthehen poshtë, shanset që dikush ose diçka të goditet po rriten. Kjo është veçanërisht e vërtetë për objektet e mëdha, të pakontrolluara si Long March 5B.

Nga tre herë që është lëshuar ky model rakete: e para u rifut më 11 maj 2020, me komponentë që u ulën në dy fshatra në Bregun e Fildishtë, e dyta u rifut më 9 maj 2021, pranë Maldiveve dhe e treta rihyri këtë vit mbi Indonezi dhe Malajzi, me mbeturinat që zbarkonin rreth këtyre ishujve.

PROMOTED CONTENT

Nëse presioni është 140/90 - enët e gjakut duhet të pastrohen

Hypertea

We Provide Life-saving Support To The Most Vulnerable Families

UA Patriots

Pra, a duhet të shqetësohemi?

Ka shumë vlerësime të ndryshme për shanset që mbeturinat hapësinore të godasin dikë, por shumica janë në intervalin një në 10,000.

Kjo është mundësia që çdo person të goditet, kudo në botë. Megjithatë, shanset që një person i caktuar të goditet  janë në rendin e një në një trilion.

Ka disa faktorë prapa këtyre vlerësimeve, por le të përqendrohemi vetëm në një faktor kyç për momentin.

Imazhi më poshtë tregon shtegun orbital që ndoqi raketa e fundit Long March 5B-Y3 për 24 orët e saj të fundit (objekte të ndryshme marrin shtigje të ndryshme orbitale), si dhe vendndodhjen e saj të rihyrjes të shënuar me të kuqe.

Siç mund ta shihni, raketa rrotullohet mbi tokë për një kohë të konsiderueshme.

Konkretisht, në këto orbita raketa kalon rreth 20% të kohës së tij në tokë. Një vlerësim i gjerë na thotë se 20% e tokës është e banuar, që do të thotë se ka një shans 4% që rihyrja e Marsit 5B të ndodhë në një zonë të banuar.

Kjo mund të duket mjaft e lartë. Por kur merrni parasysh se sa “tokë e banuar” mbulohet në të vërtetë nga njerëzit, gjasat për lëndime ose vdekje bëhen dukshëm më të vogla.

Nga ana tjetër, mundësia e dëmtimit të pronës është më e lartë. Mund të jetë deri në 1% për çdo rihyrje të caktuar në Long March 5B.

Gjithashtu, rreziku i përgjithshëm i paraqitur nga mbeturinat hapësinore do të rritet me numrin e madh të objekteve që lëshohen dhe rihyjnë në atmosferë. Planet aktuale të kompanive dhe agjencive hapësinore në mbarë botën përfshijnë shumë e shumë lëshime të tjera.

Mund të jetë jashtëzakonisht sfiduese të parashikosh se ku një objekt në një orbitë të pakontrolluar do të rihyjë në atmosferën e Tokës

Stacioni Hapësinor i Kinës Tiangong do të përfundojë deri në fund të vitit 2022. Dhe Koreja e Jugut u bë kohët e fundit vendi i shtatë që lëshon një ngarkesë satelitore më të rëndë se një ton, me plane për të zgjeruar sektorin e saj hapësinor (së bashku meJaponinë, Rusinë, Indinë dhe Emiratet e Bashkuara Arabe).

Ka shumë të ngjarë që shanset për t’u goditur vetëm do të rriten (por shpresojmë se do të mbeten shumë të vogla).

Si mund të përgatitemi?

Dy pyetje vijnë në mendje: a mund të parashikojmë rihyrjen e mbeturinave dhe çfarë mund të bëjmë për të zvogëluar rrezikun?

Le të fillojmë me parashikimet. Mund të jetë jashtëzakonisht sfiduese të parashikosh se ku një objekt në një orbitë të pakontrolluar do të rihyjë në atmosferën e Tokës. Rregulli i përgjithshëm thotë se pasiguria e kohës së vlerësuar të rihyrjes do të jetë midis 10% dhe 20% të kohës së mbetur orbitale.

Kjo do të thotë se një objekt me një kohë të parashikuar të rihyrjes në 10 orë do të ketë një diferencë pasigurie prej rreth një ore. Pra, nëse një objekt rrotullohet rreth Tokës çdo 60-90 minuta, ai mund të hyjë pothuajse kudo.

Përmirësimi i këtij kufiri pasigurie është një sfidë e madhe dhe do të kërkojë sasi të konsiderueshme kërkimi. Edhe atëherë, nuk ka gjasa që ne të jemi në gjendje të parashikojmë vendndodhjen e rihyrjes së një objekti më saktë se brenda një rrezeje prej 1000 km (621 milje).

Mënyrat për të reduktuar rrezikun

Reduktimi i rrezikut është një sfidë, por ka disa opsione, shkruan BBC.

Së pari, të gjitha objektet e lëshuara në një orbitë të Tokës duhet të kenë një plan për de-orbitim të sigurt në një zonë të papopulluar. Kjo është zakonisht SPOUA (Zona e pabanuar e Oqeanit Paqësor të Jugut)  e njohur edhe si “varreza e anijeve kozmike”.

Ekziston gjithashtu mundësia për të dizajnuar me kujdes komponentët në mënyrë që ata të shpërbëhen plotësisht pas rihyrjes. Nëse gjithçka digjet kur godet atmosferën e sipërme, nuk do të ketë më një rrezik të konsiderueshëm.

Tashmë ka disa udhëzime që kërkojnë minimizimin e rrezikut të mbetjeve hapësinore, të tilla si udhëzimet e Kombeve të Bashkuara për Qëndrueshmërinë Afatgjatë të Aktiviteteve Hapësinore, por mekanizmat për këto nuk janë të specifikuara.

Për më tepër, si zbatohen këto udhëzime ndërkombëtarisht dhe kush mund t’i zbatojë ato? Pyetje të tilla mbeten pa përgjigje.

Si përmbledhje, a duhet të shqetësoheni për goditjen nga mbeturinat hapësinore? Tani për tani, jo. A janë kërkime të mëtejshme mbi mbetjet hapësinore të rëndësishme për të ardhmen? Absolutisht.

(Kosova Sot Online)