- Shëndetësia - Kosova Sot
Tri mite për karbohidratet që duhet harruar përgjithmonë

Tri mite për karbohidratet që duhet harruar përgjithmonë

 humë njerëz që luftojnë me mbipeshën fajësojnë karbohidratet dhe provojnë ta kufizojnë sasinë e tyre në ushqim. Në fakt, karbohidratet janë shumë të dobishme dhe të domosdoshme për secilin person pa marrë parasysh kilogramët. Ekzistojnë disa mite për karbohidratet që gjithmonë duhet harruar:

MITI 1: PA KARBOHIDRATE, NUK KA MBIPESHË

Trupi ynë jeton sipas këtij principit: nuk ka karbohidrate, nuk ka energji. Pos kësaj, karbohidratet janë të rëndësishme për qelizat dhe sistemin imun. Prandaj, mungesa e karbohidrateve ndikon në pagjumësi dhe lodhje të shpejtë. Nëse hani më shumë se 100-130 g karbohidrate në ditë - mund të shkaktojnë mbipeshë.

MITI 2: MAKARONA DHE BUKË NDALOHEN

Buka nga kokrra e grurit me aditivë të ndryshëm në formë të farave, drithërave dhe arrave, si dhe makaronat kontribuojnë për shëndet të mirë.

MITI 3: TË GJITHA KARBOHIDRATET JANË TË NJËJTA

Disa njerëz nuk e kuptojnë se jo të gjitha karbohidratet janë njëjtë të dobishme. Pra, karbohidratet e thjeshta (perimet e ëmbla, pemë, mjaltë, buka e bardhë) kanë mundësinë që shpejtë të shndërrohen në yndyrë dhe kontribuojnë në nxitjen e urisë. 

(Kosova Sot)

5 orë e 46 minuta më parë
17/02/19