Këto ushqime ndihmojnë në luftën kundër kolesterolit

  • 14 prill 2019 - 18:29
Këto ushqime ndihmojnë në luftën kundër kolesterolit

Njeriu bashkëkohor vuan nga vlerat e larta të yndyrave në gjak, sidomos me kolesterol. Mënyra e duhur e ushqimit në masë të mirë mundet t’i rregullojë vlerat e veta, theksojnë nutricistët, duke përmendur disa ushqime kyçe. Arrat sigurojnë përqindjen më të madhe të kolesterolit mbrojtës (HDL).

Shkencëtarët e kanë zbuluar këtë duke analizuar francezët, që nivelin e kolesterolit të lartë e posedojnë në masë të madhe. Ishte konstatuar se francezët pëlqejnë të konsumojnë arra. Mollët, koelsterolin e ulët mund ta ulin për 38 për qind, theksojnë hulumtuesit. Për të arritur këtë, është e domosdoshme ta konsumoni lëngun e tyre dhe të konsumohen mollët.

Flluskat po ashtu janë ët pasura me fibra dhe njihen si armik i kolesterolit të dëmshëm. Edhe fasulja është "luftues" i vërtetë në luftën kundër kolesterolit. Për një muaj e gjysmë është ë gjendje ta ulë nivelin e kolesterolit të keq për gjashtë për qind.

Hudhra në dozë ditore, në vetëm 5 mg tableta, "heq" rreth 11 për qind të kolesterolit, kanë dëshmuar hulumtimet.

(Kosova Sot)