Të mirat që sjell shkuarja për të fjetur gjithmonë në të njëjtën orë

  • 17 prill 2019 - 16:21
Të mirat që sjell shkuarja për të fjetur gjithmonë në të njëjtën orë

Sipas një studimi të Shteteve të Bashkuara të botuara nga “Raportet Shkencore”, zakoni i gjumit jo vetëm promovon mbajtjen e një peshe të rregullt dhe ul nivelet e stresit, por është një ilaç i vërtetë kundër diabetit dhe sëmundjeve kardiovaskulare.

Më pak rrezik për diabetin e tipit 2

Të rriturit të cilët shkojnë në shtrat dhe ngrihen gjithmonë në të njëjtën kohë peshojnë më pak, kanë nivele normale të sheqerit në gjak dhe kanë një rrezik më të ulët për të patur sëmundje kardiovaskulare dhe diabet tip 2 sesa ata që kurrë nuk shkojnë në gjumë në të njëjtën kohë .

Kjo është demonstruar nga një studim i kryer nga Qendra Mjekësore Duke University në Durham, North Carolina (SHBA), botuar nga Raportet Shkencore.

Një gjumë i rregullt

Të kesh një gjumë të rregullt do të thotë të flesh në të njëjtën orë çdo natë dhe të zgjoheni në të njëjtën orë çdo mëngjes, madje edhe në fundjavë, një sjellje që ndihmon ritmin cirkadik dhe rregullon funksionet e tjera të trupit, si oreksin dhe tretjen.

Studimi përfshinte rreth dy mijë të rritur të moshës 69 vjeçare përmes shkallës së vlerësimit të njohur si Indeksi i Rregullsisë së Gjumit, i cili analizon ndryshimin e gjumit brenda një dite dhe e krahason atë me të nesërmen për të vlerësuar gjumin dhe kohën e zgjimit dhe çdo religjion. Në veçanti, autorët përdorën të dhëna nga pjesëmarrësit e një studimi të madh të cilët ishin të detyruar të vishnin pajisje për të regjistruar gjumin / zgjimin, aktivitetin fizik dhe ekspozimin ndaj dritës. Pjesëmarrësit gjithashtu duhej të plotësonin ditët e gjumit dhe të pranonin përgjumjen gjatë ditës.

Parregullsi dhe diabet tip 2

Së fundi, hulumtuesit përdorën të dhëna të tjera për të matur faktorët e rrezikut kardiovaskular dhe shëndetin mendor. Parregullsia e gjumit u shoqërua me një rritje të rrezikut të sëmundjeve të zemrës në dhjetë vjet, obezitet, presion të lartë të gjakut, nivele të larta të glukozës dhe diabet të tipit 2.

Së fundi, parregullsia e gjumit lidhej gjithashtu në rritje të stresit dhe depresionit, e lidhur nga ana tjetër me një rrezik më të madh të sëmundjeve të zemrës.

(Kosova Sot)