Bizelja shëron nervozizmin

  • 27 maj 2019 - 23:30
Bizelja shëron nervozizmin

Dikur bizelja ishte ushqim për të varfrit, ndërsa që tashmë është shndërruar në një superushqim. Bizelja përmban shumë proteina s i dhe nxit ndërtimin e masës muskulore. Vetëm 100 gramë bizele furnizon organizmin me dhjetë herë më shumë proteina sesa kur për shembull konsumojmë salsiçe me patate të skuqura dhe një pjesë e tortës me shllag.

RUAN ESHTRAT

Bizelja ruan shëndetin e eshtrave dhe të sistemit kardiovaskular, pasi që është burim kryesor i vitaminave G, K. Vitamina K aktivizon osteokalcinën, i cili ndihmon në rregullimin metabolik si dhe ruan cilësinë e gjakut. Në këtë mënyrë mbron nga osteoporoza.

BURIM I HEKURIT

Bizelja është burim i hekurit, që nevojitet për ndërtimin e qelizave në gjak, e mungesa e hekurit shkakton aneminë, lodhjen dhe dobëson sistemin imun.

RREGULLON PUNËN E ZORRËVE

Nëse bizelen e konsumoni shpesh, siguroni energjinë dhe punën e rregullt të zorrëve. Vitamina B1 ndikon n sistemin nervor dhe metabolizëm. Bizelja është e dobishme për metabolizmin e atyre që për një kohë të gjatë kanë përdorur antibiotik.  

(Kosova Sot Online)