Limoni, një “kimioterapi” e fuqishme natyrore për ata që vuajnë nga kanceri

  • 14 qershor 2019 - 14:38
Limoni, një “kimioterapi” e fuqishme natyrore për ata që vuajnë nga kanceri

Besimi popullor se frutat agrume bëjnë mirë gjen më shumë mbështetje nga kërkimi shkencor, me implikime të papritura edhe në fushën e onkologjisë.

Për shembull, limonët janë shumë të pasur me një substancë, limonen, që konsiderohet, një “kimioterapi” natyrale e fuqishme, e aftë për të kontribuar në luftën kundër përhapjes së qelizave të kancerit.

Sekreti anti-tumor i limonit është i përqendruar i gjithi në lëkurë, siç tregohet nga disa studime në laborator. Veç kësaj, veçoria e tij është aftësia për të qenë selektivë. Në fakt, në laboratorë është vërejtur se limoneni duket i aftë të kufizojë shumimin dhe të shkaktoj vdekjen e disa qelizave të kancerit pa shkaktuar dëme në qelizat e shëndetshme.

Një detaj që e bën limon të preferohet më shumë se portokallet, të cilët shpesh eliminohen nga dietat e pacientëve me kancerit për shkak të poliamines, që  stimulojnë përhapjen e qelizave të kancerit, si dhe solanaceae, që gjendet tek domatet dhe pulverina tek specat. 

(Kosova Sot Online)