Jotoleranca në laktozë shkakton probleme në tretje

  • 08 shtator 2019 - 08:58
Jotoleranca në laktozë shkakton probleme në tretje

Keni konsumuar një gotë qumësht para një ore dhe ende ndieni mundim apo ju mungojnë fryrjet dhe ngërçet, ndoshta nuk e duroni laktozën. Laktoza është sheqer i qumështit. Te disa njerëz mungesa e enzimave të laktozës nuk është e rrallë, kështu që janë shumë të ndjeshëm ndaj prodhimeve të qumështit.

Laktoza që nuk tretet mund të shkaktojë një spektër të gjerë të simptomave dhe atë në afat prej 30 minuta deri në dy orë pas konsumimit të prodhimeve të qumështit. Simptomat më të shpeshta janë: dhimbje në stomak, fryrje, gazra, diarre, mundim. 

Lexoni udhëzimet dhe shmangni prodhimet që përmbajnë qumështin në pluhur, si në prodhimet e furrës e deri te bonbonet. Provoni qumështin e sojës, bademit apo të kokosit.

(Kosova Sot OP