Shkencëtarët identifikojnë mutacionin, përmes të cilit parashikojnë nëse brenda pesë viteve prekeni nga limfoma

  • 16 tetor 2019 - 10:24
Shkencëtarët identifikojnë mutacionin, përmes të cilit parashikojnë nëse brenda pesë viteve prekeni nga limfoma

Një ndryshim i lehtë dhe i dalluar në gjakun e një personi të caktuar mund të japë shenja nëse është i rrezikuar për t'u prekur nga leukemia më vonë. Shkencëtarët e përfshirë në dy studime kanë zbuluar këtë me një mutacion të veçantë, ku dhjetë herë ishin më të prirë për t'u diagnostikuar me kancer në gjak.

Ndryshimet 'para malinje' kanë zbuluar se janë më të zakonshëm me kalimin e viteve, pra në moshë të shtyrë. Testet e ADN-së kanë zbuluar rrezikun për ata që e kanë këtë mutacion, duke qenë 5 për qind më të rrezikuar se do të diagnostikohen me limoma në pesë vjet. Ndryshimet nuk janë prezente gjatë lindjes, por se zhvillohen me rritjen e personit.

(Kosova Sot Online)