Shpresë, Shkencëtarët bëjnë zbulimin: Ja çfarë mund ta ndalojë koronavirusin të infektojë trupin e njeriut

  • 17 prill 2020 - 20:44
Shpresë, Shkencëtarët bëjnë zbulimin: Ja çfarë mund ta ndalojë koronavirusin të infektojë trupin e njeriut

Injeksioni i ‘proteinave të karrem’ në trup mund të ndalojë koronavirusin që të infektojë dikë, sipas shkencëtarëve.

Sipas “Daily Mail“, virusi që shkakton COVID-19 besohet nga shkencëtarët që hynë në trup përmes receptorëve në sipërfaqen e qelizave në rrugët e frymëmarrjes, të njohur si receptorët ACE-2.

Këto sigurojnë hyrjen në rrjedhën e gjakut dhe ‘lehtësojnë’ infeksionin, thonë shkencëtarët. Dhe tani ata duan të injektojnë tek njerëzit një proteinë të rremë për të joshur koronavirusin dhe ta mashtrojnë atë që të ngjitet tek ajo, në vend të indeve të mushkërive.

Një ekip studiuesish në Universitetin e Leicester është duke punuar në krijimin e proteinave që imitojnë këta receptorë ACE-2 por janë edhe më tërheqës për virusin.

Në teori, kjo mund të shkëpusë dhe të thithë viruset nëse futen në trup dhe parandalojnë dikë që të shfaqë simptoma të COVID-19. Qasja është përshkruar si ‘shpresë kundër pandemisë së tmerrshme’.

“Duke krijuar një proteinë tërheqëse që virusi të lidhet, ne po synojmë të bllokojmë aftësinë e këtij virusi për të infektuar qelizat dhe për të mbrojtur funksionin e receptorëve të sipërfaqes së qelizave. Duke “rrëmbyer” receptorët në qelizat në mushkëri dhe indet e tjera virusi mund të rritet dhe të përhapet në të gjithë trupin dhe të çojë në sëmundje. Nëse kjo qasje është e suksesshme, mund të ketë potencialin për të parandaluar raste të reja të kësaj sëmundje vdekjeprurëse në të gjithë globin”, tha profesori Nick Brindle, nga Universiteti i Leicester.

Koronavirusi ‘varet’ nga receptorët për një rrugëdalje në trupin e njeriut, sipas studiuesve gjermanë që shkruajnë në revistën shkencore, Cell, në Mars.

Receptorët ishin gjithashtu kritikë për SARS, i afërmi më i ngushtë i koronavirusit, për të pushtuar trupin e njeriut, zbuluan shkencëtarët gjatë një shpërthimi të asaj në 2002.

Që nga zbulimi se receptorët ACE-2 janë pika e hyrjes për virusin, shkencëtarët kanë qenë të dëshpëruar për të gjetur një mënyrë për t’i “armatosur” ata për të ndaluar virusin.

Megjithatë, ka rrugë të ndryshme. Shkencëtarët si ata të Leicester janë duke punuar në receptorët ACE-2 për të ngatërruar virusin vrasës.

Studiuesit nga Instituti Karolinska në Suedi dhe Universiteti i Kolumbisë Britanike (UBC) në Kanada, kanë pasur rezultate premtuese të hershme duke përdorur këtë metodë.

Receptorët ACE-2 gjenden në sipërfaqen e qelizave në të gjithë trupin, por ato brenda mushkërive dhe rrugëve të frymëmarrjes duket se janë ato të shënjestruara nga koronavirusi.

(Kosova Sot Online)