Vaksina kundër COVID është zbuluar, por a e dini sa muaj zgjat efekti i saj?

  • G.G /
  • 30 November 2020 - 15:03
Vaksina kundër COVID është zbuluar, por a e dini sa muaj zgjat efekti i saj?

Vaksinat Pfizer, Biontech dhe Moderna deklarohet se kanë efekt deri në 95 për qind. Pastaj vaksina britanike-suedeze AstraZeneca është raportuar se është 70 për qind e efektshme. Të gjitha shpresat drejtohen tani drejt faktit se vaksinat do të ndihmojnë për të ndaluar përhapjen e virusit në një të ardhme të parashikueshme. Megjithatë, asnjë studim afatgjatë ende nuk është në dispozicion që të japë përgjigjet përkatëse se sa zgjat efekti i vaksinës brenda trupit të njeriut.

Një studim i fundit nga Instituti i Imunologjisë “La Jolla” në Kaliforni i ka shikuar njerëzit e infektuar. Sipas kësaj, të dy antitrupat dhe qelizat T që janë qendra e  sistemit tonë imunitar, por personat që e kanë kaluar virusin qoftë me simptoma të lehta, ka mundësi që virusi të rikthehet mbas pesë muajve.

Thomas Jacobs nga Instituti i Bernhard Nocht në Gjermani ka treguar se ekziston ajo që njihet si imunitet steril, i cili varet nga një numër i lartë i antitrupave neutralizues. Nëse trupi ka shumë prej tyre, një virus kapet përpara se të hyjë në qeliza. Për sa kohë që ka mjaft antitrupa, dikush mund të marrë një imunitet të fortë ku gripat dhe viruset do të kenë të vështirë të futen në trupin e njeriut.

Kjo do të thotë që simptomat e sëmundjes Covid 19 mund të pritet të ulen, thotë Jacobs. Një imunitet i tillë klinik do të siguronte që njerëzit e sëmurë do të merrnin vetëm simptoma të ftohjes, për shembull, viruse më të padëmshëm.

Në përgjithësi, sipas imunologut Watzl, vaksinat fillimisht do të qetësonin situatën. “Edhe nëse mbrojtja zgjat vetëm dy vjet, njerëzit  përsëri mund të vaksinohen,” tha ai. “Kjo do të ishte e bezdisshme, por një situatë e menaxhuar .” Dhe SARS-CoV-2 do të bëhej një tjetër mutacion i përhapjes, kundër të cilit duhet të vaksinoheni rregullisht. “Por atëherë nuk do të kishim më një pandemi, citon imunulogu Watzl.

(Kosova Sot Online)