Sa shpesh duhet të zëvendësoni furçën tuaj të dhëmbëve?

  • E.K /
  • 24 prill 2021 - 15:59
Sa shpesh duhet të zëvendësoni furçën tuaj të dhëmbëve?

Kur ishte hera e fundit që keni ndryshuar furçën tuaj të dhëmbëve?

Nëse përgjigjja është “Nuk e mbaj mend”, ka të ngjarë të ketë kaluar shumë kohë që kur e keni zëvendësuar atë tuajën aktuale.

Ashtu si mbajtja e bluzës tuaj të preferuar të konsumuar ose një palë xhinse të vjetra që duken shumë mirë, të gjithë jemi fajtorë që përdorim të njëjtën furçë dhëmbësh për pak kohë të gjatë.

Por sa lehtë mund të grumbullohen mbetjet e pastës së dhëmbëve, ideja e vendosjes së së njëjtës cope plastike në gojën tuaj për muaj me radhë bëhet një ide goxha bruto.

Pra, sa shpesh duhet të merrni një të re në të vërtetë?

The Independent kërkoi ortodontin Dr. Chaw-Su Kyi për marrjen e tij.

Furçat e dhëmbëve mund të shalohen me pluhur nga pasta e dhëmbëve me kalimin e kohës. A duhet t’i pastrojmë ato dhe nëse po, sa shpesh?

“Si rregull, ju gjithmonë duhet ta pastroni furçën tuaj të dhëmbëve pasi ta përdorni. Kjo është aq e lehtë sa të vendosni furçën nën ujë për të hequr çdo pastë dhëmbësh të mbetur ose çdo grimcë ushqimi që mund të lihet në shpohet.

“Unë këshilloj që furça të qëndrojë në ajër të thahet natyrshëm, më pas mos e mbuloni furçën tuaj të lagur me një mbajtëse pasi kështu mikrobet mund të strehohen.”

Si ta pastroni më së miri një furçë dhëmbësh?

“Gjëja më e mirë është që thjesht ta shpëlani menjëherë me ujë të rrjedhshëm, pasi ta keni përdorur. Sidoqoftë, mund t’i jepni një pastrim më të thellë çdo disa javë duke e rrotulluar kokën e furçës së dhëmbëve në një filxhan me gargarë, për rreth 30 sekonda.

“Për një pastrues DIY, mund të provoni të përdorni tableta protezash të rëna në ujë. Ato përdoren tradicionalisht për të dezinfektuar protezat që kanë një përbërës plastik dhe mund të përdoren në mënyrë të sigurt në furçat e dhëmbëve. Sidoqoftë sigurohuni që jeni duke ndjekur gjithmonë udhëzimet. ”

Sa shpesh duhet ta zëvendësoj furçën e dhëmbëve? 

“Idealisht çdo tre muaj, ose më shpejt nëse flokët janë duke u lodhur në mënyrë të konsiderueshme. Si rregull i përgjithshëm i higjienës, shikoni të ndryshoni furçën tuaj të dhëmbëve rreth katër herë në vit. ”

A mund të më sëmurë neglizhimi i ndërrimit të furçës së dhëmbëve? 

“Mikrobet dhe mikroorganizmat mund të mbajnë furçën tuaj të dhëmbëve nëse nuk pastrohet, por nuk ka prova të qarta se do t’ju bëjë të mos jeni mirë.

“Sidoqoftë, mendoj se e gjitha është pjesë e të pasurit një rutinë të pastër higjienike. Ju nuk do të mendonit të vishnit të njëjtat rroba e papastra çdo ditë për një vit, kështu që nuk ka asnjë arsye të mos e shpëlani furçën tuaj me ujë pasi ta përdorni, ose të harroni ta zëvendësoni atë çdo tre muaj.

(Kosova Sot Online)