Dëgjimi i muzikës para se të shkoni në shtrat është i dobishëm për cilësinë e gjumit

  • E.K /
  • 15 March 2023 - 11:29
Dëgjimi i muzikës para se të shkoni në shtrat është i dobishëm për cilësinë e gjumit

A dëgjoni ndonjëherë muzikë para gjumit? Kjo mund të ndihmojë për t’ju mbajtur të pushuar mirë. Një studim i ri i publikuar në Psychomusicology: Music, Mind, and Brain sugjeron se dëgjimi i muzikës, qoftë i lumtur apo i trishtuar, mund të përmirësojë cilësinë dhe mirëqenien e gjumit.

Gjumi i dobët është diçka me të cilën luftojnë shumë të rritur dhe mund të çojë në rezultate negative, siç janë funksionimi i zvogëluar kognitiv dhe rritja e simptomave të ankthit ose depresionit. Muzika si ndihmës për gjumë është studiuar më parë dhe ka shumë mbështetje vetë-raportuese për dobinë e saj. Mendohet se muzika përmirëson gjumin duke e shkëputur individin nga mendimet stresuese ose zhurma në sfond. Shumica e kërkimeve të mëparshme mbi këtë temë janë përqendruar tek të moshuarit ose ata me çrregullime të gjumit dhe ky studim synon të kapërcejë këtë hendek duke përdorur një popullatë të rritur të shëndetshme dhe të re.

Rezultatet e studimit treguan se muzika e lumtur dhe e trishtuar tregoi se shoqërohej me përmirësime në cilësinë subjektive të gjumit në krahasim me dëgjimin e zhurmës rozë para gjumit. Nuk kishte dallime domethënëse midis përmirësimeve nga dëgjimi i muzikës së gëzuar dhe përmirësimet nga dëgjimi i muzikës së trishtuar. Dëgjimi i secilit lloj muzike reduktoi stresin dhe ndikimin negativ ditën tjetër për pjesëmarrësit dhe përmirësoi raportimin e tyre për kënaqësinë nga jeta. Këto rezultate sugjerojnë se dëgjimi i muzikës ka përfitime të qarta sesa thjesht dëgjimi i çdo tingulli para gjumit.

(Kosova Sot Online)