Federata italiane përgatit rregulla të reja kundër racizmit

  • 26 shtator 2019 - 13:42
Federata italiane përgatit rregulla të reja kundër racizmit

Autoritetet italiane janë duke i bërë gati disa rregulla të reja, të cilat i detyrojnë klubet ta luftojnë me më efektivitet racizmin dhe sjelljen ofenduese të tifozëve të tyre në tribunat e stadiumeve.

Klubet italiane janë ankuar se për momentin ata po janë të pafuqishëm kundër tifozëve ultras, të cilët i kërcënojnë se do të bëjnë thirrje raciste në stadium nëse nuk marrin bileta falas apo përfitime të tjera.

Thirrjet raciste nëpër stadiume bëjnë që klubet të gjobiten nga Federata e Futbollit përkatëse në atë vend, ndërsa tifozët mbeten zakonisht pa asnjë lloj ndëshkimi.

Presidenti i Federatës së Futbollit të Italisë, Gabriele Gravina, ka sqaruar se rregullat e reja do ta largonin përgjegjësinë nga klubet nëse ata bashkëpunojmë me sistemin e drejtësisë në sport për t’i hetuar tifozët dhe për t’i parandaluar sjelljet ofenduese në tribuna.

Këtu përfshihet edhe instalimi i një sistemi audio nëpër stadiume, në mënyrë që të identifikohen më qartësisht thirrjet raciste, pasi që një sistem i tillë do të ishte më i saktë sesa rojet e sigurimit apo kamerat.

Gjithashtu pritet të caktohet një protokoll se si të reagojnë ndaj incidenteve raciste, përderisa, për momentin, preferohet të vendoset rendi publik e të vazhdohet ndeshja në vend se të ndalet ajo. 

(Kosova Sot Online)