“Nuk mund të marrë frymë”, rast identik i racizmit kishte ndodhur në SHBA edhe më 2014

  • 03 qershor 2020 - 19:37
 “Nuk mund të marrë frymë”, rast identik i racizmit kishte ndodhur në SHBA edhe më 2014

Rasti i vdekjes së George Floyd në SHBA ka shkaktuar trazira dhe pakënaqësi për shkak të brutalitetit të policisë. Protesta kundër racizmit është përhapur nëpër të gjitha Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe edhe në shtete tjera në Europë.

Mirëpo një rast thuajse identik kishte ndodhur në SHBA edhe më 3 gusht të vitit 2018.

Eric Garner ishte duke ecur përgjatë një trotuari në Staten Island në një ditë korriku kur u tërhoq një makinë policie pa shenja.

Oficerët brenda e njihnin mirë zotin Garner, kryesisht për shitjen e cigareve të paekseksuara jo shumë larg Terminalit të Ferry të Staten Island aty pranë.

Garner – i cili me gjatësi 6 metra 2 inç i gjatë dhe 395 paund ishte vështirë të humbasë – gjithashtu i njohu ata. Të gjithë e bënë, të paktën në mesin e atyre që rrinin cigare dhe mallra të lira në atë shtrirje të Bay Street përgjatë Tompkinsville Park. Për vite të tëra, ata luajtën një lojë mace dhe miu me oficerët e qytetit të New York që erdhën për t’i arrestuar ata.

Ndërsa oficerët u afruan, Garner, 43, u bërtiti atyre për t’u larguar, sipas dy dëshmitarëve. Ai këput krahët. Ai nuk pranoi të ndalohej ose të fërkohej. Ai ishte arrestuar dy herë tashmë atë vit afër të njëjtit vend, në mars dhe maj, i akuzuar të dyja herë për anashkalimin e ligjit të taksave të shtetit.

Por në atë ditë në korrik, oficerët e lanë atë me një paralajmërim.

“Ishte hera e parë që i pashë ndonjëherë ta lëshonin,” tha John McCrae, i cili vëzhgoi takimin pranë parkut. Z. Garner e mori atë përvojë në zemër, tha z. McCrae.

“Ju e kuptoni nëse i ndalon ata herën e parë,” tha ai, “mund t’i bëjë që ata të ndalen për herë të dytë.”

Hera tjetër erdhi më vonë atë muaj: 17 korrik, një e enjte.

Një nga oficerët, Justin Damico u kthye, i shoqëruar nga një partner tjetër, Daniel Pantaleo. Ndërsa hynë brenda, një aparat fotografik celular i mbajtur nga një mik i zotit Garner regjistroi luftën që së shpejti do të shihej nga miliona.

Fjalët e fundit të Garner – “Unë nuk mund të marr frymë” – u bënë thirrje për një lëvizje proteste. Në ekranet e mëdha dhe të vogla, lufta e tij e fundit u rishfaq në një lak. Kontrolli zyrtar dhe zhurma publike u ngushtua për t’u përqëndruar në veprimet e një oficeri të vetëm.

(Kosova Sot Online)