Udhëzuesi për trajtimin dhe parandalimin e qimeve të bezdisshme në kushte shtëpie

  • 24 prill 2020 - 15:30
Udhëzuesi për trajtimin dhe parandalimin e qimeve të bezdisshme në kushte shtëpie

Qimet e rritura nën lëkurë thjesht mund të kryesojnë listën e gjërave të bezdisshme të bukurisë në sajë të të dyja efekteve, të pakëndshme dhe të padurueshme.

Në fakt, 30% e grave që kujdesen për zonën e tyre të bikinit konsiderojnë qimet e rrënjosura si një nga pengesat më të mëdha për heqjen e qimeve.

Pse rriten qimet nën lëkurë?

“Gjendja e lëkurës është e rëndësishme kur bëhet fjalë për qime të rritura nën të”, thotë Dr Anita Sturnham, dermatologe dhe ambasadore e Venusit. Hapja folikulare mund të bllokohet me një ndërtim të qelizave të lëkurës, të cilat pastaj i bllokojnë qimet, duke penguar përparimin e saj natyror jashtë lëkurës. Flokët shpojnë murin e folikulit që rritet në lëkurën përreth”.

Si të hiqni qimet e rrënjosura?

Çfarë thonë ekspertët? Epo, dermatologu Shari Marchbein, vëren se ndërsa BHA (acidi salicilik) mund të ndihmojë në dëbimin e atyre gungave të bezdisshme të lëna nga rruajtja dhe heqja e qimeve të rritura nën lëkurë është punë më e ashpër.

“BHA-të janë të tretshme në vaj dhe për këtë arsye mund të depërtojnë thellë në pore duke ndihmuar në bllokimin e tyre dhe heqjen e lëkurës së vdekur,” thotë ajo. “Flokët e rrënjosura nga depilimi ose rruajtja ndodhin kur qimet priten nën shtresën e sipërme të lëkurës dhe ndërsa përtërijnë, kapen nën të dhe nuk mund të depërtojnë përsëri nëpër epidermë.

Si të parandaloni qimet e rrënjosura?

Gjithmonë depilohuni në drejtim të rritjes së qimeve, duke përdorur një shkumë rruajtëse për një rruajtje të ngushtë dhe të pastër. Dhe gjithmonë lageni tehun tuaj.

Ndërroni rregullisht tehun. Profesionistët sugjerojnë ndërrimin e teheve në çdo dhjetë rruajtje.

Provoni një teknikë të ndryshme të heqjes së flokëve siç është epilimi, i cili i heq qimet në rrënjë për të zgjatur më gjatë.

Aplikoni hidratues. “Aplikimi i një hidratuesi me përbërës ftohës, të tilla si aloe, siguron që lëkura të mbetet e ushqyer dhe e butë”, thotë Dr Sturnham.

Nëse pavarësisht përpjekjeve tuaja më të mira, ato shfaqen … Mos u shqetësoni. Qimet shumë afër sipërfaqes mund të largohen me një gjilpërë sterile ose piskatore, por nëse qimet janë thellë në lëkurë, mos shkoni të gërmoni. Mund të çojë në folikulit, kur poret bëhen të infektuara. 

(Kosova Sot Online)