E vërtetuar shkencërisht, ja çfarë tregon ngjyra e syve për ju

  • G.G /
  • 11 May 2021 - 10:12
E vërtetuar shkencërisht, ja çfarë tregon ngjyra e syve për ju

Përafërsisht 79% e njerëzve në botë kanë sy kafe, 8% -10% e popullsisë kanë sy blu, 5% kanë sy të shkruar, dhe vetëm 2% e njerëzve kanë sy jeshil. Dhe përveç këtyre statistikave, studiuesit janë përpjekur të gjejnë tipare të personalitetit specifik për secilën ngjyrë të syve dhe kanë zbuluar disa modele të zakonshme.

Gratë me sy me ngjyrë të hapur e tolerojnë dhimbjen më mirë se gratë me sy të errët

Një studim tregoi se gratë me sy jeshil ose blu mund të kalojnë dhimbjen dhe stresin më mirë sesa gratë me sy kafe dhe lajthi. Gjatë shtatzënisë dhe lindjes, grupi i parë me sy të çelur duket se kishte më pak dhimbje. Për më tepër, ato përjetuan më pak ankth dhe depresion pas lindjes. Grupi me sy të errët kishte mendime më negative.

Njerëzit me sy kafe konsiderohen të besueshëm

Një sondazh marrë në pyetje 1,016 gra nga mosha 16 deri në 35 vjeçare. Rezultatet treguan se gratë shpesh lidhin ngjyrën e syve me tipare specifike. Studiuesit zbuluan se njerëzit me sy kafe konsideroheshin inteligjentë dhe të mirë. Për më tepër, njerëzit kanë më shumë besim tek ata.

Njerëzit me sy blu konsiderohen të ëmbël dhe tërheqës

I njëjti sondazh tregoi se njerëzit me sy blu perceptohen në mënyra të ndryshme. Në fakt, ata konsiderohen të jenë më të mirë dhe të ëmbël. Ndërsa sytë e errët duket se asocioheshin me inteligjencën, sytë blu u përshkruan në të njëjtën mënyrë nga vetëm 7% e pjesëmarrësve. Por në të kundërt, ky grup njerëzish konsiderohej të ishte më tërheqës fizikisht.

Njerëzit me sy të gjelbër konsiderohen të jenë krijues dhe të djallëzuar

29% e pjesëmarrësve në hulumtim thanë se i konsiderojnë sytë jeshilë si më tërheqësit. Për më tepër, kjo ngjyrë portretizon kreativitetin dhe një lloj djallëzie. Para kësaj, sytë e tillë perceptoheshin si të këqij në disa rajone. Por kjo mund të ketë qenë sepse ata ishin shumë të rralla.

(Kosova Sot Online)